Paddenstoelenwerkgroep de 'Takruitertjes' is een onafhankelijke werkgroep die o.m. samenwerkt met Natuurpunt.Contact:

Lou Roelandt
lou.roelandt[at]proximus.be
Sparrenhof 35
9160 Lokeren
0494 82 63 26

 

Wie zijn wij ?

Een groepje paddenstoelenliefhebbers die vooral in de herfst, soms ook in de lente en zomer regelmatig op stap gaan in het Waasland en ruime omgeving om te genieten van alles wat er groeit en bloeit.

 

Ons doel ?

Naast het gezellig samenzijn met gelijkgestemde zielen, het uitwisselen, verdiepen en verbreden van onze kennis van de inheemse flora, gaat het vooral om het inventariseren van de paddenstoelen in de wase bossen.

 

Voor wie?

Iedereen met interesse voor paddenstoelen is op onze wandelingen welkom ! Je kent (nog) geen paddenstoelen, maar het lijkt je wel wat ? Geen probleem ! Enthousiasme is belangrijker dan kennis. Want kennis ontstaat vanzelf; paddenstoelen leren kennen is een kwestie van herhalen. Vele soorten paddenstoelen worden regelmatig gevonden en benoemd en soms bediscussieerd. We gebruiken hiervoor paddenstoelenboeken (determinatieboeken) en een loep. Door op deze manier naar paddenstoelen te kijken, geraak je langzamerhand vertrouwd met hun boeiende wereld. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan. Door een jaar met de werkgroep mee te gaan, ken je al gauw enkele algemeen voorkomende soorten. En je zal verrast zijn door de paddenstoelenrijkdom, want "wat je niet kent, zie je niet" !

 

Hoe gebeurt het inventariseren ?

Alle paddenstoelen, gevonden binnen een bepaalde vierkante kilometer, of gewoon een bos of natuurgebied worden genoteerd. Dat noemen we 'strepen'. Iemand van de groep 'streept', de anderen roepen hem de namen van alle gevonden paddenstoelen toe. De gegevens op deze lijsten worden ingebracht in de site waarnemingen.be , een databestand dat beheerd wordt door natuurpunt. Dit bestand kan iedereen ook steeds raadplegen. Nationaal kan men met behulp van deze gegevens nagaan hoe de paddenstoelengroei in de loop der jaren evolueert; welke paddenstoelen verdwenen zijn in onze regio, welke het beter doen dan vroeger en welke nieuwkomers zijn. Leuk om te weten en vooral nuttige informatie voor natuurbeheerders! Op plaatselijk vlak krijgen de conservators van onze reservaten door onze inventarislijsten een beter zicht op het resultaat van het beheer voor de flora en op eventuele knelpunten. Ook dit jaar gaan we regelmatig de natuur in. In de agenda vind je onze activiteiten voor een breed publiek. Je kan ook je emailadres doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., die je dan telkens, een paar dagen op voorhand uitnodigt om op stap te gaan. Ook al de leden van de werkgroep kunnen indien zij dat wensen de werkgroep uitnodigen. Alle activiteiten van de PWG zijn gratis of ten hoogste kostendelend bij verplaatsingen. En zoals reeds gezegd: iedereen van harte welkom !

 

laatst bijgewerkt: 01/2024

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.