Activiteitenkalender

We trekken in het voorjaar terug naar de Vlaamse Ardennen.

In de voormiddag wandelen we in Het Raspaillebos in Geraardsbergen dat, in het Zuiden van Oost-Vlaanderen, een overblijfsel is van het grote Kolenwoud. Onze gids is Carlos Dhaeseleer.
De zuidrand van het Raspaillebos is één groot bronamfitheater. Op veel plaatsen sijpelt kalkrijk water uit de bodem en ontspringen beekjes, ideale plekjes voor de vuursalamander!
Hier ontwikkelde zich in de loop van de jaren een rijke flora die in het voorjaar een lappendeken vormt van blauw, wit en geel. We kunnen er maagdenpalm, boshyacint en daslook verwachten met tegen de hemel het frèle voorjaarsgroen van de beuken. Op de top van de Bosberg heb je dan weer een schitterend uitzicht over de Dender- en Markvallei. Een weids panorama met tientallen kerktorens strekt zich daar uit tot aan de Brusselse horizon.
Vooral langs de bosdreven schept het hakhoutbeheer een ideaal milieu voor zeldzame bosvlinders.

Na ondergedompeld te zijn in deze natuurpracht picknicken we op de middag aan de Boembekemolen te Michelbeke, één van de vijf watermolens op de Zwalm.

Na de middag blijven we in de omgeving van de molen en kan je, met Lieven Nachtergaele als gids, meewandelen in de Boterhoek, een vrij gaaf natuur- en cultuurlandschap in de Zwalmvallei. Dit landschap is gevormd en sterk bepaald door de Zwalm en een oude spoorwegbedding, het mijnwerkerspad. Al wandelend geniet je zeker van de gevarieerde fauna en flora van de Vlaamse Ardennen.

 

PRAKTISCH

  • 7.45 u aan Syntra Sint Niklaas voor kostendelend autorijden, €1/25km.
  • Wie rechtstreeks gaat geeft best een seintje.
  • 9.00 u start wandeling café El Faro, Heirbaan 135 in Galmaarden.
  • 14.00 u start namiddagwandeling Boembekemolen in Michelbeke.

MEENEMEN

  • picknick en goede wandelschoenen.
  • Eventueel laarzen bij regenweer!

VRAGEN

  • Christel Strybos 052. 46.00.58 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Inschrijven op voorhand is niet nodig.

 

Organisatie: Natuurpunt Waasland Kern Zuid en Lokeren

 

Folder

 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Kruin, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.