Zin om te genieten van al het moois dat de Antwerpse Kempen ons kan bieden?  Dan mag je deze dag zeker niet missen!  Je wandelt door prachtige gebieden met gidsen die oog hebben voor landschap, vogels, planten, ja, zelfs voor insecten!  Ook beheer komt aan bod! Het wordt dus een heel verscheiden dag waar alle facetten van die immense natuur worden belicht.

In de voormiddag maken we een wandeling in het afwisselend landschap van De Liereman. Bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek Europees natuurgebied van.  Onze gids is Raf De Houwer. 

Tijdens je wandeling langs landduinen en veenmoerassen, tussen uitersten van kurkdroog en kletsnat, kom je allicht wel schapen en wilde konikpaarden tegen.  Kleine of ronde zonnedauw, dophei, rugstreeppad, heikikker en heideblauwtje … je hebt kans al deze toch wel unieke soorten te zien. Ook als vogelaar kom je aan je trekken. De grondbroedende boomleeuwerik heeft op de landduinen zijn ideaal biotoop.

We picknicken in het bezoekerscentrum waar een permanente tentoonstelling je meer uitleg geeft.  Mocht j’er zin in hebben, laat dan zeker niet de kans voorbijgaan om er een lekker fris gageleertje te drinken. We bevinden ons hier in het hart van de gagelstreek. En precies met deze heerlijk geurende wilde gagel wordt dit hemelse biertje speciaal voor Natuurpunt gebrouwen.  Na de middag trekken we naar de Gewestbossen van Ravels waar Gilbert Loos de wandeling leidt.

Gilbert is een allround natuurkenner, een levende encyclopedie zou je kunnen zeggen. Hij weet je als geen ander steeds te boeien met interessante natuurweetjes. Planten, insecten, … noem maar op, het is allemaal zijn ding. Je wandelt hier eindeloos zonder een levende ziel te ontmoeten op een ree, haas of buizerd na.

De heiderelicten en venrestanten zorgen voor veel variatie in het vooral aaneengesloten bosgebied. Unieke flora op de heide, typische vogelsoorten in het naaldhout.
Bovendien zijn de Gewestbossen een ideaal habitat voor verschillende amfibieën- en insectensoorten. Een grote reeënpopulatie heeft er eveneens haar plek gevonden.
We sluiten de goedgevulde dag af met een deugddoend drankje in het Boshuis, vroegere boswachterswoning.

Praktisch

Afspraak:

  • Stipt vertrek om 8.30 u aan Syntra Sint-Niklaas.
  • 8.20u verzamelen
  • Kostendelend autorijden, €1/25km.

Meenemen: 

  • Picknick en goede wandelschoenen

Vragen:

  • 052460058 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Inschrijven verplicht:

Vul bijgaand digitaal formulier in: Klik hier of contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarna stort je 6 euro op BE03 7350 4628 8384 met vermelding ‘De Liereman’

Folder downloaden. 

Organisatie:

Natuurpunt Waasland kern Zuid - kern Lokeren