Nachtvlinders tellen veel meer soorten dan dagvlinders. Meer dan 95% van de meer dan 2500 vlindersoorten in België zijn nachtvlinders. Let wel, niet alle overdag vliegende vlinders zijn dagvlinders! Vele nachtvlinders vliegen ook overdag en zijn dus ‘dagactief’. Er komen in Vlaanderen zelfs meer dagactieve nachtvlinders voor dan dagvlinders!

Om te weten of je nu een dagvlinder of een nachtvlinder voor je hebt, kijk je naar de 'antennes' van de vlinder. Eindigt die niét in een knopje maar in een spriet of een mini-veertje, dan heb je met een nachtvlinder te maken. De nachtvlinders worden nog eens onderverdeeld in de kleine of micro-nachtvlinders (doorgaans kleiner dan 10 mm) en de grote of macro-nachtvlinders.

Vele nachtvlinderfamilies nemen in hun vlinderstadium geen voedsel meer op, waardoor je deze soorten dus ook niet in je tuin of omgeving op bloemen zal aantreffen. Om deze families toch te bekijken zijn hulpmiddelen noodzakelijk. De eenvoudigste methode is het plaatsen van een lichtbron. Nachtvlinders komen op alle vormen van (wit) licht af en lichtbronnen die naast wit licht ook UV-licht produceren hebben een nog grotere aantrekkingskracht. Waarom zij dat precies doen is voor de wetenschap nog niet bekend, maar het stelt ons in ieder geval wel in staat om een mooie nachtvlinderactiviteit te organiseren!

Op zondagochtend 28 juni bezoeken we langs de Kravaalvelden en in de rand van het Kravaalbos een aantal lichtvallen die de nacht ervoor werden geplaatst en een hele nacht vlinders hebben gelokt. Samen met nachtvlinderspecialist Jeroen Vancutsem van insectenwerkgroep Voelspriet bekijken we de vangst en brengen we de soorten op naam. Het stelt ons in staat om bij daglicht en van dichtbij een aantal prachtige dieren met soms tot de verbeelding sprekende namen als ‘grote beer’, ‘meriansborstel’, ‘huismoeder’ of ‘peper-en-zoutvlinder’ te bewonderen.
Niveau:

dit is een activiteit voor het brede publiek.

Trajectinfo: stevig schoeisel of laarzen zijn nuttig.
Meebrengen: potjes, loupe, determinatiegids, fototoestel.
Info: Marc De Maegdt, marcdemaegdt [at] gmail.com, 0473/71.07.41; Jeroen Vancutsem, jeroenvancutsem [at] hotmail.com, 0472/83.06.04

De deelname is gratis.


Wanneer? 28/06/2020 van 08u00 tot 11u00
Afspraakplaats: Aan de Kleine Deugd, Lepelstraat 10, 1745 Mazenzele - Opwijk
Begeleider: Jeroen Vancutsem


Organisatie:  Insectenwerkgroep Voelspriet, Marc De Maegdt en Jeroen Vancutsem, Natuurpunt IJsvogel-Opwijk, Natuurpunt 's Heerenbosch, Natuurpunt Londerzeel