Nieuws

DE 100 BESTE BEESTEN VAN DIRK DRAULANS
BEESTENBOEL IS NU VERKRIJGBAAR

Draulans Beestenboel 9789463103770 OHV kl

 

 

"Hoezo de mens is de maat van alle dingen? We zijn omringd door levende wezens waarvan we nauwelijks iets weten. Als we aandachtig kijken, gaat er een wereld voor ons open. Dirk Draulans beschrijft in Beestenboel met gevoel voor humor en detail wat er rondom ons gebeurt. Liefde op het eerste gezicht lijkt in de dierenwereld eerder zeldzaam. In parlementen zoeken jonge eksters een partner. Ook sijsjes en andere vogels kiezen welbewust. Aardhommels worden kleiner door de grootschalige landbouw. Vrouwelijke koekoeken bepalen de kleur van hun eitjes. De distelvlinder kan 4000 kilometer in vier dagen overbruggen. Naarmate we meer te weten komen over het gedrag van de dieren, groeit ook het besef dat diversiteit onder druk staat. Beestenboel bundelt honderd boeiende stukken die in Knack zijn verschenen."

 

 

Dirk Draulans (1956) is bioloog, journalist en schrijver. Hij is doctor in de wetenschappen en werkte aan de universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamde in de gedragswetenschappen.

 

 

Al een stukje lezen en meer info? www.polis.be/beestenboel

 

 


De jaagpaden op de dijken in de Waaslandhaven zijn een uitgelezen plek om de vogelpopulatie in de natuurgebieden te observeren. Ook voor fietsers en wandelaars zijn het geschikte routes om de regio te verkennen. En net omdat iedereen de jaagpaden veilig wil gebruiken is het belangrijk de gebruiksregels te respecteren.


“We kregen verschillende klachten over auto’s van vogelkijkers op de jaagpaden” zegt boswachter Bram Vereecken van het Agentschap voor Natuur en Bos. “Een jaagpad is officieel een private dienstweg. Behalve dienstwagens en houders van een toelating, is gemotoriseerd verkeer er totaal verboden. Voetgangers, fietsers en bromfietsers (klasse A) mogen erop, auto’s niet. Snelle e-bikes mogen er ook op maar moeten ook de snelheidslimiet van 30 km per uur respecteren. Dus één goede raad: parkeer je auto benedendijks als je vogels wilt komen spotten in de Waaslandhaven.”


Meer informatie over het gebruik van de jaagpaden vind je op https://www.vlaamsewaterweg.be/jaagpaden

 


 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Kruin, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.