Nieuws

DE 100 BESTE BEESTEN VAN DIRK DRAULANS
BEESTENBOEL IS NU VERKRIJGBAAR

Draulans Beestenboel 9789463103770 OHV kl

 

 

"Hoezo de mens is de maat van alle dingen? We zijn omringd door levende wezens waarvan we nauwelijks iets weten. Als we aandachtig kijken, gaat er een wereld voor ons open. Dirk Draulans beschrijft in Beestenboel met gevoel voor humor en detail wat er rondom ons gebeurt. Liefde op het eerste gezicht lijkt in de dierenwereld eerder zeldzaam. In parlementen zoeken jonge eksters een partner. Ook sijsjes en andere vogels kiezen welbewust. Aardhommels worden kleiner door de grootschalige landbouw. Vrouwelijke koekoeken bepalen de kleur van hun eitjes. De distelvlinder kan 4000 kilometer in vier dagen overbruggen. Naarmate we meer te weten komen over het gedrag van de dieren, groeit ook het besef dat diversiteit onder druk staat. Beestenboel bundelt honderd boeiende stukken die in Knack zijn verschenen."

 

 

Dirk Draulans (1956) is bioloog, journalist en schrijver. Hij is doctor in de wetenschappen en werkte aan de universiteit van Oxford, waar hij zich bekwaamde in de gedragswetenschappen.

 

 

Al een stukje lezen en meer info? www.polis.be/beestenboel

 

 


In het kader van het soortenbeschermingsproject om opnieuw meer mussen in onze steden te krijgen, wil ABLLO vzw samen met alle partners groene stapstenen realiseren tussen 5 bestaande optimale populaties huismussen. Deze worden al geruime tijd in het oog gehouden en er hangen op elke locatie kasten voor de huismussen. In Dendermonde zitten nog gezonde kolonies aan de Noordlaan, Van Langenhovenstraat, Lodewijk Dosfelstraat en Bijlokestraat. Voor Sint-Niklaas is dat aan Merelstraat, Schoolstraat, St Jansplein, Moerlandstraat en Paddeschootdreef.


Door rond elk van deze locaties een cirkel van 500 meter te trekken, wat overeenstemt met de afstand waarover jonge huismussen zich verplaatsen, weten we hoe we deze kolonies best kunnen ondersteunen en uitbreiden. Binnen deze zone is het dus heel belangrijk dat er voldoende groen voor handen is waarlangs de mussen zich kunnen bewegen.


Vanuit de steden wordt openbaar groen voorzien waar mogelijk, maar ook u als inwoner kan een steentje bijdragen door zelf groen te voorzien in uw tuin, aan uw gevel ...

 

ABLLO vzw wil u daarvoor graag extra helpen en biedt hiervoor zelf groen aan. U kan kiezen uit:

  • Verticaal groen (gevelgroen)
  • Dichte struiken voor in de tuin of voortuin
  • Haagplanten voor een korte haag
  • Kruidig veldje van enkele vierkante meter

Alle planten alsook de uitvoering ervan wordt aangeboden door ABLLO vzw voor de ronde prijs van 20 EUR. Hiervoor krijgt elke deelnemer de planten naar keuze en wordt de groene stapsteen naar keuze door ABLLO gerealiseerd. Bovendien is elke deelnemer een jaar lid van ABLLO vzw, zo kan u de evolutie van dit project volgen.


Wilt u graag deelnemen of wenst u meer informatie? Stuur dan voor 31 aug 2018 een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw keuze (gevelgroen, struiken, korte haag of kruidig veldje) of uw vraag.


Alle uitvoeringen gebeuren in oktober en november 2018 volgens afspraak met u als eigenaar.

 

mussenprojectDend 

mussenproject Dendermonde

 

mussenprojectSN

mussenproject Sint-Niklaas

 

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Kruin, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.