Dagvlinderflash
Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

zoeken naar eitjes van de Eikenpage

zondag 9 Maart gaan we weer op zoek naar bevestiging van de aanwezigheid van deEikenpage. In de wintermaanden doen we dit door het zoeken van de eitjes aan de eindknoppen van de Zomereik. Deze keer doen we de omgeving aan van hetSteengelaag in Stekene. Wie ook eens wil meezoeken laat best een seintje na aanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vorige zondag zijn we gaan zoeken op het grensgebied van Moerbeke en Stekene en werden er 8 eitjes gevonden. Het was een prachtige dag met veel zon en ambiance. Op de foto (Ortwin Hoffman) zijn Martine en Raf te zien in volle concentratie op zoek naar het piepkleine eitje. Het was voor hen de eerste keer en met resultaat.
We spreken af rond 10h00 op de parking van het voormalige station van Stekene in de Spoorwegwegel met de kruising van de stadionstraat. Hopelijk tot dan. Men zegge het door !

Kleine vos weer meest geziene dagvlinder

foto Philippe van De Velde: De Kleine vos blijft het voorlopig goed doen. Net als vorig jaar is deze prachtige dagvlinder een echte voorjaarsverschijning bij de eerste zonnige dagen. Dit zijn overwinteraars die door het warme weer geprikkeld worden en al op zoek gaan naar zon en nectar. Wie ze al wil zoeken gaat best kijken naar bloemen en planten die momenteel nectar aanbieden. Dit kan oa de vele Heidestruikjes zijn of ook de witte bloemenwolken van Viburnum die in menige tuinen zijn aangeplant. Ook langs zonnige bosranden waar windluwe zones zijn, kan je de Kleine vos met mooie aantallen waarnemen. Wie er ééntje ziet willen we graag vragen om deze in te voeren opwww.waarnemingen.be, want ook dit jaar gaat het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied verder. Volgend weekend spreken Sabine en Frank van 15 graden en zon. Meteen het signaal om op zoek te gaan naar de eerste dagvlinders. Misschien zie je zelfs een Citroenvlinder vliegen want die overwinteren ook, net als de Dagpauwoogen Gehakkelde aurelia. Succes !
 
 
foto Jurgen Couckuyt: Zo ziet een eitje van de Eikenpage er uit van dichtbij. Het is ongeveer een milimeter groot maar in de zon opvallend genoeg om gevonden te worden. Eens je het weet waar te zoeken, is het een uitdagende gelegenheid om deze wondere wereld van dichtbij te leren kennen. Ter plaatse krijg je deskundige uitleg om je op weg te helpen. En eens je de smaak te pakken hebt, krijg je zin in een Eikenpage omelet special. Smakelijk !
 

komende activiteiten

Zondag 9 maart
zoektocht naar eitjes van de Eikenpage

start 10h00 aan voormalig station van Stekene.
Meer info: zie artikel hierboven

Zaterdag 26 april
Info-sessie project dagvlinders Durme- en Scheldegebied

Na het zeer succesvolle jaar 2013, werkt de werkgroep ook dit jaar weer samen met vele vrijwilligers om de dagvlinders in de streek in kaart te brengen. Welke soorten kan je vinden? Hoe breng je ze op naam? Wanneer mag je een Oranjetipje verwachten? Je komt het hier te weten. We laten je ook enkele spectaculaire resultaten van vorig jaar zien. We hopen weer op massale steun voor de kers op de taart: een groot boek over alle dagvlinders uit de streek! Iets om naar uit te kijken.
Afspraak:om 14 uur in het bezoekerscentrum Donkmeer te Berlare.
Info: Graag een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 

Zondag 25 mei
vlinderwandeling Lippenbroek Hamme
i.s.m. NP Hamme en de gemeente Hamme
 

Dit jaar vindt de vlinderwandeling plaats in de omgeving van het Lippenbroek te Hamme.
Gidsen Kurt Jonckheere en Jurgen Couckuyt vertellen welke dagvlinders hier voorkomen en waarom juist zij hier hun biotoop kiezen. Dit allemaal tijdens een zeer boeiende wandeling in een prachtige natuur. Deze wandeling kadert eveneens in het project dagvlinders van Durme en Schelde.
 

Afspraak: om 14u aan het veer van Driegoten, Hamme

InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag 31 mei
Info-sessie sinusbeer, maaibeheer op maat van dagvlinders
i.s.m. VVE WG Dagvlinders en Vzw Durme
 

Na jaren van beheer in functie van dagvlinders, was de huidige conservator op zoek naar het ideale maaibeheer. Het gefaseerd maaibeheer bleek niet te voldoen om het dilemma tussen wel of niet maaien op te lossen. Tot in 2012 het sinusbeheer het licht zag. Tijdens deze infosessie wordt een kleine theorie gegeven over oorsprong en uitvoeren van dit maaisysteem. Nadien wandelen we naar het reservaat ‘De Venne’ waar de praktijk voor het eerst werd uitgevoerd. Op het moment van bezoek staat het dotterbloemgrasland in volle bloei en kan je genieten van de typische voorjaarsbloeiers. Geïnteresseerden kunnen hier zien wat dit sinusbeheer inhoudt. Graag een seintje ivm accomodatie.
 

Afspraak: om 13.30 uur in de Nieuwpoorthoeve, Nieuwpoortstraat 14, Lokeren.www.denieuwpoorthoeve.be

InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.