Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Winterwerk: eitjes zoeken !

foto: Sylvain Cuvelier, na focus-stacking van een eitje van de Eikenpage gevonden op Amerikaanse eik in de tuin van Ortwin Hoffmann. 

Net zoals voorgaande jaren gaan we ook deze winter op zoek naar eitjes van de Eikenpage. Het is de gemakkelijkste manier om de aanwezigheid van deze dagvlinder te vinden in ons projectgebied. Op die manier zijn al vele nieuwe vindplaatsen in kaart gebracht. Ongetwijfeld zijn er nog veel te ontdekken vermits deze page meer voorkomt dan eerst gedacht. Het is omdat deze dagvlinder in de kruinen van vooral Zomereik leeft, deze niet veel waargenomen wordt. Een eitje gaat niet vliegen, dus je kan er zolang naar kijken als je wil.
We gaan een eerste keer zoeken in de buurt van de Waasmunsterse bossen en doen dat op zondag 8 Februari. We starten om 10h00 en vragen je om in te schrijven om communicatie te garanderen. Doen zou ik zeggen !

Brandweer en dagvlinders, het is eens iets anders.

foto Ortwin Hoffmann.

Ortwin meldt al jaren dat er meerdere exemplaren van de Eikenpage boven zijn Amerikaanse eik zoeven. Het lijkt er sterk op dat deze grote solitaire Eik in zijn tuin als bruidsboom wordt gebruikt. Bovendien is er weinig lectuur te vinden over eitjes die op een exotische Eik worden afgezet ipv de voor ons voor de hand liggende streekeigen exemplaren, nl de Zomereik. Ortwin contacteerde de brandweer van Waasmunster om zijn boom eens te komen 'blussen'. Met een bluswagen werd de ladder tot in de kruin geschoven en werd gezocht naar eitjes. Er werden meerdere exemplaren gevonden maar ook van andere soorten ( vermoedelijk nachtvlinders ) die met het blote oog dezelfde structuur leken te hebben als die van de Eikenpage hoewel toch iets donkerder en kleiner. In elk geval is de entomologische wereld geïnteresseerd in het wetenschappelijke artikel dat later zal volgen. Een mooi staaltje van samenwerking met de brandweer van Waasmunster waarvoor veel dank ! Wie weet worden alle garnizoenen nu misschien allemaal ingezet om in de winter eitjes te gaan zoeken. Ook een dikke proficiat aan Ortwin voor deze prachtige vondst !

Vlinderberm Beervelde krijgt struweel

foto Kurt Jonckheere

Vorig jaar hadden we er al over bericht. De gemeente Lochristi was meteen gewonnen voor een vlinderberm aan het station van Beervelde en besliste daarom deze in te richten voor het behoud van typische graslandvlindertjes die zich daar nog voortplanten. Oa Icarusblauwtje, Bruin blauwtje, Kleine vuurvlinder enZwartsprietdikkopje hebben het daar nog naar hun zin. Om windluwe plekjes te genereren heeft de gemeente Lochristi deze winter een aanplant gedaan aan de noordzijde van de vlinderberm. Er werd vooral gedacht aan planten die ook als waardplant kunnen dienen voor dagvlinders. Vooral Spork en Zomereik werden afgewisseld met Sleedoorn en Meidoorn. De conservator Kurt Jonckheere zorgt samen met de gemeente voor een dagvlinder-vriendelijk beheer. Een variant van het sinusbeheer wordt door Kurt toegepast om alle stadia van de dagvlinders tegemoet te komen. Voor meer info over deze vllinderberm kan je bij Kurt terecht.

Komende activiteiten

zaterdag 7 februari 2015
bijeenkomst VVE WG Dagvlinders
meer info: website phegea

zondag 8 februari
zoektocht eitjes Eikenpage
plaats: Waasmunsterse bossen
start: 10h00
meer info en inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag 15 februari
zoektocht eitjes Bruine Eikenpage
plaats: Lille (Antwerpen)
meer info: website Phegea
of contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag 1 maart
zoektocht eitjes Eikenpage
plaats: nog te bepalen
start: 10h00
meer info volgt later.

zaterdag 7 maart 2015
landelijke dag Nederlandse vlinderstichting
plaats: Wageningen (NL)
inschrijvingen: hier
Vanuit België rijden we samen naar NL. Schrijf je in via de bovenstaande link en laat weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of je mee carpoolt die dag. Meer info volgt nog later.

zondag 29 maart
zoektocht eitjes Eikenpage
plaats: nog te bepalen
start: 10h00
meer info volgt later.
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.