Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

De eerste zonnige periode.

Deze week hebben we eindelijk een droge zonnige periode beet en dat is meteen het sein voor onze overwinteraars om wakker te worden en volop te profiteren van de eerste warmte. Je moet deze dagvlinders dan ook gaan zoeken in de windluwe zonnige plekjes zoals bv. bosranden.
Op 10 maart 2016 werden de eerste dagvlinders in ons projectgebied waargenomen met oa. de 
Citroenvlinder. Deze werden gevonden door Johan Helpers in Buggenhout, Bram Bundervoet in Daknam en Jurgen Couckuyt te Lokeren.
Die zelfde dag werd ook de eerste 
Atalanta (Foto) gevonden door Remy Vanden Berghe te Wetteren en uiteraard kon de Dagpauwoog (Foto) niet ontbreken met een melding van Frank Cornelis in Klein-Sinaai.
Ondanks dat de 
Kleine vos (Foto Daan Van Eenaeme, 13 maart 2016, vlinderberm Oostakker) al goed gezien is in Vlaanderen, blijft het in ons projectgebied bij slechts 2 waarnemingen. Op 13 maart 2016 kon de jonge Wout Jonckheere in Zeveneken het eerste exemplaar spotten. Later op de dag volgde Katy Beke met een waarneming te Daknam.
Van de 
Gehakkelde aurelia zijn er nog geen meldingen. Wie vindt de eerste?

Uitkijken naar de Grote vos!

In Vlaanderen werden met het huidige goede weer al enkele exemplaren van de Grote vos gespot. Het lijkt er dus op dat er meerdere overwinteraars in onze contreien zich ophouden. Uitkijken dus is de boodschap. De Grote vos is groter dan de Kleine vos en is ook voller oranje van kleur. De Kleine vos heeft een donkerder centraal gedeelte (groene pijl) en dit is een goed kenmerk tijdens de vlucht. Als je de Grote vos kan spotten als zonnend, zie je het atoom-teken (4 vlekken) op de bovenkant voorvleugel (rode cirkel) als kenmerkend verschil met de Kleine vos (3 vlekken). Een prachtdier om naar op zoek te gaan aan bosranden, open plekken in bossen en wie weet in je tuin. Met de katjes van de Wilg binnenkort in bloei, zijn dit ongetwijfeld ook de beste plaatsen om op zoek te gaan naar dagvlinders. En wie weet verras je iedereen met een achtergebleven Oostelijke vos die bijna als 2 druppels water op de Grote vos gelijkt. Foto's nemen dus!

Komende activiteiten.

Zaterdag 23 april:
Dagvlinderwandeling i.f.v. voorjaarssoorten met als doelsoort het Oranjetipje.

Startplaats: Baasrode veer, kant Kastel om 13h00. We wachten op de mensen die met de veerboot komen.
Deze wandeling kadert in de jaarlijkse samenwerking tussen het project dagvlinders Durme- en Schelde en de lokale natuurverenigingen vzw Durme/Natuurpunt Hamme.
Deze wandeling is voor alle leeftijden en er is een verhard pad aanwezig. Niettemin is het aangeraden om aangepast schoeisel aan te doen omdat we ook de vochtige/natte biotopen dieper gaan bekijken. Deze wandeling wordt begeleid door 2 gidsen (Kurt Jonckheere en Jurgen Couckuyt). Een korte inleiding wordt gegeven door
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de coördinator van het geheel. Inschrijven best i.v.m.afgelasting vanwege slecht weer. Parkeren is mogelijk aan kant Baasrode. Nadien kan er ter plaatse een drankje genuttigd worden.
Meenemen: Gidsboekje, vlindernet, en fototoestel.
Einde: voorzien rond 17h00.
Meer info op
 uit in vlaanderen.


Zondag 15 mei 2016:
Zoektocht naar de rupsen van Argynnis paphia (Keizersmantel) op bosviooltjes.

Afspraak om 13u30 op parking 2 (ingang zwembad). Puidonkstraat 1, 9185 Wachtebeke.
Einde voorzien rond 17u00.
Inschrijven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.
 

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.