Dagvlinderflash

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.

 

headerflash\

De tweede doelsoort van het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

2016614 01Foto eerste Koevinkje 2016: Frank Cornelis, 10 juni 2016, Sinaai.

De maand juni staat oa. in het teken van het Koevinkje, een prachtige soort van frisse graslandjes die zich in een bos-sfeer bevinden. In ons projectgebied hebben we momenteel een 3-tal duidelijke populaties waarvan in het noorden (omgeving Fondatie-Heirnisse-de Linie) de grootste van Oost-Vlaanderen ligt. 

Frank Cornelis vond het eerste exemplaar in Sinaai op 10 juni 2016. Het gros moet echter nog beginnen aan hun korte vliegperiode. Velen hebben dit mooie vlindertje nog nooit gezien omdat deze soort dus op enkele plaatsjen vliegt.

Binnenkort volgen 2 zoekacties naar deze soort in het oosten van ons projectgebied. Het is niet echt duidelijk of het Koevinkje daar aanwezig is in deze bosrijke omgeving. Wie zich geroepen voelt om mee te zoeken stuurt best een mailtje naar ons. Onderaan deze nieuwsbrief kan je u inschrijven.

20160614 02Verspreiding Koevinkje 2013 - 2015 (bron Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied)

Distelvlinder streek massaal neer vanuit het zuiden.

20160614 03Foto Koenraad Bracke, 8 juni 2016, Wetteren.

Ondanks het mindere weer zijn er toch soorten die kunnen profiteren hebben van de omstandigheden. Een grote massa Distelvlinders zijn er toch in geslaagd om tussen het zuiden (Noord-Afrika en Spanje) en onze streken, een nieuwe generatie voort te brengen. De vele regen maar warme temperaturen waren ideaal voor de ontwikkeling op de waardplanten. Opvallend waren de frisse exemplaren die hier neerstreken. Deze generatie is ondertussen bijna op zijn einde maar er zijn heel veel eitjes afgelegd op vooral Akkerdistel. Binnenkort verschijnt dus een nieuwe generatie Distelvlinders.

20160614 04Foto: Daan Van Eenaeme, 8 juni 2016, vlinderberm brughoofd E17 klein gent, Lochristi.

Ook de eerste generatie van de Kleine vos doet het veel beter dan verwacht. De zeer magere vondsten van overwinteraars deed het ergste vermoeden. Toch zijn ondertussen al mooie waarnemingen gedaan van frisse exemplaren. Vooral bermen die volledig in de zon liggen en gespaard bleven van maaien, hebben meerdere exemplaren fouragerend op Brandnetels. Het blijft een speciale soort en het is altijd leuk en verrassend om een Kleine vos te vinden.

Windmolenparken in de bloemetjes!

20160614 05Foto: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Voor het derde jaar op rij worden de windmolenparken van Wase Wind op een dagvlinder-vriendelijke manier gemaaid en beheerd. Het levert zeer mooie en bloemrijke plaatjes op. Voor vele dagvlinders is dit een ideale tussenstop met heel veel nectar, om op krachten te komen. De perken werden destijds ingezaaid met een vooraf bepaald mengsel bestaande uit nectar- en waardplanten die gans het vliegseizoen voor meerdere soorten aanwezig zijn.

Met vooral dank aan Christa Schaut van Wase Wind die dit project heeft gerealiseerd in samenwerking met het regionaal landschap Schelde-Durme en het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Komende activiteiten.

Zondag 19 juni en Zaterdag 25 juni 2016.

Zoektocht van de 2de doelsoort: het Koevinkje.

Waar: Scheldeboorden tussen Dendermonde en Temse.

Start: 13h30. Plaats wordt meegedeeld na inschrijving.

Einde voorzien rond 17h00.

Meer info. (negeer de aangegeven startpositie)

Inschrijven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

website: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

ons mail adres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.