Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

De Sleedoornpage: nieuwe soort voor het project dagvlinders!

Een Sleedoornhaag als afzetplaats voor de Sleedoornpage, met als inzet de dagvlinder en het eitje (Foto's: Daan Van Eenaeme, 24 janurari 2016, Wieze)

Op zondag 7 februari werd een zoekactie gehouden naar de eitjes van de Sleedoornpage in het zuiden van ons projectgebied, meer bepaald in de zone van Wanzele. Er werd amper Sleedoorn gevonden en dus ook geen eitjes. Ondertussen is deze soort toch al gevonden onder de vorm van eitjes . De verspreiding van deze zeer mooie maar verborgen dagvlinder flirt al jarenlang met de uiterste zuidelijke grenzen van ons projectgebied. Enkele individuele zoekacties zijn ondertussen al gebeurd met nul-waarnemingen als resultaat. Enkel Philippe Van de Velde en Daan Van Eenaeme konden 2 eitjes vinden op de waardplant Sleedoorn in de vallei van de Dender. Op het onderstaande kaartje zie je de nul-waarnemingen (donkerblauwe bollen) en de vondst van 2 eitjes (groene bol). Nul-waarnemingen zijn niet-gevonden zoekacties op Sleedoorn, maar wel heel belangrijk! Meteen is weer een nieuwe soort gevonden voor dit 5-jarig Project dagvlinders in Durme- en Scheldegebied. Waar eindigt dit verhaal?
 
 
Overzicht van de onderzochte Sleedoornstruiken, de waardplant van de Sleedoornpage. De blauwe bollen zijn nul-waarnemingen. De groene bol is voorlopig de enigste vindplaats van 2 eitjes van de Sleedoornpage. (Bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied)

Inrichting voor dagvlinders.

Tijdens de bijeenkomst van de afdeling Zele-Berlare-Wichelen van vzw Durme werd ook een uitgebreide toelichting gegeven over het natuurinrichtingsplan (NIP) voor het Donkmeer. Ann Degrande van de Vlaamse Landmaatschappij VLM vertelde o.a. goed nieuws over de zeldzamere bosvlinders die daar aanwezig zijn. Er zullen gerichte maatregelen getroffen worden voor de Grote weerschijnvlinder, Kleine ijsvogelvlinder en Iepenpage. Vanuit het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied zullen we trachten advies te geven bij de opmaak van het bosbeheerplan. Wordt vervolgd.

Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied valt weer in de prijzen.

Foto Eddy Copers: 'De Groene paling' werd door Mathias Engelbeen uitgereikt aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied. Berlare, 29 januari 2016.

Op vrijdag 29 janurari 2016, werden de afgevaardigden van het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied uitgenodigd op de jaarlijkse bijeenkomst van de afdeling Zele-Berlare-Wichelen (ZBW) van vzw Durme. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de jaarlijkse prijs 'De Groene Paling' uitgereikt aan een persoon of vereniging die zich verdienstelijk hebben ingezet in het gebied. Dit jaar kwam de eer toe aan dit project. Het is dus vooral de verdienste van de vele vrijwilligers die al 3 jaar hebben meegeholpen om dagvlinders beter in kaart te brengen. Met jullie hulp willen we er nog 2 jaar bijdoen! Met dank aan de afdeling ZBW van vzw Durme en vooral proficiat aan alle vrijwilligers!

Bezoek van Frits Bink was een voltreffer!


Blinkende oogjes tijdens meet & greet met Frits Bink (rechts), foto: Pieter Vantieghem.

Tijdens de recentste bijeenkomst van de VVE WG Dagvlinders in het BC Molsbroek kwam niemand minder dan Frits Bink de nieuwe website over de dagvlinders van de Benelux openen. De site die unieke informatie geeft over alles wat je moet weten over dagvlinders, kan je raadplegen op de website van de VVE WG Dagvlinders. Daarnaast vertelde Frits ook over zijn unieke ervaringen met de Grote vuurvlinder Batava uit Nederland. Een verslag over deze bijeenkomst kan je hier lezen. De afwezigen hadden wederom ongelijk.

Komende activiteiten.

Zondag 6 maart:
Zoektocht eitjes van Eikenpage en Sleedoornpage in de omgeving van Buggenhout bos.
start:
 13h30 op de parking rechtover de Boskapel. Kaartje te vinden op deze folder.
Naar analogie met de vorige zoektocht van 7 februari, gaan we ook in deze regio op zoek naar eitjes van beide soorten.
Inschrijven en details: bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 12 maart:
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


Start: 13h15 in het BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren.
Programma:
13h15: Ontvangst.
13h30 - 14h30: Meetnetproject voor bepaalde dagvlindersoorten in Vlaanderen, door Hannes Ledegem.
14h30 - 15h00: Pauze.
15h30 - 16h30: Resultaten van het Leptidea piloot project, door Sylvain Cuvelier.

meer info op de website van Phegea.
inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 23 april:
Dagvlinderwandeling i.f.v. voorjaarssoorten met als doel het Oranjetipje.

Startplaats: Baasrode veer, kant Kastel om 13h00.
Deze wandeling kadert in de jaarlijkse samenwerking tussen het project dagvlinders Durme- en Schelde en de lokale natuurverenigingen vzw  Durme/Natuurpunt Hamme.
Deze wandeling is voor alle leeftijden en er is een verhard pad aanwezig. Niettemin is het aangeraden om aangepast schoeisel aan te doen omdat we ook de vochtige/natte biotopen dieper gaan bekijken. Deze wandeling wordt begeleid door 2 gidsen (Kurt Jonckheere en Jurgen Couckuyt). Een korte inleiding wordt gegeven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., de coördinator van het geheel. Inschrijven best i.v.m.afgelasting vanwege slecht weer. Parkeren is mogelijk aan kant Baasrode. Nadien kan er ter plaatse een drankje genuttigd worden.
Meenemen: Gidsboekje, vlindernet, en fototoestel.
einde: voorzien rond 17h00.

 
 
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.