Dagvlinderflash
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Hoe overwintert de Kleine vuurvlinder?

Overwinterende rupsen van de Kleine vuurvlinder op Ridderzuring in de vlinderberm Oostakker (foto: Daan Van Eename, 14 januari 2016)

Wat gebeurt er met de eitjes die afgezet zijn geweest tijdens de laatste generatie in het najaar van 2015 ? De uitgekomen rupsjes beginnen onmiddellijk te eten van hun waardplant en ze doen dit zolang de temperaturen voldoende hoog zijn. Eens het kouder wordt gaan de kleine rupsen schuilen onder het blad of tussen het strooisel tot de lente zich opmaakt. Dan pas zal deze generatie gaan verpoppen. De rupsen van slechts enkele millimeters groot blijven dus gans de winter in dit stadium. De groep van de graslandvlindertjes in ons projectgebied omvatten o.a. Icarusblauwtje, Bruin blauwtje, Kleine vuurvlinder en Hooibeestje. Nog niet zo lang geleden waren deze soorten algemeen. Tegenwoordig is het Hooibeestje nog maar op 5 plaatsen te vinden in ons projectgebied. 

Het vierde jaar gaat beginnen!

Foto: De rode omcirkelde gebieden waar we dit jaar actief zullen zijn (bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied)

En we willen dat weer samen doen met jullie massale steun! Vorige week zat de kerngroep van dit project dagvlinders samen om de agenda voor 2016 op te maken. Het belooft weer een zeer actief jaar te worden. Hieronder kan je al zien welke dagen worden voorzien om één of andere zoektocht mee te maken. We leggen de nadruk nu op de oostelijke zijde van ons projectgebied. Ook zullen weer meerdere dagvlinder-flashen worden verstuurd met alle informatie die je nodig hebt om naar een bepaalde soort te zoeken tijdens de vliegperiode. Binnenkort brengen we de adoptie hokken weer onder de aandacht voor mensen die rond hun woonplaats een vaste route willen lopen die op hun maat wordt gemaakt door ons project.
En natuurlijk worden onze 3 doelsoorten (Oranjetipje, Koevinkje en Hooibeestje) weer in de kijker gezet omdat deze de ruggegraat vormen van ons project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.
Vergeet niet veel foto's te nemen van de soorten die je waarneemt, alsook van het biotoop, de bloem en/of waardplant. Deze zullen dus allen kunnen gebruikt worden voor het boek dat n.a.v. dit project zal gepubliceerd worden. En de vrijwilliger die een inspanning levert zal dus beloond worden met zijn/haar foto's in het boek.

Komt uw foto in het boek over het project dagvlinders in het Durme- en Scheldegebied? Neem dan maar veel foto's van dagvlinders en dan maak je een grote kans. (bron: project dagvlinders Durme- en Scheldegebied)

Planning 2016.

Zaterdag 6 februaribijeenkomst VVE WG Dagvlinders, BC Molsbroek te Lokeren.
Zondag 7 februari: zoektocht eitjes van de Eikenpage/Sleedoornpage omgeving Serskampse bossen.
- Zondag 6 maart: zoektocht eitjes van de Eikenpage/Sleedoornpage omgeving Buggenhout bos.
Zaterdag 12 maartbijeenkomst VVE WG Dagvlinders, BC Molsbroek te Lokeren.
Zaterdag 23 april: dagvlinderwandeling i.f.v. voorjaarssoorten omgeving Kastel.
Zondag 15 mei: zoektocht rupsen van de Keizersmantel, Puyenbroek Wachtebeke.
Zondag 19 juni: eerste zoekactie Koevinkje omgeving bossen langs de Schelde tussen Dendermonde en Temse.
Zaterdag 25 juni: tweede zoekactie Koevinkje omgeving bossen langs de Schelde tussen Dendermonde en Temse.
- Zondag 17 juli: natuurwandeling met als doel de Big 3 (Grote weerschijnvlinder, Kleine ijsvogelvlinder en Iepenpage) ism vzw Durme en NP, bossen van Berlare.
Zondag 14 augustus: zoekactie Hooibeestje op de dijken van de schelde tussen Dendermonde en Temse.
 

Komende activiteiten.

Zaterdag 6 februari:
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


Programma:
13h30: ontvangst.
14h00 - 15h00: lancering website 'Butterflies in the Benelux', door Sylvain Cuvelier.
15h00 - 15h30: pauze.
15h30 - 16h30: belevenissen met de Grote vuurvlinder 1959 - 2006, door Frits Bink.
Aansluitend: Q & A sessie met Frits Bink.
inschrijven verplicht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer info op de website van Phegea.

Zondag 7 februari:
Zoektocht eitjes van Eikenpage en Sleedoornpage in het zuiden van de Serskampse bossen .


Start: 13h30 aan de kerk van Wanzele (Lede)
In deze regio gaan we op zoek naar eitjes van Sleedoornpage en Eikenpage. Misschien zit de Sleedoornpage wel dichter dan we denken. Wie mee wil zoeken is van harte welkom. 
Kledij: aangepast aan de weersomstandigheden. Drank en eten zelf mee te brengen.
Inschrijvingen en details: bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 6 maart:
Zoektocht eitjes van Eikenpage en Sleedoornpage in de omgeving van Buggenhout bos.

start:
 13h30 op de parking rechtover de Boskapel. Kaartje te vinden op deze folder.
Naar analogie met de vorige zoektocht van 7 februari, gaan we ook in deze regio op zoek naar eitjes van beide soorten.
Inschrijven en details: bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 12 maart:
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


meer info op de website van Phegea.
inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.
ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.