Nieuwsbrief

Libellen 2019

Net zoals vorig jaar hadden we uitzonderlijk warme temperaturen in april, soorten die mekaar normaal een beetje opvolgen, slopen tegelijkertijd uit. Ondertussen werden in waarnemingen.be al 25 soorten (imago) ingegeven; 13 waargenomen libellensoorten voor het wakona-werkingsgebied. Deze info kan je volgen via wakona.waarnemingen.be of op onze website.

Sommige gebieden scoren heel goed, terwijl op andere plaatsen amper libellenactiviteit te bespeuren is. Afwachten wat de volgende weken zal brengen.


Excursies - Activiteiten

We nodigen je graag uit op deze activiteiten. Voor meer info, neem contact op met de verantwoordelijken.

 • 18-19 mei 2019: 1000-soortenweekend in de Kalkense Meersen
 • 23 juni 2019: Libellen rond de oude Durme
 • 30 juni 2019: Libellenexcursie naar het Stropersbos (Stekene)
 • 17 augustus 2019: Wakona-soortenzoekdag in de Fondatie (Sinaai)
   
 • Elke derde zaterdag van de maanden april tem september: Inventarisatie dagvlinders en libellen (Bazel) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   
 • De excursies van de LVV (Libellenvereniging Vlaanderen vzw) vind je hier.

 

Liever niet alleen op pad? 


We zijn nog steeds op zoek naar libellenliefhebbers die dicht bij huis een aantal mensen samenbrengen om in een (project)gebied de libellenfauna op te volgen en hierover te communiceren (via website www.wakona.be en tijdens de voor- en/of najaarsvergadering van de werkgroep). Het organiseren van libellenexcursies en/of activiteiten zijn en meerwaarde. 
Maak goede afspraken met de terreinbeheerder.

Als werkgroep ondersteunen we nieuwe projecten - Samen ontdek je meer. Voor meer info:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Meetnetten

De Libellenwerkgroep Waasland schreef zich in voor de opvolging van de meetnetten variabele waterjuffer en vroege glazenmaker.

Voor de variabele waterjuffer tellen we in het Donkmeer, Eksaarde De Linie, Kallo Groot Rietveld en in de Kreken van Saleghem.

Voor de vroege glazenmaker tellen we in Kallo Groot Rietveld, Kreken van Saleghem, Molsbroek en Rupelmondse kreek en Bazelse Polder.

Deze meetnetten lopen via een driejaarlijkse cyclus. Dit jaar zijn er voor ons geen meetnet-tellingen, losse waarnemingen van deze soorten kunnen ingebracht worden in waarnemingen.be. 

vroege glazenmaker - KvS - 9 mei 2019


Meer info over het meetnet libellen of op de website www.meetnetten.be.


Meedoen 

Wil je meer weten over libellen:

 • website Libellenvereniging Vlaanderen vzw - www.odonata.be
 • nieuwsbrief van LVV, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • lid worden LVV en het tijdschrift Brachytron ontvangen
 • nieuwsbrief libellen Nature today 
 • natuurbericht via nieuwsbrief Natuurpunt
 • volg Libellenwerkgroep Waasland via website Wakona 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.