Werkgroepen
/images/Fader/Oranjetipje.jpg
Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Zoektocht eitjes Eikenpage levert 3 vondsten op.

Ondanks het koude en natte weer was JNM van de partij. Op de voorgrond is Agnes op zoek naar eitjes tussen de takkenresten. (Foto: Daan Van Eenaeme)

Op zaterdag 21 november vonden 4 vrijwilligers van het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied de weg naar Daknam. In de ochtend werden langs het voormalige spoorwegpad enkele Zomereiken afgezet. De plaatselijke natuurvereniging NP Zuid-Waasland wil hier het hakhoutbeheer stimuleren. Op die manier krijgen ook veel andere Eiken meer zonlicht wat zeker ten goede komt aan de aanwezige Eikenpage. Deze soort werd in het verleden al waargenomen. De zoektocht kadert dus niet i.f.v. de aanwezigheid maar wel voor een studie naar het onderzoek over de waardplanten van deze soort waarbij zal onderzocht worden of Amerikaanse eik ook wel echt geschikt is. Dit voorjaar werden 2 eitjes gevonden in de tuin van Ortwin Hoffmann op zijn Am. eik. Onder de koepel van de VVE WG Dagvlinders zal deze kweek opgezet worden en gepubliceerd. Het kruinafval werd verplaatst naar een locatie in het dorp en daar konden wij lustig de eindknoppen onderzoeken. Er werden 3 eitjes gevonden. Ook de lokale afdeling van JNM kwam een kijkje nemen. Op zich toch een leuke en succesvolle namiddag. Met dank aan Agnes Van GrimbergeRemy Vanden Berghe en Daan Van Eenaeme. Je kan het volledige verslag op WAKONA nalezen.
 
Een detailbeeld van één van de gevonden eitjes van de Eikenpage. Deze worden doorgaans afgelegd aan de eindknop op Zomereik. (Foto: Jurgen Couckuyt)

Gezocht: Foto's van Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder.

De Citroenvlinder kan je doorgaans het ganse jaar waarnemen.
(Frank Cornelis, 11 september 2015, Klein Sinaai)


Ieder jaar zetten we 2 dagvlindersoorten die in het projectgebied voorkomen, in de kijker. Via enkele lokale tijdschriften brengen we deze uitgebreide dagvlinderfiches aan de man. Het geeft een zeer gedetailleerde beschrijving van de soort in alle stadia. Voor het jaar 2016 zijn de Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder gekozen. Wij zoeken dus foto's van de 2 soorten, liefst uit eigen streek, alsook foto's van de andere stadia (ei, rups, pop). Wil je kans maken dat uw foto in dergelijke dagvlinderfiche staat, dan geef je hierbest aan dat je uw foto's wil uitlenen. Uiteraard wordt je naam vermeld. Je zal een uitnodiging krijgen om je foto's in een dropbox te plaatsen, dus best opladen in de hoogst mogelijke resolutie.

 

Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.

zaterdag 26 december 2015 om 13u15
BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

Programma: 
13u15: Ontvangst.
13u30-15u00: foto projectie over de 3 daagse in Bitche (NO-Frankrijk).
15u00: Pauze.
15u30-16u30: Flieflotter2015.

Inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info op de website van Phegea.
 
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.