werkgroepen

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Brigitte Van Passel

libellenwerkgroep

 Op 18 maart 2015 is de Libellenwerkgroep Waasland gestart.

De Libellenwerkgroep Waasland is een natuurpuntwerkgroep onder de vleugels van Wakona (Wase koepel voor natuur.studie) en in nauwe samenwerking met de LVV (Libellenvereniging Vlaanderen vzw).

Het doel van de werkgroep is kennis en middelen bundelen om natuurgebieden in het Wakonawerkingsgebied meer gericht te onderzoeken op hun libellenpopulatie. De werkgroep is laagdrempelig en iedereen met interesse voor libellen is van harte welkom!

Om mee te werken aan inventarisatie en monitoring (projecten) is een degelijke soortenkennis vereist. Je kan met ons meelopen om je soortenkennis uit te breiden en later individueel mee te inventariseren. De planning van deze projecten worden jaarlijks besproken tijdens de voorjaarsvergadering. 

  1. waarnemingen.be Het individueel doorgeven van betrouwbare en bruikbare libellenwaarnemingen (foto’s).

  2. We kijken speciaal uit naar Variabele waterjuffer - Coenagrion pulchellum, Vroege glazenmaker - Aeshna isoceles, Gevlekte witsnuitlibel - Leucorrhinia pectoralis en Venwitsnuitlibel - Leucorrhinia dubia; 4 van de 5 Proviniciaal Prioritaire Soorten of Provinciaal Belangrijke Habittypische Soorten Oost-Vlaanderen (Maes_etal_2021_ProvinciaalPrioritaireSoortenInDeProvincieOostVlaanderenVersie2021.pdf) die in het Waasland voorkomen.

  3. libellen-activiteiten organiseren
    • inventarisatie en monitoring specifieke gebieden
    • libellenexcursies voor geïnteresseerden
    • libellenexcursies ism LVV

 De Libellenwerkgroep Waasland zal informatie verspreiden via de website van Natuurpunt Studie, van Wakona (incl. deelnemende verenigingen).

In de loop van het vliegseizoen worden er bijkomende activiteiten ingepland, raadpleed regelmatig de website van Wakona en/of Natuurpunt. (www.wakona.be/activiteitenkalender)

 

laatst bijgewerkt: 02/2023

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.