werkgroepen

libellenwerkgroep

 

Op 18 maart 2015 is de Libellenwerkgroep Waasland gestart.

De Libellenwerkgroep Waasland is een natuurpuntwerkgroep onder de vleugels van Wakona (Wase koepel voor natuur.studie) en in nauwe samenwerking met de LVV (Libellenvereniging Vlaanderen vzw).

Het doel van de werkgroep is kennis en middelen bundelen om natuurgebieden in het Wakonawerkingsgebied meer gericht te onderzoeken op hun libellenpopulatie. De werkgroep is laagdrempelig en iedereen met interesse voor libellen is van harte welkom!

 

 1. waarnemingen.be
  Het individueel doorgeven van betrouwbare en bruikbare libellenwaarnemingen (foto’s), bij voorkeur gebruik maken van streeplijsten.

 2. symboolsoorten Oost-Vlaanderen
  In het rapport ‘Soorten en biotopen in Oost-Vlaanderen: Prioriteit en symboolwaarde voor het natuurbeleid D/2013/3241/388 - INBO.R.2013.1040772 - ISSN: 1782-9054’ werden 7 soorten libellen opgelijst als symboolsoorten Oost-Vlaanderen. Drie ervan komen voor in het Wakona-werkingsgebied; variabele waterjuffer, vroege glazenmaker en bruine korenbout. Hier gaan we gericht naar zoeken.

 3. libellen-activiteiten organiseren
  • libellenexcursies voor geïnteresseerden
  • libellenexcursies i.s.m. LVV (Libellenvereniging Vlaanderen vzw) - www.odonata.be
  • inventarisatie en monitoring specifieke gebieden (op aanvraag)
  • libellenlarvenhuidjes determineren (op aanvraag)

 4. natuurfotografie libellen - biotopen (on hold)

 

De Libellenwerkgroep Waasland zal informatie verspreiden via de website (en nieuwsbrief) van Natuurpunt Studie, van Wakona (incl. deelnemende verenigingen) en van de LVV.

In de loop van het vliegseizoen worden er bijkomende activiteiten ingepland, raadpleed regelmatig de website van Wakona. (www.wakona.be/activiteitenkalender)

 

contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Brigitte Van Passel

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.