Uilenwerkgroep Waasland nodigt je uit op de 7de infoavond 

Thema “Steenuilen”

vrijdag 25 oktober 2024 in zaal CC De Kouter in Belsele

Uilenwerkgroep Waasland werd opgericht in 2014 en is nu tien jaar actief! Op onze volgende infoavand komen Steenuilen aan bod in de volgende lezingen:

  1. “Evaluatie 20 jaar Steenuilenonderzoek in Zeeuws-Vlaanderen” door Alex de Smet
  2. “Steenuilen en eigen onderzoek, makkelijker dan je dacht…” door Dries Van Nieuwenhuyse

 

Programma:

  • 19 uur – deuren open welkom in Cultuurlokaal De Kouter, Koutermolenstraat 8 , 9111 Belsele
  •  19u15 – Evaluatie 20 jaar Steenuilenonderzoek in Zeeuws-Vlaanderen
    Alex de Smet is woonachtig in Terneuzen en geboren IJzendijkenaar. Hij doet sinds 1993 onderzoek naar de steenuil In Zeeuws-Vlaanderen. Sinds de oprichting van Steenuilenoverleg Nederland (STONE) in 1997 is hij coördinator van de provincie Zeeland. Het zwaartepunt van de verspreiding van de steenuil in Zeeland bevindt zich in Zeeuws-Vlaanderen. Hiernaast is er op de Zeeuwse eilanden nog een klein bolwerk op Zuid-Beveland.  Sinds 2003 wordt om de 4 jaar heel Zeeuws-Vlaanderen onderzocht op het voorkomen van steenuilen. In 2023 is dit onderzoek voor de zesde maal uitgevoerd, hiermee is een evaluatie van 20 jaar onderzoek naar de verspreiding van de steenuil in Zeeuws-Vlaanderen mogelijk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door leden van de vogelwerkgroepen van de twee in Zeeuws-Vlaanderen gevestigde natuur-beschermingsorganisaties te weten De Steltkluut en ’t Duumpje. Naast dit inventarisatieonderzoek houdt hij zich bezig met het informeren en adviseren van erfeigenaren aangaande het behouden van en de inrichting van steenuilvriendelijke terreinen, het ringen van steenuilen en het ophangen en controleren van nestkasten. Verder geeft hij regelmatig lezingen/presentaties/excursies over steenuilen.
  • 20u15pauze en informeel contact met o.a. streekbier Steenuilke – de winst uit de tap gaat naar de werking van Uilenwerkgroep Waasland. 
  • 20u45 Steenuilen en eigen onderzoek, makkelijker dan je dacht   
    Dries Van Nieuwenhuyse is als bioloog, informaticus een levenslange uilenonderzoeker en statisticus die actief is in de ontwikkeling en publicatie van ecologische methoden met betrekking tot uilen en klauwieren. Hij is freelance adviseur en doceert Performance Management aan de EHSAL Management School in Brussel en onderzoekt en publiceert binnen het gebied van op feiten gebaseerde besluitvorming. Hij heeft vijf boeken geschreven over de impact van technologie en statistiek op de besluitvormingsprocessen van organisaties, en in het bijzonder neemt hij zijn vaardigheden als statisticus mee in zijn ornithologische werk. Zijn meest recente boek als burgerwetenschapper is de tweede editie van The Little Owl: Population Dynamics, Behavior and Management of Athene noctua dat hij samen met Ronald van Harxen en David Johnson publiceerde.
  • Einde rond 22 – 22u15 uur

 

Voor wie? 

Ben je geïnteresseerd in vogels en (steen)uilen in het bijzonder? Welkom op onze infoavond!

 

Praktisch:

Toegang gratis. Wel tijdig inschrijven.  

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  0485 38 19 87   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0479 28 73 84

 

Folder

 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.