Op de Nationale Feestdag zijn we samen met Eric Stoffelen op zoek gegaan in het Steengelaag en het Panneweel naar het Veenmoslopertje (Hebrus ruficeps). Dit in het kader van DNA-onderzoek op water-en oppervlaktewantsen. Het veenmoslopertje hebben we helaas niet meer gevonden. Er was een éénmalige waarneming hiervan in het Panneweel in 1982, in het Steengelaag heb ik het zelf gevonden tussen 1996 en 1999 aan de Jongste Kleiput. Het beestje is maar 1.3 à 1.7 mm groot, en kruipt tussen het mos langsheen de waterrand. Het biotoop aan de jongste kleiput is echter zo gewijzigd dat er nog weinig mosgroei is aan de waterkant. Alle waarnemingen uit België zijn bijna steeds uit de provincies Antwerpen / Limburg. Het is ook micropteer, het kan dus niet vliegen, wat de verspreiding niet eenvoudig maakt.

In het Panneweel hebben we wat langer bemonsterd met een mooi lijstje aan soorten. Zeker het slank dwerglopertje (1.7 à 1.9 mm groot) is een mooie waarneming voor de twee gebieden. Ook deze soort is er een typisch voor de Kempen. Dit is ook een rode lijst soort (bedreigd).

Marc Bogaerts
Natuurpunt Waasland-Noord

 

waarnemingen Steengelaag 

 waarnemingen Panneweel

 

Publicatie water- en oppervlaktewantsen van Belgie

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.