NatuurgebiedenSteendorp

gebieden: Roomkouter, Fort Steendorp, Gelaagpark

 waarnemingen: Steendorp

 

Verslag Wakona-soortenzoekdag  - Nine Van Hoyweghen

"Nog een kort verslagje van de mossenwerkgroep:

Al onze waarnemingen staan op waarnemingen.be. We zijn er toch in geslaagd een kleine 50 soorten te vinden in heel het gebied, d.w.z. het fort, de Roomkouter en het Gelaagpark. Naar Vlaamse normen is dat behoorlijk, maar zeker niet uitzonderlijk. De meeste soorten zijn dan ook algemeen tot zeer algemeen. Toch enkele uitschieters: in het fort vonden we vrij veel Steenvedermos (een piepklein vedermosje, slechts enkele mm groot kapsel inbegrepen, op klamme baksteen), een cementblok die volledig begroeid was met Voegenmos (nog zo’n dwerg) en meerdere m² Struikmos (een grote, opvallende soort van beschaduwde kalkrotsen of soms op de bodem in oude bossen op leem).
Hier en daar hebben we ook wat opvallende planten genoteerd (zie waarnemingen) zoals Geoord helmkruid in het fort, Groot akkerscherm en Hondspeterselie langs een pad in Roomakker noord, Reuzenpaardestaart in het Gelaagpark. Daar vonden we ook twee verwilderde Cotoneasters: Cotoneaster sternianus (met opvallend witviltige bladonderzijde) en C. rehderi (met opvallend groot blad en diepliggende nerven).

Geen topdag voor ons maar we hebben ons geamuseerd, bedankt voor de gastvrijheid !

Dirk De Beer" 

 

"Door omstandigheden kon ik zaterdag niet mee met de mossenwerkgroep met Dirk De Beer voor de WAKONA Soortenzoektocht. Ik zit ook in de sieralgenwerkgroep (klein actief groepje) van Natuurpunt en was van plan zaterdag ook wat staaltjes te nemen van enkele poelen om die microscopisch te onderzoeken. Zondag ben ik dan maar op mijn eentje een wandeling gaan maken in het Gelaagpark en heb van één poel een waterstaaltje genomen. In bijlage een PDF file met de gevonden soorten. Sieralgen is nu niet direct iets waar veel mensen mee bezig zijn, maar ik wilde deze mooie eencelligen toch eens onder jou/jullie aandacht brengen.

Met vriendelijke groeten,

Roland Luts"

 

"Dank aan Natuurpunt-Scousele voor de piekfijne organisatie!
Mijn resultaten verschijnen maar druppelsgewijs op de site want ik moet nog wat mijnen en gallen determineren vanop foto. Ik doe mijn best :)

Kris Peeters"

 

"Binnen in het fort heeft vooral Johan Vercauteren de gegevens ingevoerd, met aanvullingen van Tom Neels. Daar waren vooral de tongvarens speciaal. Slanke sleutelbloem en dwergkroos werden er gevonden en de bramen waren lekker. Vrijwel zeker hoorden we de roep van jonge sperwer.

Op het pad tussen het Natuurhuis en het fort stond nog boskortsteel.
In de Roomkouter had ik afgesproken met Tom om beiden in te geven; evenwel zonder dubbel in te geven. Dus voor een planteninventaris van dat gebied moet je bij mijn gegevens die van Tom nog toevoegen.
Mooie dingen waren smalle rolklaver, waterpunge, ruwe bies, groot moerasscherm, fraai duizendguldenkruid, getande weegbree, aardbeiklaver,... Ijsvogel en boomvalk werden er gezien.
Meerder plaatsen hebben potenties om er orchideeën te kunnen krijgen mits wat openkappen en maaien.
Te verwijderen exoot zijn de meerdere bomen van de zwarte balsempopulier.
De vroegere oeverzwaluwwand zou best in de komende maanden van haar begroeiing ontdaan worden om er de mieren en de mierenleeuw te kunnen behouden. Best in een alternerend beheer.

Zo, dat is mijn verslagje van een geslaagde soortendag.

Groeten,
René Maes"

 

"Heb weer wat bijgeleerd,was plezant.
Groeten Gerry Heyrman"

 

Sfeerfoto's:

 foto's : Brigitte Van Passel

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.