Hierbij de gegevens van de meeuwenslaapplaatstelling van 28/01/2023 voor de regio Linkerscheldeoever en Schelde. Ze konden plaatsvinden onder goede omstandigheden en met een bijna volledige bemanning (7 tellers) op alle (potentiële) slaapplaatsen. Enkel de telplaats aan Verrebroekse Plassen werd niet permanent opgevolgd (Luc moest de dag zelf afzeggen wegens medische reden), waardoor aanvullende informatie over die omgeving ontbreekt.

In de mail die onder dit verslag hangt, kan je de voorbereiding voor deze simultaantelling lezen.

In aparte bijlage vind je het overzicht vanaf 2011. 

Op het moment van de telling was er opkomend tij, behoorlijk goede zichtbaarheid, weinig wind en weinig golfslag. 

Enkel de in vet gezette aantallen werden meegeteld in de slaapplaatsaantallen.

  •  Aan Temsebrug telde Gerry 970 kokmeeuw, 10 stormmeeuw, 10 zilvermeeuw
  • Arlette Strubbe zag ter hoogte van de Kaai in Burcht een lichte tot matige trek van kokmeeuwen afwaarts over de Schelde. Er was geen slaapplaats op de Schelde. 
  • Op Blokkersdijk sliepen geen meeuwen, wel nog steeds een tussenstop om daarna door te vliegen. 
    In de avondschemering zag Willy op de Schelde t. h. v. Sint-Annabos en Sint Anneke geen meeuwen
  • René zag ter hoogte van de industrie van Zwijndrecht een matige trek van kokmeeuwen en lichte trek van stormmeeuwen stroomafwaarts, met een hoogst uitzonderlijke zilvermeeuw ertussen. Geen slaapplaats.
  • Geert telde rond 17u30 op Ketenisschor 350 kokmeeuwen, 4 stormmeeuwen en 12 zilvermeeuwen. Deze werden rond 18.00 u aangevuld met ongeveer 250 kokmeeuwen op de Schelde (rechteroever) die voortdurend stroomafwaarts vlogen om zich dan terug te laten voeren door de stroming.
  • Pier van Haltermann : geen meeuwen. Bij het invallen van de duisternis landden er 70-tal wulpen tussen de stenen aan de waterlijn op het Ketenisschor.
  •  Op Drijdijk telde Chris tussen om 16u40 450 kokmeeuwen en 2 stormmeeuwen. Daarna vertrok groep kokmeeuwen en om 17u  bleven 95 kokmeeuwen achter op de plas.
  •  Door het onvoorzien wegvallen van Luc aan de Verrebroekse Plassen, kon René deze telplaats slechts kort bekijken bij het passeren aan de Hoogschoorweg. Van daaruit werden rond 17u geen overnachtende meeuwen op de plassen gezien; enkel overvliegende meeuwen richting Verrebroekdok (en Waaslandkanaal?)
  • Vanaf Blikken waren er noch op het gedempte deel van Doeldok, noch op het dok zelf slapende meeuwen te zien. Wel 95 overnachtende wulpen en 10 hazen op het gedempt deel.
  • Op de overgang tussen Doeldok en Verrebroekdok was wel een slaapplaats te zien van ongeveer 700 kokmeeuwen en ongeveer 30 stormmeeuwen, maar die werden ook door Joris geteld vanaf zijn telpositie aan de Kieldrechtsluis
  •  Joris had zijn telpunt vanaf radartoren N-rand Waaslandkanaal/Noordelijk Insteekdok, nabij Kieldrechtsluis met overzicht over Waaslandkanaal (tot en met Doeldok rand) + Vrasenedok + Noordelijk Insteekdok: kokmeeuw 10.450, stormmeeuw 4.380

Opbouw van de slaapplaatspopulatie:

-Kokmeeuw: kort na 17u ongeveer 4.000, veel meeuwen zaten nog sterk verspreid over heel het Waaslandkanaal (vanaf rand Zuidelijk Insteekdok tot Doeldok) en ook op Vrasenedok.

Tegen rond 17u40 al ongeveer 7.500.

Bij de laatste telling rond 18u totaal van 10.450, waarvan relatief groot aandeel (= verschil met andere jaren) van ca. 4.500 op Vrasenedok, de rest (5.950) op Waaslandkanaal zelf waarvan deze keer ook relatief veel (ca. 3.500) op meer centraal tot NW deel tot en met aan Doeldok. 

-Stormmeeuw (= zoals gewoonlijk centraal op Waaslandkanaal tot rand Noordelijk Insteekdok).

Rond 17u ongeveer 2.500, tegen 17u30 ongeveer 4.000. Laatste telling rond 18u afgeklopt op 4.380. 

-Zilvermeeuw: min. 40 tijdelijk ter plaatste en overvliegend. Rond 17u40 ongeveer 20 op en rond het Noordelijk Insteekdok, die uiteindelijk wegvlogen, wellicht allemaal richting ZZW of ZW ten zuiden van Waaslandkanaal (waar naartoe?).

Verder tussendoor nog een 20 tal andere overvliegend (mogelijk in NW richting).

18u50-19u10 ben ik de daken gaan checken in de industriezone ten zuiden van het Waaslandkanaal met Pulsar warmtebeeldkijker, maar geen zilvermeeuwen gevonden. 

Om 18u20 werden er op Deurganckdok 22 kokmeeuwen geteld

Ten westen van Deurganckdok zag René op de Schelde een slaapplaats van 200 kokmeeuwen en op de pier van Ashland nog eens 100 kokmeeuwen.

Aan de kerncentrale van Doel gingen 80 kokmeeuwen de nacht doorbrengen in gezelschap van kluut en tureluur.

Eindresultaten Linkerscheldeoever:

  • Kokmeeuw: 970 + 350 + 250 + 95 + 10.450 + 22 + 200 + 100 + 80 = 12.517
  • Stormmeeuw: 10 + 4 + 4.380 = 4.394
  • Zilvermeeuw: 10 + 12 + 40 + 20 + 20 = 102
  • Samen: 17.013 meeuwen.


Ondertussen zijn ook de resultaten van twee aangrenzende telzones bekend:

Joris Everaert telde op de plas van Nieuwdonk (Berlare Oost-Vlaanderen): 17.900 kokmeeuwen, 2.000 stormmeeuwen, 191 zilvermeeuwen, 38 kleine mantelmeeuwen, Pontische meeuw en geelpootmeeuw; met een totaal van: 20.130 meeuwen

Voor het havengebied van rechteroever kon Ludo Benoy rekenen op een ploeg van 8 medewerkers, met als resultaat: 10.593 kokmeeuwen, 1990 zilvermeeuwen, 1621 stormmeeuwen, 7 kleine mantelmeeuwen en 100 niet gedetermineerde meeuwen; met een totaal van: 14.311 meeuwen 

Tussen rechter- en linkerscheldeoever is er intense uitwisseling van slaapplaatsen en foerageergebieden. In de loop van de jaren heeft een verschuiving plaatsgevonden van de slaapplaatsen van de linker- naar de rechteroever.

Voor beide deelgebieden samen werden er nagenoeg 32.000 meeuwen geteld, wat een heel mooi beeld geeft van deze populatie.

Samen met de aansluitende zones rechteroever en Nieuwdonk, bekomen we een aantal van 52.000 overnachtende meeuwen. 

Dank aan alle tellers voor deze mooie resultaten.

Vriendelijke groeten,
René Maes

 

Op wo 25 jan. 2023 om 21:41 schreef René Maes <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>:

Beste, 

Zaterdag 28 januari 2023 is het opnieuw meeuwenslaapplaatstelling, georganiseerd door het INBO.  

We hebben juist voldoende tellers (8) om deze telling voor de Linkerscheldeoever gebiedsdekkend uit te voeren. 

Na eerdere contacten kon ik de telplaatsen verdelen. Als er problemen zijn met de bemanning, gelieve het me tijdig te laten weten, dan kan ik nog een oplossing zoeken.

Als er bij uw telling speciale dingen te melden zijn, dan mag je me bellen en probeer ik na mijn telling nog te komen kijken (René 0494/17.85.86  of Joris 0497/67.23.69), of je kan foto's maken.

De tellingen kunnen starten rond 17 uur en de eindtelling op de slaapplaatsen is rond 18 uur  

Gelieve de resultaten (voor de eerste keer dat ik dit vraag) in waarnemingen.be in te geven, maar ook per mail aan mij door te sturen, zodat ik met knippen en plakken een bundeling kan maken van al de gegevens. Zogenaamde "nulwaarnemingen" moeten ook doorgegeven worden omdat ze eveneens belangrijk zijn.   

Als er overnachtende wulpen gezien worden, dan mogen die ook geteld worden.

Ter info: 

- het zal op de dag van de telling rond 15 uur laag water geweest zijn op de Schelde. 
- Het zal zaterdag bewolkt zijn met licht positieve temperaturen, maar door de noordelijke wind kouder aanvoelen
- neem zeker een telescoop mee 

De telplaatsen en de tellers zijn:

  • Schelde in de buurt van de brug van Temse : Gerry Heyrman
  • Controlewaarneming op de Schelde te Burcht : Arlette Strubbe
  • Blokkersdijk en de Schelde tussen Royerssluis en de industrie van Zwijndrecht (Arlanxeo) : Willy Verschueren
  • Schelde industriegebied Zwijndrecht van DEME tot Arlanxeo (L.O en rechteroever) : René Maes
  • Ketenisschor met inbegrip van de pier van Haltermann (Monument Chemicals) en de Schelde tot op rechteroever (Van Cauwelaertsluis) : Geert Bussens
  • Drijdijk : Chris De Byuzer
  • Verrebroekse Plassen en Verrebroekdok; vanaf de uitkijkpunten Hoogschoorweg (17u00 tot 17u20) en Kapelstraat (= kop van het Verrebroekdok) van 17u30 tot 17u55. Vanaf deze laatste plaats kunnen zowel Verrebroekse Plassen, Verrebroekdok en in de verte Doeldok overschouwd worden. Ook kan op die plaats eventuele doortrek vanaf Drijdijk gezien worden : Luc Smet 
  • Waaslandkanaal, de daken van de bedrijfsgebouwen in de buurt (Shipit), Noordelijk en Zuidelijk Insteekdok en Vrasenedok en eventueel op het einde van de telling nog Deurganckdok : Joris Everaert
  • Gedempt Deel Doeldok en Schelde in de buurt van Doel (tussen Haltermann en Kerncentrale)  en eventueel op het einde van de telling nog Deurganckdok : René Maes

Vriendelijke groeten,
René Maes

0494/17.85.86

 

overzicht meeuwenslaapplaatstelkingen

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.