Groene stapstenen voor Huismussen.
In ons project ‘groene stapstenen voor huismussen’ richten we ons vooral op huismussen in de pilootsteden Sint-Niklaas en Dendermonde maar ook alle andere stadsvogels (merel, roodborst, heggemus….) zullen er goed mee zijn.
De Huismus is een uitermate sedentaire stadsvogel die zich doorgaans amper 500m verplaatst en tijdens het broedseizoen zelfs maar 200m. In het verleden vertoonde de huismus een duidelijke algemene verspreiding en werden migranten uitgewisseld via een ‘stapsteen-mechanisme’ (Fig. 3). Hierdoor werd een dispersie (beweging) tussen kernpopulaties mogelijk via kleine tussenliggende eenheden, geschikt voor huismussen (stapstenen). Zowel de uitbreiding als het compacter maken van onze steden zorgt ervoor dat de omstandigheden veranderen en minder gunstig worden. Het verdwijnen van een braak veldje, een oude muur, een dichte muurbegroeiing,… zorgen ervoor dat vooral deze kleinere eenheden verdwijnen. Hierdoor wordt het landschap omgevormd in nog meer gescheiden en geïsoleerde kernpopulaties waartussen geen uitwisseling meer mogelijk is. Zowel in het buitengebied als in de stedelijke omgevingen zijn houtkanten, hagen, diverse stadstuintjes, groene ruigten …sterk in aantal afgenomen.
Figure 1 Groene stapsteen in Vlissingen. Naast de stoeltjes bevindt zich een dichte haag waar de mussen regelmatig induiken.
Hierdoor wordt vooral bij minder mobiele soorten zoals de huismus, de uitwisseling van individuen beperkt.
In ons project ‘Groene stapstenen voor huismussen’ willen we in 2 pilootsteden: Sint-Niklaas en Dendermonde, daarop inspelen door het aanbieden van ‘stapstenen’ aan de burgers. Elke inwoner van Sint-Niklaas of Dendermonde kan bij ons een plantenpakket aanvragen om een ‘groene stapsteen’ te realiseren https://hetgroenewaasland.be/groeneoasen voor de ronde prijs van 10€.
Voor meer informatie: