Het recenste dagvlinder nieuws uit het projectgebied van Durme en Scheldegebied.
Heb je problemen om deze nieuwsbrief correct te lezen ?
Bekijk het in je eigen browser.
Koevinkje

geen lente ? geen dagvlinders !

Dit is de dagvlinderflash new style en zal jullie op regelmatige basis op de hoogte stellen van nieuwe en oude dagvlinder feiten in ons projectgebied. Wij hopen dat jullie dit kunnen smaken. De lente kondigt zich nog steeds niet aan en dus is het ook wachten op dagvlinders. Begin Maart konden we toch al 2 dagen genieten van de eerste dagvlinders van 2013, maar daarna was het weer snel gedaan. Wie zonbeschenen bosranden en houtkanten bewandelde, kon menig dagvlinders zien zonnen op de grond. Ook de veel aangeplante Heidestruiken in voortuinen en perken kregen bezoek van nectarzoekende dagvlinders.
De Kleine vos is terug ! Dat kunnen we nu al voor het derde jaar op rij vaststellen. Het is tevens de dagvlinder die het meest is waargenomen in ons project gebied. Het is ooit anders geweest. Ook de Gehakkelde aurelia en de Dagpauwoog hebben zich al laten bewonderen. De witjes die al waargenomen zijn, werden ingegeven in waarnemingen.beonder de noemer Koolwitje sp. Reden ? Deze werden gezien vanop afstand, en dus niet te bepalen welke soort. Het zou hier kunnen gaan om 3 verschillende soorten, maar later daarover meer. De beste remedie voor dit soort onzekerheden is het gebruik van een vlindernet ! En neem veel foto's. Altijd leuk om later te bekijken en uw waarneming te staven.
En nu wachten op de lente !
Kleine vos

Kleine vos

Meest waargenomen dagvlinder in 2013 tot nog toe. Je kan deze in het voorjaar vooral vinden op bloeiende planten zoals de katjes van Wilg, en Heide sp. ( foto ) in menige voortuinen. Langs zonbeschenen bosranden en houtkanten, zonnend op de grond.
Gehakkelde aurelia

Gehakkelde aurelia

Een prachtige oranje-kleurige dagvlinder die bij de eerste zon de katjes van de Wilg ( foto ) opzoekt. Ook te vinden langs zonbeschenen bosranden en houtkanten. Onmiskenbaar met de gehakkelde rand en de letter C op de onderkant van de achtervleugel. De onderkant kan zowel donker als lichter zijn.
Dagpauwoog

Dagpauwoog

Niet te verwarren met een andere dagvlinder. Zeer donkere onderzijde. Binnenkort absoluut te vinden op de bloemetjes van de Sleedoorn ( foto ). Dus zoeken langs struwelen en bosranden.

Activiteiten

Op zaterdag 22 Juni, kan je met ons mee op een zoektocht naar de Kleine ijsvogelvlinder in de Serskampse bossen. Vorig jaar is deze echte bossoort voor het eerst waargenomen (waarneming ) in deze buurt tijdens een bijenexpeditie. Is het een nieuwe populatie of was het slecht één zwerver ? In deze bossen groeit ook zijn waardplant, nl. Kamperfoelie. De kans is dus niet onbestaande dat we deze prachtige dagvlinder opnieuw waarnemen. Wil je mee tijdens deze zoektocht ? Schrijf je dan in bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor plaats en afspraak. Iedereen welkom !
Kleine ijsvogelvlinder
kaartje projectgebied

info-sessie dagvlinders

Je kan er nog snel bij zijn. Nu zaterdag kan je alles te weten komen over het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied, dat dit jaar loopt. Op de kaart kan je zien waar het zich allemaal afspeelt. Plaats van de info-sessie: BC Molsbroek te Lokeren om 14h00. Gelieve toch een seintje te laten weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien je hier aanwezig wil zijn. Tot dan ! 
  doorsturen naar een vriend 
Copyright © 2013 Werkgroep Dagvlinders VVE, All rights reserved.
je ontvangt deze vorige dagvlinderflash omdat je deze hebt gevraagd
Ludiek contactadres:
Werkgroep Dagvlinders VVE
Molsbergenstraat 1
Lokeren 9160
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.