Het recenste dagvlinder nieuws uit het projectgebied van Durme en Schelde.
Heb je problemen om deze nieuwsbrief correct te lezen ?
Bekijk het in je eigen browser.
Koevinkje

Oranjetipje's tijd

Deze dagvlinderflash staat volledig in het teken van het Oranjetipje. Het is tevens één van de 3 doelsoorten van dit project. Tijdens de vliegperiode van deze dagvlinder willen we extra uitkijken in de nog ontbrekende zones op het verspreidingskaartje ( zie verderop ) Wil je ook specifiek meezoeken naar het Oranjetipje in deze nog niet onderzochte gebieden, stuur dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar ons, en dan helpen we je graag verder met de nodige informatie. Zoek ook in je tuin, maar vooral in je eigen buurt.Vochtige graslanden omzoomd met houtkantenbosranden en open plekken in het bos genieten een voorkeur bij het Oranjetipje. Maw het Oranjetipje volgt steeds KLE's ( kleine landschapselementen ) om zich te verplaatsen. Vergeet ondertussen ook niet andere dagvlindersoorten in te geven op waarnemingen.be

Het Oranjetipje mannetje is duidelijk herkenbaar aan de oranje tippen in de voorvleugel. Deze mannetjes zie je dus al van heel ver vliegen langs bosranden op zoek naar een wijfje. Een zeer dankbaar dagvlindertje ! De onderkant achtervleugel van een Oranjetipje heeft een duidelijkgroen/geel gemarmerd motief. Hier zit het mannetje op een Pinksterbloem, een waardplant die je vooral vindt in natte gras- en hooilanden. ( foto Jurgen Couckuyt )
Het Oranjetipje wijfje ( foto Philippe van de Velde ) heeft geen oranje vleugeltippen zoals het mannetje. Hoe weet je dan of dit geen Klein koolwitje of Klein geaderd witje is ? Simpel, als je de onderkant kan zien en deze is groen/geel gemarmerd, dan weet je dat je te doen hebt met een Oranjetipje. Zie je enkel de bovenkant ( foto ), let dan goed op de zwarte stipjesop de voorvleugel. Bij het wijfje staan deze bijna tot tegen de voorrand van de voorvleugel aan. Bij de andere witjes staan deze zwarte stippen veel meer achteraan op de vleugel ( of ontbreken zelfs soms ) Wanneer het wijfje gaat neerzitten met de vleugels open, kan je met een verrekijker de zwarte stippen goed bekijken.

vliegperiode van het Oranjetipje

Het Oranjetipje vliegt vooral vanaf eind Maart tot begin Mei, met een piek in demaand April. Op de grafiek hiernaast (wn.be ) kan je dit goed zien. Het moment is dus nu aangebroken om je stapschoenen aan te trekken en graslanden, bosranden en houtkanten te verkennen !

ei

Het eitje van het Oranjetipje is zeer gemakkelijk te vinden. De oranje kleur ( bij ei-afleg eerst wit ) valt duidelijk op en het eitje lijkt net een rugby-balletje van amper 1 mm groot. Er wordt normaal slechts één ei per plant afgelegd, om kannibalisme onder elkaar te vermijden. Maar er kunnen soms wel eitjes samen voorkomen, alsook van een andere soort. Zoeken in de tuin is de boodschap ! En vooral te vinden op Look-zonder-look, Judaspenning, Pinksterbloem en Damastbloem. Soms wordt ook op Veldkers sp. afgelegd. foto: Sylvain Cuvelier ( 1,3 Mpixel USB microscoop x 200 )

rups

De groen-grijze rupsen zijn zeer gemakkelijk te vinden op de stengels van oa Look-zonder-look ( foto Jurgen Couckuyt ). iedere dag zie je deze groeien omdat ze tijdens de dag niks anders doen dan vreten. Vooral de vruchtjes van de waardplanten zijn erg in trek. 

pop

De poppen van het Oranjetipje zijn zeer moeilijk te vinden. Zoals je ziet ( foto Ortwin Hoffmann ) gelijkt een pop zeer goed op de stekel van bv. een Roos. Oranjetipjes zullen dus steeds eitjes afleggen op waardplanten die dicht in de buurt van struikgewas of houtkanten staan. Deze foto werd getrokken in een tuin te Waasmunster. De verse ( groene ) pop zal later verkleuren zoals een verdorde stengel. Op de foto kan je ook zien dat een pop van een Klein koolwitje samen voorkomt op dezelfde plant ( Judaspenning )

verspreidingskaartje van het Oranjetipje

Op het kaartje hiernaast, kan je zien waar het Oranjetipje al is waargenomen in ons projectgebied. Dit zijn de resultaten vanaf 2004 tot heden. Ieder rood bolletje stelt het voorkomen voor van het Oranjetipje op die plaats. Zoals je kan zien zijn er nog tal van lege plaatsen in het gebied. Wij gaan op deze plaatsen uitkijken of deze dagvlinder daar al dan niet voorkomt. U kan daar ook toe bijdragen, maar vergeet ook niet in uw eigen buurt de dagvlinders waar te nemen.
voorkomen van het Oranjetipje tussen 2004 en heden

ontbrekende gegevens

Zoals je kan zien op het vorige verspreidingskaartje, zijn er nog tal van plaatsen waar ontbrekende gegevens zijn van het Oranjetipje. In elk geval wordt onze aandacht op die zones gezet om ook daar te weten te komen of het Oranjetipje aanwezig is. Hiernaast zijn op het kaartje de niet of nauwelijks geïnventariseerde zones in het groen omcirkeld. Het zijn vooral de wijde omgeving van St-Niklaas, in de driehoek Hamme, Zele, Dendermonde,  ten zuidoosten van Dendermonde, de streek rond Wetterenen de zuidflanken van de E17. Een hele brok dus nog waar ook uw bijdrage op prijs wordt gesteld.
  doorsturen naar een vriend 
Copyright © 2013 Werkgroep Dagvlinders VVE, All rights reserved.
je ontvangt deze vorige dagvlinderflash omdat je deze hebt gevraagd
Ludiek contactadres:
Werkgroep Dagvlinders VVE
Molsbergenstraat 1
Lokeren 9160
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.