Het recenste dagvlinder nieuws uit het projectgebied van Durme en Scheldegebied.
Heb je problemen om deze nieuwsbrief correct te lezen ?
Bekijk het in je eigen browser.
Koevinkje

het is eindelijk echt begonnen.

De dagvlinders zijn nu volop aan het vliegen en daar zijn ook al soorten bij die minder in de spotlights hebben gestaan. Die willen we nu ook eens onder de aandacht brengen. Eerst en vooral willen we de waarnemers bedanken voor hun inzet in de maanden Maart en April. Laten we wel benadrukken, dat door een lang koud voorjaar, de natuur een serieuse achterstand heeft opgelopen, waardoor onze dagvlindersoorten deze achterstand ook oplopen. Maar het is nu al duidelijk dat er nog nooit zoveel mensen hun dagvlinders hebben ingegeven in dit projectgebied als voorheen. SUPER ! 
Het Boomblauwtje is al goed vertegenwoordigd, en ook de verschillende Witjes, Klein -en Groot Koolwitje, en Klein geaderd witje zijn actief. Enkel het Oranjetipje liet het in grote getale afweten, maar op 1 Mei volgde de grote doorbraak. Ook het Bont zandoogje wordt veel gezien alsook enkele exemplaren van de Citroenvlinder. DeKleine vos is van de troon gestoten door de Dagpauwoog, die nu de lijst aanvoert van meest waargenomen dagvlinder. Verder zijn er nog Gehakkelde aurelia en al eens eenAtalanta. Nu komt ook het Landkaartje opzetten. Op naar de volgende soorten en wie weet vind je wel een nieuwe soort voor je omgeving !
Ter info: wie vorige dagvlinderflash'en wil ontvangen, gelieve een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te laten met de nummers van de gewenste dagvlinderflash.
Boomblauwtje

Deze dagvlinder is de eerste in de rij onder de blauwtjes. Het is ééntje die het leven in de hoogte verkiest boven de laagtes van het gras. Het Boomblauwtjezit in het voorjaar graag op groenblijvende struiken zoalsHeidestruikjesHulst, Laurier en Klimop. Het is daar nog net iets warmer dan in de nog kalere struiken en bomen. Tijdens de eerste lentedagen doen ze zich graag tegoed aan de kleine witte bloempjes van Laurier. Het is een zenuwachtig dagvlindertje waarbij de mannetjes ( foto ) hun territorium (lees hun boom) constant afzoeken naar een wijfje. Je ziet ze zelden met de vleugels open zitten op een blad. Een eerder onopvallend dagvlindertje, maar daarom niet minder mooi.
Het mannetje is volledig blauw op de bovenkant, terwijl het wijfje (foto) eenbrede zwarte rand heeft op de bovenkant achtervleugel. De onderkant is licht blauw/zilver kleurig, met heel kleine zwarte stipjes. Bij verse exemplaren zie je dat de voorvleugel een geblokte franjeheeft.

Bont zandoogje

foto Koen Bracke: Dit Bont zandoogje werd waargenomen in de buurt van Wetteren. Dit gebied ligt in het zuidwesten van onze projectzone. Dit dagvlindertje is het eerste van de zandoogjes en laat zich tot het einde van de zomer in meerdere generaties bewonderen. In bosgebieden zie je ze gegarandeerd op ieder open zonnig plekje, maar kan ook in onze tuinen rijkelijk aanwezig.
Klein geaderd witje

foto Philippe van de Velde: Philippe toont hoe het moet. Met een vlindernet en een petri-schaaltje heb je 100% zekerheid welk soort Witje in je buurt vliegt. Al te vaak worden Witjes nogal snel bestempeld als een Klein koolwitje. Dit exemplaar werd gevangen ( en weer vrijgelaten ) te Lokeren.


 
citroenvlinder

foto Frank Cornelis
: Geen al te frekwente verschijning in ons projectgebied, behalve in enkele boscomplexen. Het kloosterbos ligt op de uiterste noord-west hoek van het projectgebied te Wachtebeke. Dit bos wordt momenteel omgevormd tot een loofbos met alle goede kenmerken die bv een Citroenvlinder nodig heeft. Dat is oa Spork en open bossen.
 

Kleine vos

foto Samuel De Rycke: De overwinteraars van de Kleine vos hebben hun rol uitgespeeld. Het is nu wachten op de volgende generatie en hopen dat de koude lente geen invloed heeft gehad op de ontwikkeling van eitjes en rupsen. In elk geval wordt deze vrij recent verloren gewaande dagvlinder weer heel veel waargenomen in ons landschap. Dit exemplaar werd gezien in de Kalkense meersen bij Uitbergen.  

Landkaartje

foto Jurgen Couckuyt: De voorjaarsvorm van het Landkaartje is oranje, terwijl de zomergeneratie een bijna volledig zwarte tekening heeft. Het is een klein dagvlindertje dat zich vooral ophoudt aan ruigten en bosranden met brandnetels, haar waardplant. Deze mooie verschijning is jammer genoeg niet algemeen verspreid in ons projectgebied. 

Oranjetipje

foto Josse De Vos:  Op de dag van de arbeid is deze prachtige voorjaarsdagvlinder er eindelijk doorgekomen. Daarvoor was het armoe troef met slechts enkelingen die vooral in het zuiden van ons projectgebied vlogen. Dit mannetje werd gezien in de buurt van Lebbeke.

komende activiteiten

Zondag 9 Juni: insectenwandeling Durmedijken. Op zondag 9 Juni wordt er op de Durmedijk van Hamme, een insectenwandeling gehouden. Ook de dagvlinders worden onder de loupe genomen. Er wordt met gidsen gewerkt die vele vragen kunnen beantwoorden. Bij goed weer zien we veel dagvlinders, maar mocht de zon het laten afweten, zijn de andere insecten nog van de partij. Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zaterdag 22 Juni: Zoektocht naar de Kleine ijsvogelvlinder
op zaterdag 22 Juni wordt naar een bevestiging gezocht van de vorig jaar waargenomen Kleine ijsvogelvlinder in de Serskampse bossen. Bovendien werd het gebied al eens grondig verkend in het voorjaar en werden al menige dagvlinders waargenomen. Op 22 Juni gaan we ook op zoek naar andere dagvlinders die dan zullen vliegen. Een heel mooi gebied onder de deskundige leiding van Philippe van de Velde. Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..



  doorsturen naar een vriend 
Copyright © 2013 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved.
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ?
Ludiek contactadres:
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
   

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.