het recentste nieuws uit het gebied van het project dagvlinders Durme-  en Schelde
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

slecht weer ? ideaal om eitjes te zoeken !

zoeken naar eitjes van het Oranjetipje

foto natte graslanden Stekene: tijdens zoektochten naar het Oranjetipje kom je soms verrassende plaatjes tegen. Deze natte graslanden vol met Pinksterbloem kan je vinden middenin een bossencomplex te Stekene. Uiteraard waren hier ook exemplaren van het Oranjetipje aan het rondfladderen. Tijdens deze mindere dagen kan je ook op zoek naar de oranje eitjes van deze prachtige dagvlinder. De Pinksterbloem is één van de waardplanten er op de fraaiste bloemtrossen kan je de oranje mini rugby balletjes vinden op de steeltjes van de hauwtjes ( vruchtjes )
In je tuin kan je deze ook vinden op oa Look-zonder-look en Judaspenning. Doorgaans vind je slechts één eitje per plant, opdat er geen kannibalisme zou optreden.

oranje rugby balletjes

foto Pinksterbloem met eitje Oranjetipje: een reëel beeld van hoe opvallend een eitje van het Oranjetipje kan zijn. Eenmaal je deze gevonden hebt, lijkt het kinderspel om deze nog te vinden. Het kost echt niet veel moeite om de oranje eitjes te ontdekken.

in detail

foto Jurgen Couckuyt: met een beetje geluk kan je de foto wat inzoomen en zie je duidelijk een structuur in het eitje. Het lijken dus wel kleine rugby balletjes. Na enkele dagen komen de mini rupsjes uit en beginnen te knabbelen aan de hauwtjes. De grijs-groene rupsen zie je iedere dag groeien ( uiteindelijk tot een paar cm ) en kan je mooi blijven volgen op de plant eens je het eitje hebt gevonden. Het loont echt de moeite om deze 2 stadia te volgen. Op een dag zal je merken dat de rups is verdwenen en dat wil ofwel zeggen dat een vogel er mee vandoor is, of de rups volgroeid is om te gaan verpoppen in de nabije ruigte. Daar blijft de pop tot volgend jaar hangen tot deze opnieuw als een prachtige dagvlinder verschijnt.

komende activiteiten

Zondag 9 juni 
Vlinder- en insectenwandeling in de Durmemeersen

i.s.m. het gemeentebestuur Hamme, de milieuraad en Natuurpunt Hamme

Vlinders zijn pareltjes. Je vindt ze in alle vormen en kleuren. Vandaag trekken we samen met een vlindergids naar de Durmemeersen in Hamme en maken we er kennis met vlinders zoals bont zandoogje, distelvlinder, atalanta of gehakkelde aurelia. Maar we hebben ook oog voor de andere gewenste en minder gewenste insecten die ons pad kruisen. Wandel mee langs dijken en bloemrijke hooilanden en ontdek de natuur in je buurt. Iedereen van harte welkom!

Afspraak: om 14 uur aan de Heilige Jozefkapel in Hamme Sint-Anna (op de kruising van de Moortelstraat en de Legierstraat). Einde voorzien rond 17 uur.
Info: Gratis wandeling i.s.m. het gemeentebestuur Hamme, de milieuraad en Natuurpunt Hamme. Geen voorkennis vereist! Parkeren kan je best aan de kerk van Hamme Sint-Anna. Van hieruit is het twee minuten wandelen tot aan de Heilige Jozefkapel. 
Contact: natuurvereniging vzw Durme, Leen De Laender viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09 348 30 20.
Meebrengen: wandelschoenen en eventueel een vlinder - of insectenboek.

Zaterdag 22 juni 
Op zoek naar dagvlinders in de Serskampse bossen

i.s.m. Werkgroep Dagvlinders van de Vlaamse vereniging voor Entomologie ( VVE )

Vandaag trekken we naar de vallei van de Serskampse beek. Deze vallei, op het grondgebied van Serskamp, Wetteren en Smetlede, wordt gekenmerkt door uitgestrekte oude bossen, heiderelicten en een mozaïek van kleine landschapselementen. Het ideale biotoop voor onder andere dalkruid, muskuskruid, bosgeelster en de zeldzame kamsalamander. Maar ook op vlindervlak is het gebied een aanrader. Naast soorten zoals Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Icarusblauwtje, komen ook het Koevinkje en de Eikenpage voor in de bossen van Serskamp. Speciale aandacht gaat naar de Kleine ijsvogelvlinder die sinds 2000 zijn areaal uitbreidt in Vlaanderen. Zoek jij met ons mee?

Meer informatie over deze activiteit lees je hier.

Afspraak: om 9 uur aan de kerk van Serskamp, deelgemeente van Wichelen.
Info: van aan de kerk wordt er gecarpoold naar de verschillende delen van het gebied.
Meebrengen: vlindergids, eventueel verrekijker.
Contact: Philippe Van de Velde, 0472 63 58 14.

Zaterdag 13 juli
Dagvlinders en andere insecten in de Viroin


We brengen een bezoek aan een van de hotspots van Belgie : de vallei van de Viroin, Nismes en omgeving. Bekend voor zijn kalkgraslanden met zeldzame planten, dagvlinders en andere insecten. We bezoeken achtereenvolgens Roche a Lomme, Fondry des Chiens, verschillende Tiennes, ... Let op : deze activiteit gaat enkel door bij mooi weer !

Afspraak: we vertrekken rond 7 uur vanuit de omgeving van Lokeren met carpool. Terugkomst voorzien rond 20 uur.
Inschrijven is noodzakelijk bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of 0473 32 80 09. Ten laatste op woensdag 10 juli bij Kurt met vermelding van:
- adres (zo kunnen we optimaal een opstapplaats kiezen)
- aantal personen
- kan je eventueel naar de Viroin voeren ? De kosten worden gedeeld onder de carpoolers. 
- kan je tot op een opstapplaats in Lokeren geraken ?
- GSM-nummer- GSM-nummer
Afhankelijk van de weervoorspellingen beslissen we op donderdag 11 of vrijdag 12 juli of de activiteit doorgaat.
Meebrengen : lunchpakket, stapschoenen, vlinder- en andere insectengidsen, eventueel fototoestel.
Prijs: We rijden in carpool en verdelen de kosten.


ter info: 
wie vorige dagvlinderflashen wil ontvangen, laat  best een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. na.







Copyright © 2013 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.