Het recenste dagvlinder nieuws uit het projectgebied van Durme en Scheldegebied.
Heb je problemen om deze nieuwsbrief correct te lezen ?
Bekijk het in je eigen browser.
Koevinkje

De zandoogjes komen er aan !
 

Het is tijd voor nieuwe soorten die plaatselijk massaal kunnen voorkomen : Bruin zandoogje en Koevinkje langs bosranden en Braamstruwelen geflankeerd door warme vochtige graslanden, en het Oranje zandoogje die iets later verschijnt, maar drogere en ruigere omgevingen verkiest met Braam. Het Koevinkje zal binnenkort worden beschreven in een aparte dagvlinderflash, want dat is onze tweede doelsoort van dit project. Ook in de hogere regionen komt een prachtvlindertje piepen, de Eikenpagekomt veel verspreider voor dan we denken. De reden is simpel: deze wordt niet zo gauw gevonden omdat de meesten nu niet gaan zoeken in boomkruinen naar dagvlinders.
Ook tweede generaties van BoomblauwtjeBont zandoogje, Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia zullen hun opwachting maken. De tweede generatie Kleine vos is al volop aan het vliegen.
Laten we het dan ook meteen hebben over de meerdere Dikkopjes die zullen tevoorschijn komen. Die zullen we ook in aparte dagvlinderflash behandelen. Het zal dan gaan over het Groot dikkopje ( die hier en daar al gemeld wordt ), hetZwartsprietdikkopje en het Geelsprietdikkopje.
Leuk om ook te vermelden is een mini versie van 2009, waar we ook te maken hadden met een grote invasie van trekvlinders. Met name de Distelvlinder en Oranje luzernevlinder worden veel waargenomen.
Steeds weer nieuwe soorten die op ons afkomen waar we maar niet genoeg van krijgen. Wat een boeiende wereld ! Geniet, maar zoek overdadig !
foto ( Sylvain Cuvelier ) Bruin zandoogje onderzijde: zo zie je het Bruin zandoogje het meest, met de vleugels toe. Niet al te veel tekening op de onderzijde maar met een duidelijk zwart oog met één witte stipop de onderkant voorvleugel. Oppassen, want verse Bruine zandoogjes worden vaak aanzien als een Koevinkje ( en omgekeerd ) in de vlucht ! Op de foto zie je een mannetje en wijfje ( bovenaan ) in copula.
foto Bruin zandoogje mannetjebovenzijde: op deze manier wordt het Bruin zandoogje zelden gezien, met de vleugels open. Hier kan je duidelijk zien dat het om een mannetje gaat vanwege de geurschubben ( donkere vlekken, zierode pijlen ) en geen oranje op de vleugels. Wijfjes hebben duidelijk een oranje veld op de bovenkant vleugels.
foto ( Sylvain Cuvelier ) Bruin zandoogjewijfje bovenzijde: het wijfje van het Bruin zandoogje heeft duidelijk minder bruin op de bovenzijde voorvleugel dan het mannetje, waardoor een oranje veld te zien is. Toch kan je haar niet verwisselen met het Oranje zandoogje.
foto Koevinkje bovenzijde: Zoek het verschil ! Zoals je merkt met bovenstaande foto van het Bruin zandoogje, is verwarring mogelijk. De onderkant biedt meer oplossingen. In de vlucht wordt het al helemaal moeilijk. Een vlindernet biedt soelaas. Als je goed kijkt, zie je meerdere oogjes op de vleugels.
foto Koevinkje onderzijde: geen twijfel meer mogelijk. Een prachtige dagvlinder die veel mensen nog nooit gezien hebben. Binnenkort volgt een speciale dagvlinderflash over deze 2° doelsoort van het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.
foto Oranje zandoogje mannetje: Duidelijk veel oranje tov het Bruin zandoogje, met een dikke bruine rand entwee witte puntjes in het zwarte oog op de vleugels ( opgepast ! soms komen exemplaren met één stip ook voor. ) Bij het mannetje zijn de donkere geurschubben duidelijk zichtbaar. Deze dagvlinder verschijnt iets later dan het Bruin zandoogje en verkiest drogere ruigtes en struwelen. Braam is een geliefkoosd plekje van dit mooie oranje dagvlindertje.
foto ( Sylvain Cuvelier ) Oranje zandoogje: De onderkant is iets verschillender dan het Bruin zandoogje, want er zit meer tekening in. Meestal zie je enkele witte puntjes op de onderkant van de achtervleugel. Ook weer duidelijk het zwarte oog met 2 witte ( zelden één ) puntjes er in, op onderkant voorvleugel. Het Oranje zandoogje is ook iets kleiner dan het Bruin zandoogje.
foto ( Sylvain Cuvelier ) Oranje zandoogje wijfje: Hoeveel oranje moet je nog hebben ? Zonder de geurschubben is het een echt Oranje zandoogje. Opvallend ook weer de dikke bruine rand op alle vleugels. En ook duidelijk weer de 2 witte stippen in het zwarte oog.
Foto Distelvlinder: door de zeer warme temperaturen vorige dagen, is er trek op gang gekomen van dagvlinders uit het zuiden. De Distelvlinder is al veel waargenomen in ons projectgebied. Deze dagvlinder kan je gegarandeerd tegenkomen bij warme zonnige avonden op de vele half-verharde wegels die ons landschap doorkruisen. De warmte die de steentjes afgeven kunnen zij best smaken.
foto Oranje luzernevlinder wijfje: Ook deze prachtige oranje/gele trekvlinder werd al meermaals gezien de laatste week. De dikke zwarte rand zowel op voor- als achtervleugels, vertellen ons dat het over een Oranje luzernevlinder gaat. Met tegenlicht kan je de gele vlekjes in de zwarte rand goed zien, wat ons vertelt dat het een wijfje is. 
foto Groot dikkopje: Nu al, hier en daar te zien langs ruigten en bosranden met graslanden. Dit dikkopje is het eerste van die familie in ons projectgebied. Altijd eerst naar de vleugels kijken of er vlekjes te zien zijn. Dan is er geen twijfel mogelijk. Dit zijn exemplaren van het Groot dikkopje. Typisch zijn ook de haakjes aan de antennes. Andere dikkopjes hebben dat niet. Later volgt een aparte dagvlinderflash over onze Dikkopjes. Een heel mooie verschijning die ook tot in de tuinen kan komen. Op de foto 2 mannetjes die een wijfje ( bovenaan ) het hof maken.
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.