Het recentste dagvlinder nieuws uit het projectgebied Durme- en Schelde.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

Hoe zit dat nu eigenlijk met onze dikkopjes ?

Het heeft een tijdje geduurd vooraleer onze tiende dagvlinderflash werd verzonden, maar daar zat de vakantie voor iets tussen.
Nu gaan we er weer volop tegenaan en hopen weer massaal op jullie bijdrage ! Het zeer warme weer van de laatste weken heeft zeker zijn impact gehad op onze dagvlinders uit de streek. Er is veel gebeurd de laatste tijd, met de absolute topper dat we er een nieuwe soort bij hebben in ons projectgebied. Er bestaat namelijk het vermoeden van een populatie Grote weerschijnvlinder. Daarover later meer.
We hebben ook gemerkt dat er enkele meldingen zijn geweest van hetGeelsprietdikkopje en dat zou leuk nieuws zijn. Tot nog toe zijn daar geen foto's van en dit doet toch vermoeden dat het hier over Groot dikkopje gaat. Voor alle duidelijkheid gaan we deze hieronder nog eens opsommen. En begin Augustus gaan we voor onze 3de en laatste doelsoort: het Hooibeestje, maar daar zal een aparte editie van worden gemaakt. Ook nieuwe generaties van oa Bruin blauwtjeIcarusblauwtjeen Kleine vuurvlinder komen er aan. De zomerversie ( donkere versie ) van hetLandkaartje is al volop aan het vliegen en het zijn er massa's ! Ook Boomblauwtje,Dagpauwoog en Gehakkelde aurelia vliegen nu massaal. Maar momenteel zijn nog altijd onze zandoogjes de baas. Er zijn veel exemplaren van oa Bruin zandoogje in de graslanden, en Oranje zandoogje in de ruigere randen.
Geniet met overmate van dit unieke weer waar veel dagvlinders van kunnen profiteren ! Succes !

Groot dikkopje

De vliegperiode van het Groot dikkopje is bijna zo goed als voorbij. Je ziet hier en daar nog enkelingen die al goed afgevlogen zijn, maar door de vlekjes op de vleugels nog goed herkenbaar.
Deze soort is de eerste van onze Dikkopjes en kunnen zeer talrijk voorkomen op de goede plaatsen. Ze worden ook al eens verward met oa het Zwartsprietdikkopje en het Geelsprietdikkopje. Als je een Dikkopje ziet, kijk dan altijd eerst naar de vleugels. Zie je vlekjes op de vleugels ( rode cirkels foto ) dan is er geen twijfel mogelijk. Dit zijn altijdGroot dikkopjes. De mannetjes hebben een duidelijke geurstreep op de bovenkant van de voorvleugel. Deze is ook goed zichtbaar op de foto. Daarnaast zijn de antennes ook het kenmerk bij onze Dikkopjes, om deze op de juiste naam te kunnen brengen. Het Groot dikkopje is de enige van de drie, die haakjes hebben op het uiteinde. De rode pijlop de foto toont dit duidelijk aan. Bij het Zwart- en Geelsprietdikkopje zijn deze antennes afgerond.

Zwartsprietdikkopje

foto Tom Vermeulen : Dit kleine dagvlindertje ga je best gaan zoeken in bloemrijke schralere graslanden. Meestal ook daar waar oa Icarusblauwtjes en Hooibeestjes voorkomen. Ze hebben voorkeur voor drogere graslanden. Deze soort is onlangs ook beginnen te vliegen en is iets kleiner dan het Groot dikkopje. Het heeft geen vlekjes op de vleugels, en de antennes hebben geen haakjes. Maar je kan deze gemakkelijk verwarren met het Geelsprietdikkopje want de antennes zien er toch wat geel/bruin uit als je deze van bovenaf bekijkt. Het is echter de onderkant van de antennes ( rode cirkel foto ) dat telt om te weten welke soort dit is. Op je knieën dus of vangen met een net. Deze foto is onlangs genomen in de omgeving van Waasmunster.

Geelsprietdikkopje

Dit is de zeldzaamste van de drie, en voorlopig moeten we jammer genoeg vaststellen, dat deze niet meer in ons projectgebied voorkomt. Al wordt hier en daar nog wel eens een zwerver vastgesteld. De laatste die met foto is vastgesteld, kwam terecht in de vlinderberm te Waasmunster in 2011. Philippe van de Velde had de moeite getroost om op zijn knieën een foto te nemen van dit beestje. Daardoor kon hij de onderkant van de antennes fotograferen. Deze soorten vragen je dus, om eens door te zakken, want je moet wel degelijk de onderkant van de antennes bekijken ! Het zou mooi zijn mochten we in ons gebied toch een populatie kunnen ontdekken. Deze soort houdt meer van nattere ruigere graslanden. De grootste kans om deze te vinden lijken dus onze bermen langs waterlopen te zijn. Het is dus mogelijk dat deze zwerven langs de Schelde en Durme. Wil je echt goed doen ? Maak dan gebruik van een vlindernet waardoor je de dagvlinder in een schaaltje of potje kan bekijken en foto's kan nemen. Want het Zwartspriet- en Geelsprietdikkopje kunnen wel degelijk samen voorkomen in een biotoop. Wie wordt de gelukkige die deze soort kan vaststellen in ons projectgebied ?

nieuws uit het projectgebied.

Grote weerschijnvlinder in de streek !

Het is bijna niet te geloven, maar deze soort heeft de bossen rond Overmere-donk uitgekozen als verblijfplaats. Deze bosvlinder werd vorig jaar al eens beschreven door Christophe Hillaert tijdens één van de werkdagen in de reservaten van vzw Durme. Dit jaar had Philippe van de Velde dan maar besloten om de zaak te onderzoeken en met succes ! Er zijn reeds meerdere exemplaren gezien en kunnen we voorzichtig vaststellen dat zich daar een kleine populatie gevestigd heeft. Volgend jaar zal een gerichter onderzoek uitgevoerd worden naar de grootte van deze populatie.

Veel dagvlinders met dit goede weer.

Ergens in een bescheiden tuin te Oudenbos-Lokeren, worden dezer dagen een 15tal soorten dagvlinders waargenomen. Het gaat om mooie aantallen van oa de 3 soorten Witjes, de 3 soorten ZandoogjesAtalantaDagpauwoogGehakkelde aurelia,Kleine vosKleine vuurvlinderBruin blauwtjeZwartsprietdikkopjeGroot dikkopjeBoomblauwtje, en Landkaartje. Wie doet beter ?


Copyright © 2013 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.