Oproep: geef je waarnemingen in aub ?

 

Ondanks dat veel mensen ons aanspreken dat zij al dagvlinders hebben waargenomen, hebben we toch de indruk dat niet alle observaties zijn ingegeven in waarnemingen.be. Dat is heel spijtig want voor het project is het heel belangrijk dat dit wel degelijk wordt opgenomen in onze data. Daarom vragen wij nogmaals om toch die waargenomen soorten in te voeren. Je kan perfect de datum aanpassen in het invoerscherm wanneer je bv die Dagpauwoog of Kleine vos hebt gezien. Heb je geen tijd die dag? Noteer de soort en plaats als datum en voer uw gegevens later in. Dat is geen probleem maar wel belangrijk dat het toch gebeurt ! Nogmaals deze oproep aub !

 

Wat een voorjaar met de Kleine vos als kampioen

(foto: Tom Vermeulen) Net als vorig jaar was de Kleine vos weer de meest geziene dagvlinder van deze eerste 3 maanden. Het is hoopvol vast te stellen dat het niet bij één jaar is gebleven. Om echt zeker te zijn dat deze prachtige dagvlinder terug is, moet de Kleine vos nog enkele jaren bevestigen. Zijn grote broer de Grote vos is nog niet gevonden in ons projectgebied, terwijl deze in de rest van België wel al gezien is. Ogen open houden dus ! Momenteel zijn de overwinteraars op hun einde aan het lopen. Je merkt het ook aan de waarnemingen. Zij hebben hun ding gedaan en nu is het wachten op de volgende generatie.

Verspreiding van de Kleine vos

(Kaartje VVE WG Dagvlinders) Op het verspreidingskaartje kan je het verschil zien tussen de waarnemingen vanaf 2013 tem het heden adhv de rode bollen, en met de groene bollen als nieuwe vindplaatsen in 2014. Graag willen we van jullie vrijwilligers nog vele groene bollen zien.

 

Overwinteraars houden het voor bekeken

De overwinterende dagvlinders zoals Gehakkelde aureliaKleine vos, en iets later op gang gekomen Dagpauwoog, houden het weldra voor bekeken. Deze generatie heeft haar ding gedaan en voor nageslacht gezorgd. Het is nu afwachten op de nieuwe generatie. Andere dagvlinders nemen het stilaan over zoals daar nu al mondjesmaat zijn: Oranjetipje, onze eerste doelsoort die we in de volgende dagvlinderflash uitvoerig zullen bespreken. Van het elegante Boomblauwtje (foto: Brigitte van Passel), zijn al vele exemplaren gezien. Ook al goed vertegenwoordigd zijn Bont zandoogje en de 3Witjes. Het Groot koolwitje is sterk aanwezig dit voorjaar. Ook het Landkaartje begint bescheiden te vliegen. Het gekke weer van het voorjaar zorgt er voor dat er ook al eens een Kleine vuurvlinder wordt waargenomen. De Grote vos is nog steeds niet gevonden in onze contreien. De Citroenvlinder vloog dit voorjaar ook goed rond en kon al in menige tuinen gespot worden. Algemeen kan je vaststellen dat alles een maand vroeger vliegt dan vorig jaar. Toen vloog alles een maand later. Dat verschil bedraagt dus bijna 2 maand !
 

Komende activiteiten rond dagvlinders

(foto: Ortwin Hoffmann) Ortwin bewijst tijdens regelmatige wandelingen dat naar dagvlinders zoeken ook een leuke activiteit is. En deze rupsen vliegen niet weg als je een foto wil nemen. Op de foto zijn de spinselnesten van de Kleine vos te zien. Zoek vooral op Brandnetel die iets vochtiger staat.


zaterdag 26 april
Info-sessie project dagvlinders Durme- en Scheldegebied


Na het zeer succesvolle jaar 2013, werkt de werkgroep ook dit jaar weer samen met vele vrijwilligers om de dagvlinders in de streek in kaart te brengen. Welke soorten kan je vinden? Hoe breng je ze op naam? Wanneer mag je een Oranjetipje verwachten? Je komt het hier te weten. We laten je ook enkele spectaculaire resultaten van vorig jaar zien. We hopen weer op massale steun voor de kers op de taart: een groot boek over alle dagvlinders uit de streek! Iets om naar uit te kijken.
Afspraak:om 14 uur in het bezoekerscentrum Donkmeer te Berlare.
Info: Graag een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zondag 25 mei
Vlinderwandeling Lippenbroek

Dit jaar vindt de vlinder en insectenwandeling plaats in de omgeving van het Lippenbroek te Hamme. Onder begeleiding van gidsen, vertellen zij welke dagvlinders hier voorkomen en waarom juist zij hier hun biotoop kiezen. Dit allemaal tijdens een wandeling in en rondom prachtige natuur. Deze activiteit kadert eveneens in het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
ism NP Hamme en de gemeente Hamme.

zaterdag 31 mei
Info-sessie Sinusbeheer, maaibeheer op maat van dagvlinders.
ism VVE WG Dagvlinders en vzw Durme.

Na jaren van beheer ifv dagvlinders, was de huidige conservator op zoek naar het ideale maaibeheer. Het klassiek gefaseerd maaibeheer bleek niet te voldoen om het dilemma tussen wel en niet maaien op te lossen. Tot in 2012 het sinusbeheer het licht zag. Tijdens deze info-sessie wordt eerst een kleine toelichting gegeven over het reservaat de Venne en dit specifieke maaibeheer. Na de theorie wandelen we naar de Venne waar dit sinusbeheer in de praktijk werd omgezet. Op het moment van het bezoek staat het Dotterbloemgrasland in volle bloei met typische voorjaarsbloeiers zoals bv Echte koekoeksbloem.

Afspraak: om 13.30 uur in de Nieuwpoorthoeve, Nieuwpoortstraat 14, Lokeren.www.denieuwpoorthoeve.be

InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



 

 

 

 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.