op zoek naar oranje en wit ! Onze doelsoort van het voorjaar.

Dit kaartje geeft de toestand van het Oranjetipje weer adhv de rode bollen van 2013 tot heden. De groene bollen geven de nieuwe vindplaatsen weer in 2014 ( tot eind maart ) Je kan dus duidelijk het zwaartepunt van hun voorkomen zien  Het Oranjetipje is onze eerste doelsoort die we heel goed in kaart willen brengen. Deze voorjaarssoort komt vooral voor in natte graslanden en vochtige bossen, en zoals je kan zien op het kaartje zijn dat vooral de zones rond de grote waterlopen. Daarbuiten is het al veel minder omdat in de agrarische woestijn bijna geen biotopen meer zijn. Met het project dagvlinders proberen we de verspreiding zo goed mogelijk te kennen. Nu is het moment om op zoek te gaan naar deze prachtige voorjaarsverschijning. Zie je een witje vliegen met oranje tippen, geef deze dan aub in op waarnemingen.be. Op die manier help je ons alles en beter in kaart te brengen, en zet je misschien een groene bol bij op de kaart. Wij waarderen je inzet ten zeerste.

 

het mannetje Oranjetipje

( foto: Karel Albrecht ) Absoluut niet moeilijk te herkennen. Vanop afstand kan je met zekerheid zeggen dat je een mannetje van het Oranjetipje hebt zien vliegen. Je zal merken dat het mannetje een typisch patroon volgt langs kleinschalige landschapselementen op zoek naar een wijfje om mee te paren. Geef je waarnemingen in op de juiste positie en geef desnoods in langs welke richting het mannetje op zoek ging.

Het wijfje Oranjetipje

( foto: Hugo de Beuckeleer ) Dit is al andere koek om te vinden. Het wijfje Oranjetipje is zeer bescheiden en gedraagt zich zeer onopvallend, maar Hugo vond ze toch. Bovendien heeft zij geen oranje tippen en is daarom tijdens het vliegen nauwelijks te onderscheiden van bv het Klein koolwitje of Klein geaderd witje. Enkel de gemarmerde onderkant laat duidelijk zien dat het om een Oranjetipje gaat, maar dat zie je dus het best wanneer zij een bloem bezoekt of gaat opwarmen. De tippen op de bovenkant van de voorvleugel zijn zwart ipv oranje en verschillen op die manier ook van de andere witjes. De kans dat je een wijfje vind ligt veel lager dan de vondst van een opvallend mannetje. Desondanks is het toch altijd leuk om een wijfje te vinden.

 

biotoop en waardplanten

Ideaal voor het mannetje Oranjetipje, een hout- of bosrand die als corridor fungeert op zoek naar wijfjes. Als die houtkanten in de rand dan ook nog eens waardplantenbevatten, kan het wijfje haar eitjes kwijt. Op de foto (Jurgen Couckuyt) zie je een prachtig grasland in de buurt van Wetteren met massa's Pinksterbloem die geflankeerd wordt door een bosrand. Jammer genoeg verdwijnen deze kleine landschapselementen als sneeuw voor de zon. Maar het zijn op die plaatsen dat je op zoek kan gaan naar de dagvlinder, de oranje eitjes en groen/grijze rupsen. Hier vlogen veel exemplaren vanOranjetipjeCitroenvlinder en vele andere dagvlinders.
 
( foto: Luc Verhelst ) Eén van de typische waardplanten in het veld, isPinksterbloem. Op de knoppen en steeltjes kan je het oranje eitje zeer gemakkelijk vinden. Het Oranjetipje legt haar eitjes bij voorkeur af op waardplanten die in de buurt van een hout- of bosrand staan. In open veld ligt dit minder voor de hand omdat de rupsen in deze randen gaan verpoppen. In je tuin heb je ook veel kans om eitjes te vinden op oa Judaspenning en Look-zonder- Look. Deze laatste komt ook veel voor in bosranden. Dit is dus de gemakkelijkste manier om te achterhalen of het Oranjetipje in je buurt voortkomt. Ga alvast op zoek naar eitjes !

 

de rups

(foto: Jurgen Couckuyt) De rups van het Oranjetipje leeft meestal solo op een waardplant. Het is een onopvallende groen/grijze rups. Maar éénmaal ontdekt, is het een koud kunstje om deze te blijven vinden. Als je weet waar de eitjes op afgezet zijn, is het vinden van de rups kinderspel. Heel gemakkelijk te volgen in je eigen tuin als je maar waardplanten toelaat. Veel zoekplezier !

 

de pop, maar niet om mee te spelen

( foto: Ortwin Hoffmann ) Dit is de moeilijkste fase om het Oranjetipje te vinden. De pop is praktisch onmogelijk te vinden. Het lijkt op een stekel van een roos en het is daarom niet verwonderlijk waarom het Oranjetipje gaat verpoppen in ruigten aan de rand van bossen en natte graslanden. Je gaat dus maar beter zoeken als ze vliegen of ei of rups zijn. Degene die toch een pop vindt, neemt er maar beter een foto van. Succes !
 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.