Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

windmolenparken E17 en E34 worden nectarkroegen voor dagvlinders

Eind vorig jaar werd een samenwerkingsverband opgestart met Wase Wind - een uitbater van de windmolenparken langs oa E17 en E34 (express-weg)-, het RLSD, en het project dagvlinders Durme-en Schelde. De terpen waar de windmolens opstaan, werden deze week ingezaaid met een streekeigen bloemenmengsel om de insectenfauna kansen te geven zich te handhaven in een agrarische omgeving. Op de foto zie je de voorbereidingen die gedaan worden door de groenafdeling van Spoor 2. Veel van deze windmolens liggen in ons projectgebied en dus zullen deze nectarkroegen op regelmatige basis worden opgevolgd naar de aanwezigheid van dagvlinders. Pas op met de plaatsbezoeken want je hebt daar toestemming voor nodig. Het blijft dus een privaat terrein. Wij danken Wase Wind met dit prachtige initiatief en hopen dat de andere exploitanten snel volgen.

brughoofden E17 krijgen nieuw bermbeheerplan

(foto: Grontmij nv) Vorig jaar werden alle bermen in ons projectgebied, die aan de brughoofden liggen over de E17 tijdens het najaar volledig gemaaid. Deze brede schralere bloemrijke bermen zijn nog een laatste toevluchtsoord voor o.a.ZwartsprietdikkopjeIcarusblauwtje en andere typische graslandvlinders. Ondanks dat voor deze bermen 10 jaar geleden een apart bermbeheerplan werd opgemaakt, werd dit nauwelijks conform uitgevoerd en gecontroleerd. Door de bevoegde instanties op de hoogte te brengen, kreeg Grontmij nv de kans om een volledig nieuw bermbeheerplan voor deze brughoofden uit te werken. En dit zal de dagvlinders volop ten goede komen. Komt daarbij dat de windmolens hier nog eens tussenin liggen, wat dus een keten aan nectarkroegen en uitwijkmogelijkheden voor vele dagvlinders betekent. Het wordt dus uitkijken langs de E17 naar onze dagvlinders in het projectgebied !
Op de sociale media kan je dit project ook volgen:
http://www.linkedin.com/company/grontmij-belgium
https://www.facebook.com/GrontmijBE
https://twitter.com/GrontmijBE
 

opmerkelijke waarnemingen van dagvlinders in het projectgebied

In het projectgebied werden al meerdere waarnemingen gedaan van deKoninginnenpage. De meesten werden gezien in de Bergenmeersen waar ieder jaar vele exemplaren worden waargenomen. Raphaël Windey (foto) kon zelfs al een eitje van deze prachtige dagvlinder vinden.
Het loont ook de moeite om te gaan zoeken naar rupsen van de Kleine vos want er zijn zeer veel spinselnesten te vinden en die moet je vooral gaan zoeken inBrandnetels die op een open zonnig plekje staan. (vooral langs de grachten) Ook is het nog steeds de moeite om onze eerste doelsoort het Oranjetipje in kaart te brengen a.d.h.v. de oranje eitjes of de groen/grijze rupsen. Zoek vooral op Pinksterbloem enLook-zonder-Look in de randen . Thuis in de tuin kijk je best op Judaspenning.

 
 
In de Serskampe bossen werd ook een Boswitje opgemerkt door Fonny Schoeters. Jammer genoeg hebben we geen foto van deze zwerver. Een tijdje terug kregen we de melding (Sylvain Cuvelier) dat de laatste jaren een forse uitbreiding van Boswitjes op gang is gekomen vanuit de populatie van Frankrijk richting België. De vondst van Fonny zou dus wel eens een zwerver kunnen geweest zijn. Vermoedelijk zullen er nog volgen langs de Schelde richting Vlaanderen. Uitkijken is de boodschap ! Met een vlindernetje bij de hand kan je een Boswitje perfect determineren en foto's nemen. Weer een reden om voor deze methode te gaan. Diezelfde Fonny Schoeters vond voorlopig ook het enige exemplaar van de Grote vos in de buurt van Wichelen. Proficiat Fonny !
Dat er trek op gang is gekomen, bleek al op maandag 28 April. Tijdens een zoektocht naar dagvlinders in de omgeving van de Zandberg (Moerbeke) werd een redelijk fris exemplaar van de Distelvlinder (foto: Jurgen Couckuyt) waargenomen. Het is nu wachten op de eerste Oranje luzernevlinder, en andere trekvlinders.

eerste graslandvlinders al te zien

Daar zijn onze lievelingetjes al ! De eerste exemplaren van oa Bruin blauwtje,Hooibeestje en Icarusblauwtje werden al meerdere keren waargenomen. Niet echt verrassend is dat het eerste exemplaar van het Icarusblauwtje werd gevonden in de speciaal beheerde vlinderberm Hamputten (Waasmunster) waar vorig jaar meer dan 200 exemplaren vlogen. Op de foto (Christophe Hillaert) kan je het eerste mannetje zien zonnen. Enkele weken daarvoor vlogen de eerste exemplaren van de Kleine vuurvlinder al. In het centrum van Lokeren werd ook al het eerste exemplaar van de nieuwe generatie Kleine vos waargenomen. Het is nu duidelijk dat de overwinteraars zoals DagpauwoogGehakkelde aurelia en Kleine vos van het toneel verdwenen zijn. Op naar de volgende generaties.

komende activiteiten

Excuses ! op zondag 27 April vond in het BC Donkmeer de 2° editie van de info-sessie plaats over het project dagvlinders. In de aankondiging werd echter geen adres opgegeven en wij vermoeden dat veel mensen het BC niet hebben gevonden. Wij willen onze excuses aanbieden voor dit ongemak. Hopelijk blijft iedereen verder doen met het ingeven van dagvlinders.
 

Zondag 25 mei: dagvlinderwandeling Lippenbroek
i.s.m. NP Hamme en de gemeente Hamme
 

Dit jaar vindt de dagvlinderwandeling plaats in de omgeving van het Lippenbroek te Hamme.
Gidsen Kurt Jonckheere en Jurgen Couckuyt vertellen welke dagvlinders hier voorkomen en waarom juist zij hier hun biotoop kiezen. Dit allemaal tijdens een zeer boeiende wandeling in een prachtige natuur. Deze wandeling kadert eveneens in het project dagvlinders van Durme en Schelde.
 

Afspraak: om 14u aan het veer van Driegoten, Hamme (GPS: Driegoten 95).

InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.




zaterdag 31 Mei 13h30: info-sessie sinusbeheer, maaibeheer op maat van dagvlinders
Wie gebieden beheert ifv insecten en in het algemeen dagvlinders, komt meestal voor het dilemma te staan: maaien of niet-maaien ? verschralen of verruigen ? Deze methode, het sinusbeheer biedt een oplossing voor beiden. Je kan het gebied verschralen en toch aan fauna-beheer doen. Het klassieke gefaseerd maaibeheer blijkt niet te voldoen wanneer je percelen met een agrarisch verleden dient om te vormen. Na een kleine theorie wandelen we naar het reservaat 'de Venne' waar het allemaal begon.
Afspraak in de Nieuwpoorthoeve bij Iris en Filip om 13h30. Graag een seintje indien je aanwezig zal zijn.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 27 juli: Bosbeheer op maat van dagvlinders
i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 
 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
  

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.