Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

Juni dip wordt Mei dip

foto Joris Everaert: in de vlinderberm Hamputten Waasmunster vliegen nog volop blauwtjes rond. Hier een mooi Bruin blauwtje.
Door het uitzonderlijke goed voorjaar ligt alles zo'n 3 weken voor op schema. Wie veel naar dagvlinders op zoek is, zal merken dat het momenteel windstil is met de soorten dagvlinders. De traditionele Juni-dip is momenteel aan de gang en vertaalt zich in de overgang van de voorjaarssoorten naar de zomersoorten. Eén soort is al begonnen aan de eerste generatie en dat is de kampioen van vorig jaar; de Kleine vos. Er zijn al redelijke aantallen te vinden zowel in de tuin als op bloeiende planten in het veld. Het is nu wachten op oa Groot dikkopjeBruin zandoogje en onze 2de doelsoort, hetKoevinkje. Over deze doelsoort binnenkort meer. 
Ondertussen vliegen de Witjes lustig verder, maar je kan duidelijk merken dat er nu meer Klein koolwitjes vliegen dan Klein geaderde witjes.
Het is nu echter het moment om nog te zoeken naar onze graslandvlindertjes zoalsIcarusblauwtjeBruin blauwtje (weinig aantallen dit voorjaar) en Kleine vuurvlinder. Door de warme lente zijn de aantallen veel hoger dan andere jaren. De eerste generatie van het Hooibeestje is ook nog bezig.

Uitkijken naar de zomersoorten !

foto: Luc GasthuysGroot dikkopje vliegt hier en daar al eens. Het gros moet nog in actie komen. Er is geen twijfel mogelijk. Zie je een Dikkopje met vlekjes, dan is dit altijd een Groot dikkopje en geen Zwartsprietdikkopje (vliegen pas later). Dit mannetje werd gevonden in Laarne en de paarse schijn komt door het gebruik van een flitser.

hoe gaat het met ons Oranjetipje ?

Grafiek Sylvain Cuvelier.
Omdat we vanaf 2013 opnieuw zijn begonnen gaan we enkel deze 2 jaren vergelijken. De gegevens voor 2014 zijn tot eind April, dus er moet nog wat bijkomen van de vondsten in Mei. Toch kunnen we al vaststellen dat de 2 jaren in evenwicht liggen wat de zoekintensiteit verklaart. Ondanks het zeer goede weer in 2014 blijven de aantallen ongeveer hetzelfde. Het grote verschil zit hem in de vliegtijd. Vorig jaar werden eind April slechts 102 exemplaren gevonden. Nu begon de vliegtijd bijna een maand vroeger.

 

verspreidingskaartje 2013 tot heden

Indrukwekkend kaartje met de groene bollen als nieuwe vindplaatsen in 2014 ! Derode bollen vertegenwoordigen de vindplaatsen in 2013 tot heden. Je merkt dus duidelijk de zoekintensiteit naar deze eerste doelsoort. Een dikke chapeau aan iedereen die heeft meegewerkt ! Het  valt echt wel op dat dit een soort is die zich rond bossen en de grote stromen ophoudt. Zelfs in de drogere bossen aan de E34 bovenaan werden Oranjetipjes gesignaleerd. De grote leegte blijft in het gebied rond St-niklaas en de agrarische gebieden. Hopelijk vinden we de volgende 3 jaar ook groene bollen. Bedankt vrijwilligers !

 

na de eitjes zoeken we rupsen

op de foto (Kurt Jonckheere) kan je een rups zien van het Oranjetipje op Look-zonder-look. Kurt vond 2 van deze rupsen langs een bosrand in Hamme. Naar eitjes zoeken heeft geen zin meer omdat de uitgekomen rupsjes eerst beginnen te eten van het eitje. De rupsen beginnen daarna te eten van de vruchtjes. Het is eveneens een zeer nuttige manier om de aanwezigheid van onze eerste doelsoort in kaart te brengen.

 

komende activiteiten

Zondag 25 mei: dagvlinderwandeling Lippenbroek
i.s.m. NP Hamme en de gemeente Hamme
 

Dit jaar vindt de dagvlinderwandeling plaats in de omgeving van het Lippenbroek te Hamme.
Gidsen Kurt Jonckheere en Jurgen Couckuyt vertellen welke dagvlinders hier voorkomen en waarom juist zij hier hun biotoop kiezen. Dit allemaal tijdens een zeer boeiende wandeling in een prachtige natuur. Deze wandeling kadert eveneens in het project dagvlinders van Durme en Schelde.
 

Afspraak: om 14u aan het veer van Driegoten, Hamme (GPS: Driegoten 95).

InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.




zaterdag 31 Mei 13h30: info-sessie sinusbeheer, maaibeheer op maat van dagvlinders
Wie gebieden beheert ifv insecten en in het algemeen dagvlinders, komt meestal voor het dilemma te staan: maaien of niet-maaien ? verschralen of verruigen ? Deze methode, het sinusbeheer biedt een oplossing voor beiden. Je kan het gebied verschralen en toch aan fauna-beheer doen. Het klassieke gefaseerd maaibeheer blijkt niet te voldoen wanneer je percelen met een agrarisch verleden dient om te vormen. Na een kleine theorie wandelen we naar het reservaat 'de Venne' waar het allemaal begon.
Afspraak in de Nieuwpoorthoeve bij Iris en Filip om 13h30. Graag een seintje indien je aanwezig zal zijn.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 27 juli: Bosbeheer op maat van dagvlinders
i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
  

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.