Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

een heel prachtige dagvlinder

foto: Wesley Poelman.
Een zeer prachtige foto van het Koevinkje, vorig jaar gevonden in het bossencomplex van Serskamp. Een gebied dat zeker nog beter in kaart moet worden gebracht. De onderkant is egaal bruin met mooi ontwikkelde geringde ogen. Je kan niet missen. In de vlucht is het onzekerheid troef omdat je het Koevinkje kan verwarren met het Bruin zandoogje ( zie verder )
 
foto: Tom Vermeulen.
De bovenkant van het Koevinkje is helemaal bruin en heeft een rij oogjes op beide vleugels maar die kunnen ook nauwelijks aanwezig of zelfs afwezig zijn en dan zijn dit vooral mannetjes. Het Koevinkje heeft echter geen oranje in de bovenvleugel zoals het Bruin zandoogje. Dat is een duidelijk verschil wanneer deze met de vleugels open zit. In de vlucht is dit niet herkenbaar. Dit exemplaar werd vorig jaar gevonden in de Fondatie te Sinaai waar de grootste populatie van ons project huist.

2 grote populaties in ons projectgebied

Hierboven zie je het verspreidingskaartje van onze 2de doelsoort. Je merkt meteen dat deze dagvlinder niet overal voorkomt en slechts heel duidelijk voorkomt op 2 plaatsen. De grootste populatie vind in en rond de bossengordel van de Linie in Eksaarde. De vorige jaren was een zuidelijke beweging merkbaar en er waren ook enkele zwervers gevonden zoals ééntje in Oudenbos. Een iets kleinere populatie vinden we rond hetbossencomplex van Berlare en Overmere en daar werd vorig jaar een nieuwe plaats (zie groene bol ) ingekleurd. Zeker nog te doen zijn de bossen boven Dendermonde en langs de schelde, waar deze soort al is gezien, en het bossencomplex rond SerskampWie zich dus geroepen voelt om deze soort beter in kaart te brengen, vragen we eerder in die zones te gaan zoeken. Wie weet vind je een nieuwe plaats waar we straks dan weer een groene bol kunnen toevoegen. Vergeet deze niet in te geven op waarnemingen.be !

geen Koevinkje, maar een Bruin zandoogje !

 
 
foto's: Fonny Schoeters
Het Bruin zandoogje begint ongeveer op hetzelfde tijdstip te vliegen als het Koevinkje. Ze komen samen voor in hetzelfde biotoop en kunnen dus makkelijk verward worden met elkaar. Hierboven zie je op de foto's van Fonny duidelijke verschillen. Op de bovenzijde van de voorvleugel zie je slechts één oogje in de apex van de vleugels. Deonderzijde van de voorvleugel is oranje terwijl dit bij het Koevinkje bruin is. De onderzijde van de achtervleugel heeft weinig tekening en 2 zwarte puntjes ( die ook afwezig kunnen zijn ). Dit exemplaar werd door Fonny onlangs gevonden in Vlassenbroek. Het zijn dan ook zeer mooie foto's van een mannetje ! Een wijfje heeft veel meer oranje in de bovenkant van de voorvleugel.

sinusbeheer, maaibeheer op maat van dagvlinders

foto: Thomas Van Lancker
Zaterdag 31 mei konden een 20-tal geïnteresseerden ontdekken hoe en watsinusbeheer inhoudt. Na een klein uurtje theorie werd het reservaat de Vennebezocht. Het reservaat heeft een grondige metamorfose ondergaan en dat werd duidelijk gesmaakt door de aanwezigen. Later zal een uitgebreid verslag gepubliceerd worden in oa het ledentijdschrift van vzw Durme.

komende activiteiten

Zaterdag 26 juli
Dagvlinders en andere insecten in de Gaume

We brengen een bezoek aan een van de hotspots van België: de Gaume : Virton, Torgny en omgeving. Bekend voor zijn kalkgraslanden met zeldzame planten, dagvlinders en andere insecten.  Let op: deze activiteit gaat enkel door bij mooi weer!

Afspraak: we vertrekken rond 7 uur vanuit de omgeving van Lokeren met carpool. 
Inschrijven is noodzakelijk bij Kurt Jonckheere, kjon[at]yucom.be, 0473 32 80 09, ten laatste op woensdag 23 juli met vermelding van:
- adres (zo kunnen we optimaal een opstapplaats kiezen)
- aantal personen
- kan je eventueel naar de Gaume rijden? De kosten worden gedeeld onder de carpoolers. 
- kan je tot op een opstapplaats in Lokeren geraken ?
- GSM-nummer 
Afhankelijk van de weervoorspellingen beslissen we op donderdag 24 of vrijdag 25 juli of de activiteit doorgaat.
Meebrengen: lunchpakket, stapschoenen, vlinder- en andere insectengidsen, fototoestel.
Prijs: We rijden in carpool en verdelen de kosten.

Zondag 27 juli
Bosbeheer op maat van dagvlinders

i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel (Argynnis paphia) aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.