Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

onze kleine duiveltjes: het Zwartsprietdikkopje

foto: copula van het Zwartsprietdikkopje

Het wordt stilaan tijd, maar mondjesmaat zullen ons kleinste dagvlindertjes beginnen te vliegen. Het Zwartsprietdikkopje is iets kleiner dan het Groot dikkopje en heeft geen vlekjes in de vleugels. Deze 2 Dikkopjes blijft men maar met elkaar verwarren. En toch is het heel simpel. Zie je vlekjes dan is het altijd een Groot dikkopje.
Het Zwartsprietdikkopje leeft vooral in schralere bloemrijke bermen. Het is dan ook weer niet te verwonderen dat ook deze dagvlinder minder voorkomt in ons projectgebied. Reden zoals altijd is biotoopverlies. Desondanks komt hij nog verspreid voor maar in kleine aantallen.
Het Zwartsprietdikkopje heeft zwarte sprietknopjes aan de onderkant en hebben geen haakjes zoals het Groot dikkopje.
Jammer genoeg hebben we geen Geelsprietdikkopje meer in onze contreien. Deze hebben gele tot bruingele sprietknopjes aan de onderkant. Deze komen eerder voor in nattere graslanden en dus ook iets ruigere toestanden. Wie vindt de eerste in ons projectgebied ?

rupsen bij de vleet

foto: Dirk Baert. nest van Landkaartje op 5 juni in het Steengelaag te Stekene.

Wie veel in het veld op zoek gaat naar dagvlinders, kan er niet naast kijken. Er zijn heel wat rupsen te vinden van allerlei soorten. Momenteel vind je vooral nesten vanDagpauwoog en Landkaartje op brandnetels. Dat wordt de volgende generatie van deze soorten. De eerste generatie van Kleine vos is stilaan op zijn einde en de eitjes zijn volop gelegd. Binnen een paar weken zullen we vooral deze nesten kunnen vinden op Brandnetel. Op het kaartje hieronder kan je de verspreiding zien van nesten van de Kleine vos die we sinds 2013 hebben gevonden in ons projectgebied. En geloof me, het zijn er in werkelijkheid veel veel meer ! En dan te denken dat deze voor 2012 nog zelden te zien was. Het kan keren ! Misschien vragen jullie zich af waarom je nooit nesten vind van oa Gehakkelde aurelia of Atalanta, terwijl deze ook op Brandnetel wordt afgelegd ? Simpel, omdat deze eitjes individueel per plant worden afgelegd en bijDagpauwoog, Landkaartje en Kleine vos in spinselnesten.
 
kaartje: Sylvain Cuvelier.
vindplaatsen van enkel rupsen Kleine vos 2013-2014

de Eikenpage: dagvlinders zoeken in de bomen

foto: Philippe Van de Velde, Smetlede, 2013.

Tijdens de wintermaanden werd al veel gezocht naar deze soort. Op dat moment kan je redelijk gemakkelijk zoeken naar de eitjes op oa Zomereik. Tijdens de vliegperiode wordt het al veel moeilijker maar niet onmogelijk. De Eikenpage leeft verborgen in de kruinen maar komt soms naar beneden op zoek naar nectar. Toch kan je deze spotten tijdens routinevluchten rond de kruin van het mannetje. Je moet er wel voor naar boven kijken maar in goed ontwikkelde Eiken is de kans groot dat je deze vindt. Met een verrekijker kan je dit prachtige dagvlindertje goed bekijken. Deze soort komt veel meer voor dan we denken. Zelfs in landbouwgebied komt de soort voor. Het zal niet lang meer duren vooraleer deze begint te vliegen. Succes !

opmerkelijk dagvlindernieuws

foto: Kristof Scheldeman, Sinaai, 4 juni 2014.
Het Koevinkje is al opmerkelijk veel verder gevonden dan andere jaren!


Er vliegen opvallend zeer veel exemplaren van Atalanta en ze zijn allen supervers ! Dwz dat deze hier als ei zijn afgezet en volgroeid op Brandnetel. Deze generatie zal op zijn beurt opnieuw eitjes afleggen en de imago's zullen weer naar het zuiden trekken op het eind van de zomer.
DKeizersmantel is onlangs beginnen vliegen en je kan hem met zekerheid bewonderen in het provinciaal domein Puyenbroek te Wachtebeke. Over deze prachtige bossoort gaat trouwens een excursie door op 27 Juli ter plaatse. Voor meer info zie activiteiten. De moeite waard !
Er vliegen opmerkelijk veel exemplaren van Koevinkjeonze 2de doelsoort en deze werden ook al op veel nieuwe vindplaatsen gevonden. Dit jaar vliegen ze dus verder dan normaal. Met deze dan nog eens een oproep om op zoek te gaan naar deze mooie soort. Wees wel snel want de vliegperiode van deze soort duurt slechts 2 tot 3 weken.
Binnenkort zal de volgende generatie vliegen van oa DagpauwoogKleine vuurvlinder, en het Hooibeestje, onze derde doelsoort. Je verneemt hierover meer in een volgende dagvlinderflash. Het Oranje zandoogje zal weldra ook zijn intrede maken. Veel leute met het zoeken naar dagvlinders !


 

komende activiteiten


 
Zaterdag 26 juli
Dagvlinders en andere insecten in de Gaume

We brengen een bezoek aan een van de hotspots van België: de Gaume : Virton, Torgny en omgeving. Bekend voor zijn kalkgraslanden met zeldzame planten, dagvlinders en andere insecten.  Let op: deze activiteit gaat enkel door bij mooi weer!

Afspraak: we vertrekken rond 7 uur vanuit de omgeving van Lokeren met carpool. 
Inschrijven is noodzakelijk bij Kurt Jonckheere, kjon[at]yucom.be, 0473 32 80 09, ten laatste op woensdag 23 juli met vermelding van:
- adres (zo kunnen we optimaal een opstapplaats kiezen)
- aantal personen
- kan je eventueel naar de Gaume rijden? De kosten worden gedeeld onder de carpoolers. 
- kan je tot op een opstapplaats in Lokeren geraken ?
- GSM-nummer 
Afhankelijk van de weervoorspellingen beslissen we op donderdag 24 of vrijdag 25 juli of de activiteit doorgaat.
Meebrengen: lunchpakket, stapschoenen, vlinder- en andere insectengidsen, fototoestel.
Prijs: We rijden in carpool en verdelen de kosten.

Zondag 27 juli
Bosbeheer op maat van dagvlinders

i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel (Argynnis paphia) aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 10 Augustus
dagvlinderwandeling Berlare

i.s.m. vzw Durme
Onder leiding van een gids wandelen we van het BC Donkmeer naar de vlindertuin aan het donkmeer. Ondertussen genieten we van de dagvlinders die dan vliegen. In de vlindertuin kan je zien waarom juist die planten de voorkeur genieten van deze prachtige dieren.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
afspraak: 14h00 aan het BC donkmeer, Donklaan 119a, Berlare.

 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
  

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.