Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

de Iepenpage, een nieuwe soort in het projectgebied

foto: Philippe Van de VeldeBerlare 24 juni 2014.

Na vorig jaar de Grote weerschijnvlinder gevonden te hebben, heeft Philippe nu in hetzelfde gebied ook de Iepenpage ontdekt. Er waren al vermoedens dat de soort wel eens dichter bij kon zitten dan gedacht, maar je moet het toch maar doen. De Iepenpage is nog moeilijker te vinden dan de Eikenpage en leeft nog meer verborgen maar dan in de Iep. De vluchten zijn zeer kort en fel en dan verdwijnen ze steeds weer bovenaan in de kruinen. Het kan soms lang duren voor ze weer tevoorschijn komen. De Iepen zijn redelijk schaars vanwege de vele slachtoffers die veroorzaakt wordt door een schimmel, die op zijn beurt wordt overgezet door de Iepenspintkever. Gelukkig zijn er hier en daar nog enkele bloeiende exemplaren overgebleven. De vondst bevindt zich op de lijn van de meest noordelijke vondsten in Vlaanderen. Het lijkt wel of de Schelde de frontlinie vormt voor deze prachtige dagvlinder. Niettemin is dit weer een mooie soort bij in ons projectgebied. Waar gaat dit eindigen ? Een dikke proficiat Philippe !

en nog een nieuwe soort: de Kleine ijsvogelvlinder

foto: Jurgen CouckuytBerlare, 26 juni 2014.

Tijdens een zoektocht naar de Iepenpage kregen Thomas Van Lancker en Michaël Crapoen - 2 medewerkers van vzw Durme - een heel andere verrassing voorgeschoteld. Tijdens hun boterhampauze spotten ze namelijk 2 verse exemplaren van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook voor hen een dikke proficiat ! De bossen van Berlare en omstreken worden daarmee de' place to be' voor wie zeldzame dagvlinderswil zien. Dit is nu al het derde specialleken die we op 2 jaar ontdekken in ons projectgebied. Na vorig jaar de Grote weerschijnvlinder, volgden dit jaar kort op elkaar de Iepenpage en Kleine ijsvogelvlinder. Van een superjaar gesproken. De insecten van 'kriebel van het jaar' krijgen hiermee weer enkele serieuze concurrenten bij. Deze jaarlijkse wedstrijd bekroont het best verkozen insect. Iedereen kan meestemmen. Je doet dat op het forum van de Kalkense meersen. Maak het bolletje maar zwart.

het Koevinkje neemt ongeziene grenzen in

foto: Tom Vermeulen, Molsbroek Lokeren,.24 juni 2014.

Het is ongezien voor deze soort in onze omgeving. Het Koevinkje vinden we op veel nieuwe plaatsen en in de gezonde bestaande populaties vinden we zeer grote aantallen. Het gaat soms over honderden exemplaren op één biotoop. Prachtig toch ! Momenteel zijn ze zelfs tot in het Molsbroek te Lokeren geraakt. Tom Vermeulen kon een foto als bewijs leveren van deze ongeziene veroveringsdrang van onze 2° doelsoort. Wij zijn benieuwd wat dit gaat teweegbrengen volgend jaar. Zelfs in het uiterste noorden van ons projectgebied werden eenzame zwervers (mannetjes) gevonden. We mogen voorzichtig vaststellen dat de populatie in de Linie waarschijnlijk de grootste is van Oost-Vlaanderen en daar mogen we fier op zijn. Op bepaalde plaatsen zal het bermbeheer zelfs al aangepast worden om te vermijden dat het Koevinkje er wordt uitgemaaid. Het zou niet de eerste keer zijn. Wie nog wil zoeken naar deze soort moet zich haasten, want lang vliegen ze niet meer.

weldra vliegt het Oranje zandoogje

 
 
foto's Luc Verhelst, Denderbelle, 2013.

Het Oranje zandoogje heeft 2 witte stipjes (uitzonderlijk eens één) in het zwarte oog van de voorvleugel (Bruin zandoogje en Hooibeestje hebben er maar één !) Degrondkleur van de bovenkant van beide vleugels wordt gedomineerd door oranje. Het mannetje heeft duidelijke donkere geurstrepen (zie bovenste foto) op de bovenkant voorvleugel, het wijfje niet. Bij het wijfje Bruin zandoogje heb je enkel wat oranje in de voorvleugel terwijl mannetjes volledig bruin zijn op de bovenkant. Het Oranje zandoogje zont vooral met de vleugels open, terwijl het Hooibeestje dat nooit doet ! Die zont altijd met gesloten vleugels naar de zon. Kenmerkend voor Oranje zandoogje is ook de brede bruine band in alle vleugelranden. Hier en daar wordt al eens een enkeling waargenomen maar het zal niet meer lang duren vooraleer het gros zal beginnen te vliegen. Deze soort houdt zich graag op aan ruige randen met Braam en andere bloeiende planten. Let op, want samen met het Bruin zandoogje vliegen ze door elkaar.

komende activiteiten

Zaterdag 26 juli
Dagvlinders en andere insecten in de Gaume

We brengen een bezoek aan een van de hotspots van België: de Gaume : Virton, Torgny en omgeving. Bekend voor zijn kalkgraslanden met zeldzame planten, dagvlinders en andere insecten.  Let op: deze activiteit gaat enkel door bij mooi weer!

Afspraak: we vertrekken rond 7 uur vanuit de omgeving van Lokeren met carpool. 
Inschrijven is noodzakelijk bij Kurt Jonckheere, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0473 32 80 09, ten laatste op woensdag 23 juli met vermelding van:
- adres (zo kunnen we optimaal een opstapplaats kiezen)
- aantal personen
- kan je eventueel naar de Gaume rijden? De kosten worden gedeeld onder de carpoolers. 
- kan je tot op een opstapplaats in Lokeren geraken ?
- GSM-nummer 
Afhankelijk van de weervoorspellingen beslissen we op donderdag 24 of vrijdag 25 juli of de activiteit doorgaat.
Meebrengen: lunchpakket, stapschoenen, vlinder- en andere insectengidsen, fototoestel.
Prijs: We rijden in carpool en verdelen de kosten.

Zondag 27 juli
Bosbeheer op maat van dagvlinders

i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel (Argynnis paphia) aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 10 Augustus
dagvlinderwandeling Berlare

i.s.m. vzw Durme
Onder leiding van een gids wandelen we van het BC Donkmeer naar de vlindertuin aan het donkmeer. Ondertussen genieten we van de dagvlinders die dan vliegen. In de vlindertuin kan je zien waarom juist die planten de voorkeur genieten van deze prachtige dieren.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
afspraak: 14h00 aan het BC donkmeer, Donklaan 119a, Berlare.
 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.