Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

het Hooibeestje: onze 3de doelsoort

foto: Koenraad Bracke, Bergenmeersen Berlare, 26 Juni 2014.

De 2de generatie van het Hooibeestje staat er zo goed als zeker aan te komen. Hier en daar vliegt er al een exemplaar, maar de volgende lichting belooft steeds een groter aantal op te leveren dan de generatie in het voorjaar. Die was ook al heel goed en dat had alles te maken met het zeer goede weer toen. Nu is het momenteel heel wat minder met veel regen, maar hopelijk krijgen we nog altijd onze zomer waar in het kan wemelen van graslandvlinders. Soorten die we ook mogen verwachten zijn oa: Icarusblauwtje, Bruin blauwtje, Zwartsprietdikkopje en Kleine vuurvlinder.
De gekende populaties van het Hooibeestje zijn oa de omgeving van het klaverblad E17 St-Niklaas en de bermen richting Temse, De oevers van de Schelde en dit op meerdere plaatsen. Ook de Heidemeersen in Berlare herbergen een mooi aantal van deze wollige beestjes. Er zijn dus nog altijd stukken die in kaart kunnen worden gebracht. En dan nog een mooie populatie op de taluds van de E17 in Waasmunster. Het zou mooi zijn mocht in de toekomst, deze groep Hooibeestjes contact kunnen maken met de populatie van het klaverblad in St-Niklaas. Maar daar dienen dan enkele gerichte maatregelen genomen te worden. Wordt vervolgd !

in beeld: de vlinderberm Beervelde

Dit jaar werd via het project dagvlinders Durme- en Schelde, een succesvolle samenwerking opgestart om typische graslandvlinders meer kansen te geven. Hier en daar zijn er nog schrale bloemrijke perceeltjes overgebleven tussen het overbemeste landschap dat vlaanderen rijk is. Oa langs de spoorwegen kan je nog hier en daar een kalkrijker stukje vinden. In Beervelde zijn er aan het station 2 vlinderbermen ingerichtdie ifv dagvlinders zullen beheerd worden. De vlinderberm west heeft dan ook nog eens het voordeel dat deze flankeert aan het prachtige 'park van Beervelde' waar de grote grasvlakten een natuurlijk beheer ondergaan. De eigenaar voert een zo goed mogelijk natuurlijk beheer in dit park. De vlinderbermen oost en west, zullen specifiek ifv dagvlinders beheerd worden. De conservator van dienst is Kurt Jonkheere. Voor meer vragen kan je met hem contact opnemen. Zonder de medewerking van de gemeente Lochristi, Vzw Durme en Natuurpunt, Pro Natura, zou dit prachtig dagvlinder-reservaatje niet mogelijk zijn geweest, waarvoor oprechte dank ! Kurt voert een beheer waarin zowel maximaal nectaraanbod als overwintering van rupsen, poppen en eitjes zullen mogelijk zijn. Er worden in de toekomst ook specifieke struiken aangeplant zoals oa Spork voor de Citroenvlinder. Ook een bijenhotel zal geïntegreerd worden opdat ook andere insecten niet uit de boot vallen. Deze vlinderberm is gemakkelijk te bereiken via het pas aangelegde fietspad.

voor Zwartsprietdikkopje moet je in de vlinderbermen E17 zijn !

foto: Raphaël Windey, vlinderberm brughoofd E17 Lindestraat, 29 Juni 2014.

Onlangs werden enkele nieuwe subgebieden aangemaakt in waarnemingen.be ifv het project dagvlinders Durme- en Schelde. Alle brughoofden die over de E17 kruisen in ons projectgebied kregen een naam zoals bv. vlinderberm brughoofd E17 Cootveld. Deze bloemrijke bermen zullen een aangepast bermbeheer krijgen vanwege hun floristische als faunistische waarde. Het zijn echte eilandjes in de maiswoestijn en herbergen soms zeer zeldzame insecten. Onlangs vond Koenraad Bracke er eenmetaalvlinder. Wij gaan echter voor de typische graslandvlindertjes en meer bepaald het Zwartsprietdikkopje is daar nog goed aanwezig. Eénmaal buiten deze bermen vind je deze soort niet meer in de wijde omgeving. Dat zegt veel over onze omgevingskwaliteit. Het Zwartsprietdikkopje herken je het best aan de onderkant van de sprietknoppen en die zijn zwart ! Het Geelsprietdikkopje komt jammer genoeg niet meer voor in ons projectgebied.
Om deze bermen beter onder de aandacht te brengen, hebben we vanuit het project dit initiatief genomen. Het studiebureau Grontmij.nv brengt alles in kaart in opdracht vanWegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid.
Wie dus eens redelijke aantallen van deze dagvlinders wil zien, moet maar dezebrughoofden verkennen en wie weet ontdek je nog iets veel zeldzamer zoals Koenraad. Veel vlindergenot !

komende activiteiten

foto: Oranje zandoogje op Verbena bonariensis. Een topplant voor dagvlinders in je tuin! Verwar het Oranje zandoogje echter niet met Bruin zandoogje of een Hooibeestje !


Zaterdag 26 juli
Dagvlinders en andere insecten in de Gaume

We brengen een bezoek aan een van de hotspots van België: de Gaume : Virton, Torgny en omgeving. Bekend voor zijn kalkgraslanden met zeldzame planten, dagvlinders en andere insecten.  Let op: deze activiteit gaat enkel door bij mooi weer!

Afspraak: we vertrekken rond 7 uur vanuit de omgeving van Lokeren met carpool. 
Inschrijven is noodzakelijk bij Kurt Jonckheere, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0473 32 80 09, ten laatste op woensdag 23 juli met vermelding van:
- adres (zo kunnen we optimaal een opstapplaats kiezen)
- aantal personen
- kan je eventueel naar de Gaume rijden? De kosten worden gedeeld onder de carpoolers. 
- kan je tot op een opstapplaats in Lokeren geraken ?
- GSM-nummer 
Afhankelijk van de weervoorspellingen beslissen we op donderdag 24 of vrijdag 25 juli of de activiteit doorgaat.
Meebrengen: lunchpakket, stapschoenen, vlinder- en andere insectengidsen, fototoestel.
Prijs: We rijden in carpool en verdelen de kosten.

Zondag 27 juli
Bosbeheer op maat van dagvlinders

i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen.
Sedert 3 jaar is er een populatie van de zeer zeldzame keizersmantel (Argynnis paphia) aanwezig in de bossen van het provinciaal domein te Wachtebeke. Het bosbeheerplan houdt rekening met de aanwezigheid van deze soort en er werden reeds een aantal maatregelen uitgevoerd die specifiek gericht zijn op het behoud van deze soort.
Door de beheerder zal er een toelichting gegeven worden over het bosbeheerplan. Gewapend met deze kennis trekken we naar de bossen om te genieten van de prachtige glijvluchten van één van onze grootste dagvlinders.
Afspraak: 14h00 in het provinciaal domein. Meer info volgt later ivm de exacte locatie.
InfoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2 en 3 augustus
het grote vlinderweekend

wij doen ook mee aan het tellen van dagvlinders in de tuin. Meer nog, ieder jaar blijkt Oost-vlaanderen koploper te zijn in de tellingen van dagvlinders in Vlaanderen en dat willen we zo houden. De tellers in ons projectgebied hebben dus een groot aandeel in deze tellingen. Noteer dit weekend dus alvast in je agenda. Meer info op de site vanvlinder mee.

Zondag 10 Augustus

dagvlinderwandeling Berlare
i.s.m. vzw Durme
Onder leiding van een gids wandelen we van het BC Donkmeer naar de vlindertuin aan het donkmeer. Ondertussen genieten we van de dagvlinders die dan vliegen. In de vlindertuin kan je zien waarom juist die planten de voorkeur genieten van deze prachtige dieren.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
afspraak: 14h00 aan het BC donkmeer, Donklaan 119a, Berlare.
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved. 
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ? 
Our mailing address is: 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
Email Marketing Powered by MailChimp
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.