Use this area to offer a short teaser of your email's content. Text here will show in the preview area of some email clients.
Is this email not displaying correctly?
View it in your browser.

het eerste Kaasjeskruiddikkopje in het projectgebied is een feit !

foto: Rudi Goossens, Baasrode, 7 augustus 2014.
De laatste jaren is deze prachtige soort aan het uitbreiden vanuit Wallonië en hetKaasjeskruiddikkopje bleef maar flirten met de zuidgrens van het projectgebied. Maar Rudi kon ons lange wachten inlossen met de vondst van een rups op Kaasjeskruid. Deze waardplant vind je dus overal en dus kan iedereen op een gemakkelijke manier deze soort vinden. Meteen is dit ook de meest noordelijkste vondst in Vlaanderen. Proficiat Rudi met deze prachtige vondst.
 
foto: Jurgen Couckuyt
Zo ziet het Kaasjeskruiddikkopje er uit als imago. Dit wijfje legt dus haar eitjes op alle soorten Kaasjeskruid. Deze plant vind je veel in tuinen maar kan je dus ook massaal tegenkomen in het veld.
Uitkijken dus naar de zeer opvallende eitjes die bovenop het blad worden afgezet.
Na de vondst van oa Grote weerschijnvlinder, Iepenpage en Kleine ijsvogelvlinder, is dit alweer een nieuwe soort voor het projectgebied. Wat wordt de volgende nieuwe soort ?

Zo kan het ook !

Philippe De Wilde uit Lokeren heeft dit jaar in zijn tuin enkele exemplaren van Venkelgezet met de bedoeling om deze te kunnen gebruiken. Deze geliefkoosde waardplant van de Koninginnenpage werd door een wijfje uitgekozen om haar eitjes op af te zetten, maar ook tuinworteltjes zijn zeer gegeerd. 2 mooie rupsen zijn het resultaat, maar die eten natuurlijk wel Philippe zijn groenten op. Ipv deze te verdelgen, mailde Philippe naar ons met de vraag of wij deze rupsen verder wilden opkweken. Zo'n mooie gelegenheid laten we niet onbenut en dus worden ze nu op een plaats opgekweekt waar ze ongestoord kunnen ontwikkelen tot pop en daarna tot imago. Eens een prachtige dagvlinder zullen deze weer in Philippe zijn tuin worden vrijgelaten. Op die manier kan hij en zijn vrouw ook zien hoe zo'n prachtige rups ook een zeer mooie dagvlinder kan worden. Nogmaals bedankt Philippe voor deze oplossing !

Oranje luzernevlinder is weer talrijk aanwezig

foto: Jurgen Couckuuyt, Lange Kantwegel Oudenbos, 31 Juli 2014.
Dit jaar worden weer veel exemplaren waargenomen van de Oranje luzernevlinder. Deze trekvlinder die uit het noorden van Afrika en zuid-Europa komt overgevlogen plant zich hier voort en de nakomelingen zullen dan weer zuidwaarts trekken om zich daar weer voort te planten. Indien volgend jaar de trekomstandigheden weer ideaal zijn, kunnen we ze hopelijk weer aantreffen in ons projectgebied. Op de foto zie je een wijfje die op Witte klaver één eitje heeft afgelegd. Klavertjes die in een kort afgereden gazon stonden, genoten de voorkeur. De Gele Luzenevlinder werd nog niet waargenomen in ons projectgebied.

komende activiteiten

Zondag 10 Augustus
dagvlinderwandeling Berlare
i.s.m. vzw Durme
Onder leiding van een gids wandelen we van het BC Donkmeer naar de vlindertuin aan het Donkmeer. Ondertussen genieten we van de dagvlinders die dan vliegen. In de vlindertuin kan je zien waarom juist die planten de voorkeur genieten van deze prachtige dieren.
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
afspraak: 14h00 aan het BC donkmeer, Donklaan 119a, Berlare.

Zaterdag 6 September
bijeenkomst VVE WG Dagvlinders

plaats: bioboerderij Uilenbos, Eksaardse baan 42, Moerbeke-Waas..
start: 13h30.
voor de agendapuntjes kijk je best op de website van Phegea..
meer info: Sylvain Cuvelier of Phegea
 
 
Copyright © 2014 project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied, All rights reserved.
Je hebt het toch ook voor dagvlinders en je wil meewerken aan het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ?
Our mailing address is:
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied
dagvlinderstraat
projectgebied dagvlinders 0000
Belgium

Add us to your address book
 
 






This email was sent to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences 
project Dagvlinders Durme- en Scheldegebied · dagvlinderstraat · projectgebied dagvlinders 0000 · Belgium 

Email Marketing Powered by MailChimp

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.