Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Kleine vos onder de verwachting.

Foto: Dirk Baert, 5 april, Sint-Gillis-Waas.

In tegenstelling tot de 2 vorige jaren is de Kleine vos niet de kampioen van het voorjaar. Dit zou 2 oorzaken kunnen hebben. Ofwel zijn ze te vroeg uitgekomen bij de eerste zonnige dagen vorige maand en hebben ze de tol betaald van het koude en natte weer, ofwel waren er minder overwinteraars door de slechte weersomstandigheden vorig jaar tijdens de rupsenfase van de najaarsgeneratie. Dit hadden we toen ook al aangegeven. Ieder voorjaar is de Kleine vos één van de eersten om uit te vliegen maar nectar is dan schaars. Binnenkort hopen we wat vergelijkingen te kunnen tonen, maar om te zien hoe de soort het in 2015 gaat doen is het ondertussen al uitkijken naar de rupsennesten op solitaire toefjes Brandnetel die in de zon staan. Succes!

Het eerste Oranjetipje vloog in Wetteren.

Foto: Patriek Casier, 8 april 2015, Wetteren - Boskant.

Dit mannetje Oranjetipje werd als eerste gevonden door Patriek terwijl het aan het drinken was op Maagdenpalm. Ondertussen werden al meerdere exemplaren gevonden maar de grote massa moet nog komen lijkt het. In de vorige flash deden we een oproep om gericht te gaan zoeken in de zones waar we weinig tot geen gegevens van hebben. Het zijn inderdaad niet de meest aantrekkelijke zones om in te gaan zoeken, maar jullie inspanning stellen we ten zeerste op prijs. Rond de zone van Beervelde zijn al enkele nieuwe hokken bevestigd. Wij wachten vol ongeduld op die andere 3 zones om onderzocht te worden. Ga er voor!

Andere dagvlinder weetjes.

Foto: Landkaartje voorjaarsvorm, Christophe Hillaert, 14 april 2015, Lokeren - Buylaers meersen.

Het eerste exemplaar van het Landkaartje werd gevonden door Michel Van Malderen op 10 april in de Kalkense Meersen
Er werd in Hamme op 14 april zelfs al een eerste mannetje Icarusblauwtje gevonden in de natuurtuin van Dave Van Mulders.
Momenteel is de Dagpauwoog de kampioen van het voorjaar. Deze overwinterende generatie is veel later uitgekomen dan de Kleine vos en dat heeft gerendeerd. Er is nu veel meer nectar voorhanden en de weersomstandigheden zijn ook veel beter. Als je op pad gaat kom je deze soort dan ook het meest tegen. De mannetjes vind je vooral langs bos- en ruigteranden die hun territorium afbakenen en verdedigen in de hoop een passerend wijfje te strikken. Dan kan je het baltsgedrag waarnemen.
De Citroenvlinder doet het dit jaar ook weer beter dan de vorige jaren. We zien een opmars in aantallen en verspreiding. Wie is wil doen voor deze zeer prachtige dagvlinder, zet best was Spork in zijn tuin. De mannetjes zijn zeer opvallend groen/geel en leggen grote afstanden af op zoek naar een wijfje. Je kan ze dus overal tegenkomen.


 

Komende activiteiten.

Zondag 10 mei
bezoek dagvlinderreservaat de Venne

i.s.m. vzw Durme

Wie een bezoekje wil brengen aan het vlinderparadijs op Oudenbos kan o.a. zien hoe en waar het sinusbeheer ten voordele van de dagvlinders is ontstaan. In dit reservaat is in 2013 voor de eerste keer dit aangepast beheer toegepast opdat dagvlinders in een hooiland in de beste omstandigheden kunnen fourageren. Er wordt een wandeling voorzien op Oudenbos die eindigt in dit reservaat.
meer info: 
vzw Durme.
start: parking cafe De Singel, Singeldreef Lokeren.


Zaterdag 30 mei
Vlinderwandeling Hamme
i.s.m. NP Hamme en vzw Durme
 

Dagvlinders, ze blijven één van onze meest geliefde insecten met hun prachtige kleuren en speels gefladder. Vandaag leren we meer over de voorjaarsvlinders en andere insecten in Natuurreservaat de Gavers in Hamme Zogge. Samen met de specialisten van de Dagvlinderwerkgroep bekijken we de mooiste exemplaren.

Afspraak: om 14 uur aan de kasseistrook op het einde van de Bookmolenstraat in Hamme-Zogge.
Meer info: vzw Durme
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.