Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Het Koevinkje, de 2de doelsoort.

Foto: Katy Beke & Eric Everaert, 20 juni 2015, Eksaarde.

De eerste exemplaren van het Koevinkje zijn gezien in de Lokerse Moervaartmeersendoor Katy en Eric en het is meteen op een nieuwe vindplaats in ons projectgebied. Dat belooft veel goeds na de massale uitbreiding vorig jaar. De eerste 20 stuks zijn daar mee een feit en we hopen dit jaar ook weer veel respons te krijgen van jullie vrijwilligers. Hieronder op de verspreidingskaart kan je zien waar de populaties van onze 2de doelsoort zich bevinden. Het is dus aangeraden om daar in de buurt te gaan zoeken. We willen graag enkele nieuwe groene bollen op de kaart toveren. Meteen geven we ook mee dat het Koevinkje dit jaar centraal staat tijdens de fotowedstrijd van de VVE WG Dagvlinders. Dus zeer veel foto's nemen ! Succes.
 
Verspreidingskaart Koevinkje 2013 tem 2014 (bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied)

Er zijn 3 kernen van populaties met de grootste in het noorden die in de lijn van de Moervaart ligt. Dit groene lint vormt een ideaal decor voor dit prachtige dagvlindertje van frisse graslanden die zich in de buurt van bossen en houtkanten bevinden. De andere 2 kleinere populaties bevinden zich in de bossen van Berlare en Overmere, en de Serskampse bossen. Deze laatste is een zeer jonge populatie die nog flink moet groeien.

Biotoop van het Koevinkje.

Foto: Biotoop van het Koevinkje. Frisse stukjes gras in een bossfeer. Jurgen Couckuyt, 24 juni 2014, Moerbeke.

Meet the big 3 op zondag 26 juli!

foto's: Joris Everaert

Komende activiteiten


Zaterdag 4 juli 
Inventarisatie Iepenpage in Berlare

Afspraak 9u30: aan de kerk van Berlare in de straat Berlaredorp.
Met gezamenlijk vervoer wordt verplaatsing gemaakt naar de Turfputstraat te Berlare voor een bezoek aan Berlarebroek.
Berlarebroek maakt deel uit van hetzelfde oude meandercomplex van de Schelde als de Maaidonkbossen waar S. w-album (Iepenpage), Apatura iris (Grote weerschijnvlinder) en Limenitis camilla (Kleine IJsvogelvlinder) voorkomt. 
In Berlarebroek staan er ook Iepen de we zeker zullen bekijken. Andere te verwachten soort is Aphantopus hyperantus (Koevinkje).

In de namiddag, tussen 14u00-15u00, rijden we met gezamenlijk vervoer naar de Waterhoek 25 te 9290 Berlare.
Aan het café Veerhuis nemen we dan de veerboot om aan de overzijde van de Schelde in Appels de meander te bezoeken.
Daar staan heel mooie Iepen en de kans om er S. w-album (Iepenpage) te vinden wordt vrij hoog ingeschat.

Deze veldactiviteit wordt gecoördineerd door Philippe Van de Velde.



Zondag 26 juli 
Dagvlinders in de bossen van de Maaidonk en de Spletters.

Sinds het begin van het project dagvlinders Durme- en Schelde zijn in deze regio waarnemingen gedaan van bijzondere én vaak erg zeldzame dagvlinders. 
Naast enkele algemenere dagvlindersoorten blijken deze bosgebieden ook de leefplaats te zijn van de Grote weerschijnvlinder, de Kleine ijsvogelvlinder en de Iepenpage. Stuk voor stuk vliegende juweeltjes! Onder leiding van Philippe Van de Velde en Thomas Van Lancker zetten we onze speurtocht in en hopen we een deeltje van al dat fladderend geweld te mogen meemaken. 

Waar vertrekken? Ter hoogte van de kruising van de Moleneindestraat en de Veulaerestraat (kapel van St-Rochus) in Uitbergen.
 

Wanneer? 14.30 uur.
Kledij aanpassen volgens weersomstandigheden.
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
   






 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.