Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Augustus betekent Hooibeestjes tellen!

Foto Luk D'haese: een exemplaar van de eerste generatie in de Scheldebroeken te Berlare, 6 juni 2015.

De maand augustus is traditioneel de periode waarin het Hooibeestje haar 2de generatiedoormaakt. Dit is naar gewoonte ook de grootste van de 2 generaties die er per jaar gevlogen worden. Bij heel lange zomers kan er ook een kleine 3de generatie voorkomen. Het uitkomen ligt gespreid in de maand maar de piek wordt verwacht tijdens de eerste decade (eerste 10 dagen van de maand). Op de fenologie-grafiek hieronder kan je zomergeneratie volgen vanaf 2009, het jaar dat er al goed gekeken werd naar het Hooibeestje in onze contreien. Toch willen we de verspreidingskaart optimaliseren. Daarom vragen we van jullie nog een laatste inspanning dit jaar. De kernen van de populaties kan je zien op de verspreidingskaart. Het is de bedoeling dat er enkele groene bollen bijkomen. Veel succes!
 
bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

In deze grafiek kan je zien hoe het weer invloed heeft op zowel de piekperiode als de aantallen. De dikke blauwe lijn (2014) toont de 2de generatie die kleiner was dan de eerste generatie in mei/juni. De slechte zomer van vorig jaar gooide roet in het eten voor het Hooibeestje en zorgde er voor dat de aantallen zeer laag bleven en er van een piek geen sprake was. Deze was integendeel zeer gespreid. Vergelijk maar eens met het jaar 2013 met enorme aantallen Hooibeestjes. Wat wordt het dit jaar?
 
Bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Wie goed kijkt, ziet dat er 4 grote populaties in ons projectgebied voorkomen. Het Heidebos in het noorden, de graslanden aan de Schelde tussen Dendermonde en Wetteren, de bermen van de E17 te Waasmunster, en tot slotte het klaverblad van de E17 te St-Niklaas. Het zou mooi zijn mochten deze gebieden met elkaar in verbinding staan opdat er uitwisseling kan gebeuren van Hooibeestjes. De realiteit is echter anders. En dan te denken aan tijden nog niet zo lang geleden toen het Hooibeestje nog overal voorkwam met honderden exemplaren op 1 hectare hooiland. Niettemin willen we toch nog nieuwe vindplaatsen met een groene bol op onze kaart toveren. De groene bollen die je nu ziet zijn nieuwe vindplaatsen in 2014. Het is aan jullie om voor nieuwe groene bollen te zorgen in 2015.

Komende activiteiten.

Ook dit is een taak van ons project dagvlinders! Een enthousiaste jongeling is gefascineerd door het grote aantal Icarusblauwtjes die zich schuil houden in een schraal graslandje dat bestemd is als bouwgrond. Foto: Jurgen Couckuyt, 25 juli 2015, Lokeren.

zaterdag 5 september 2015

VVE WG Dagvlinders – Bijeenkomsten
BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

Programma: 
13u15: Ontvangst.
13u30-15u00: Reisbespreking.
15u00: Pauze.
15u30-17u00: Reisbespreking.

Meer info bij Sylvain Cuvelier of op de website van Phegea

 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 






 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.