Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Eerste tijgerblauwtje is een feit!

Foto inzet: André Braeckman, 24 juli 2015, Moerbeke.
Foto: Jurgen Couckuyt, 15 juli 2015, Spanje.


In een tuin grenzend aan het Heidebos te Moerbeke werd het eerste exemplaar gespot van het te verwachten Tijgerblauwtje. Het is vooral in tuinen dat je dit zuiders Staartblauwtje kan aantreffen en dan vooral tuinen waar plantensoorten zoals Reukerwten (Lathyrus) staan. Op deze planten worden namelijk de eitjes afgelegd. Deze Lathyrus soorten zijn veelal éénjarig en zaaien zich ook uit in braakliggende gronden zoals bv spoorwegbermen. Dus zie je bloeiende Lathyrus-soorten staan, aarzel dan vooral niet om eens een kijkje te nemen. Wie weet zie je daar een zeer schichtig klein blauwtje rondvliegen. Ook Vlinderstruiken worden gretig als nectarplant gebruikt.

Na de regen..., kwam een superjaar voor graslandvlinders.

Foto linksboven: Icarusblauwtje wijfje (R) samen met Bruin blauwtje (L), Daan Van Eenaeme, 6 augustus 2015, vlinderberm Oostakker. Foto rechtsboven: Icarusblauwtje mannetje, Paul Vervaet, 31 juli 2015, Moerbeke. Foto linksonder: Bruin blauwtje, Luc Willems, 1 augustus 2015, Wichelen. Foto rechtsonder: Bruin zandoogje wijfje, Marie Rose Buyst, 31 juli 2015, Moerbeke.

Het is al een prachtig jaar geworden voor onze blauwtjes en dan vooral voor het Icarusblauwtje en Bruin blauwtje. Deze laatste had al een zeer goed voorjaar maar met deze weersomstandigheden zit er ook waarschijnlijk nog een derde generatie aan te komen. We hebben al een periode achter de rug met enkele goede regenbuien in ons projectgebied en dat heeft geen windeieren gelegd voor deze soorten. Het is algemeen geweten dat soorten die in de popfase zitten, gediend zijn met een goede regenbui. Dat resulteert altijd in mooie aantallen dagvlinders. De Kleine vuurvlinder doet het meestal goed in het najaar dus dat wordt nog even afwachten op de resultaten. Algemeen doen alle typische graslandvlindertjes het goed. Zo gaat het ook goed met bv het Bruin zandoogje dat soms met grote aantallen de bloemrijke graslanden bezet.
Het Hooibeestje wordt deze maand geëvalueerd. In de volgende flash daarover meer. 
De tegenvaller tot nu toe is het Zwartsprietdikkopje dat dit jaar maar magertjes was vertegenwoordigd. De leefgebieden zijn al zo beperkt.

Eerste generatie Oranje luzernevlinder komt er eindelijk door.

Foto: Frank Cornelis, 31 juli 2015, Haasdonk.

Toen de eerste exemplaren van Distelvlinder werden gezien werd ook de hoop gekoesterd dat de Oranje luzernevlinder in onze streken zou opduiken. Deze prachtige geel/oranje dagvlinder werd echter maar zelden waargenomen. Er waren niet veel trekgasten tot bij ons geraakt. De eerste generatie Oranje luzernevlinders die we nu waarnemen zijn de nakomelingen van de exemplaren die eerder dit jaar vanuit het zuiden zijn toegekomen. Deze generatie begint nu stilaan op gang te komen en er worden veel meer exemplaren gezien dan enkele maanden geleden. De Gele luzernevlinder komt niet voor in onze streken, maar het is niet onbestaande dat een zwerver tot bij ons geraakt. In Limburg zijn deze wel aanwezig. Soms heb je ook een witte vorm van de Oranje luzernevlinder die we forma helice noemen.

Lange droogte nefast voor Hooibeestje in populatie E17 Waasmunster.

Foto: Ward De Moor, 8 augustus 2015, Wichelen.

De lange droge zomer begint ook haar prijs te hebben voor bepaalde soorten. Het Hooibeestje is nu bezig aan de 2de generatie en de wijfjes hebben frisse pollen gras nodig om de eitjes op af te leggen. Het gras groeit echter niet meer en is op sommige plaatsen zelfs verdroogd. Dat was te merken tijdens de zoektocht naar het Hooibeestje in de E17 bermen te Waasmunster. De taluds waren volledig uitgedroogd en van gras was geen sprake meer. Bovendien wordt de concurrentie met grasetende dieren groter waardoor het aanbod nog minder wordt. Er werden die dag dan ook weinig exemplaren gevonden op de bermen van de E17. Er is dringend regen nodig voor de Hooibeestjes opdat de wijfjes voor het nageslacht kunnen zorgen. Anders zou de volgende generatie wel eens zeer klein kunnen zijn. Wordt vervolgd.

 

Komende activiteiten.

Foto: 8 augustus 2015, Waasmunster. 
Een gezamenlijke zoektocht naar het Hooibeestje in het vlieggebied van de populatie aan de E17 bij Waasmunster. Er werden niet veel exemplaren gevonden maar positief was wel dat er een nieuwe vindplaats is gevonden. Met dank aan Remy Vandenberghe, Marc Gevers, Ortwin Hoffmann, Tom Vermeulen en Philippe Van de Velde. Er werden die dag in totaal 18 soorten gevonden. Dat is lang niet slecht!

 

zaterdag 5 september 2015

VVE WG Dagvlinders – Bijeenkomsten
BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1, 9160 Lokeren

Programma: 
13u15: Ontvangst.
13u30-15u00: 
Film:  uit het ei komende rups van een Erebia alberganus rups (Amandeloog Erebia) 
én de bespreking over een vlinderreis naar Griekenland, eind mei, door Sylvain Cuvelier.

15u00: Pauze.

15u30-17u00: 
(Onder voorbehoud) Een ongetwijfeld interessante reisbespreking door Pieter Vantieghem over de dagvlinders in Armenië,
é
n Daan Van Eenaeme komt een kweek van ei tot imago presenteren van de Kleine vuurvlinder
Er is ook tijd voor korte vrije mededelingen. Gelieve dan contact op te nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Wie er niet bij is, heeft ongelijk!

Meer info bij Sylvain Cuvelier of op de website van VVE WG Dagvlinders.

 

 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.