Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Geduld wordt op de proef gesteld met Dagpauwoog en Kleine vos.

Foto: Paul Vervaet, een vers exemplaar van de Dagpauwoog, 10 september 2015, Moerbeke.

Mondjesmaat worden de eerste verse exemplaren gezien in ons projectgebied maar het blijft toch afwachten wat de Dagpauwoog en Kleine vos zullen brengen na een zwakke vorige generatie. Er werden amper rupsennesten gevonden terwijl vorig jaar op hetzelfde moment honderden nesten werden ingegeven. Deze soorten moeten beginnen vliegen want overwinteren als imago. Met het slechtere weer op komst zou dat wel eens kunnen tegenvallen. Dus allen op zoek naar de Kleine vos en Dagpauwoog !

Slechts één nieuwe vondst van het Tijgerblauwtje !

Foto: Joost Reyniers, 15 augustus 2013, Sint-Amands.

Ondanks het vele zoeken naar dit zuiders Staartblauwtje, werd enkel in het uiterste oosten een nieuwe vondst gedaan. Joost vond een Tijgerblauwtje op de dijk van de Schelde te Bornem op 30 augustus. 2 jaar geleden vond hij ook al een wijfje in zijn tuin die eitjes op de bloemhoofdjes van Lathyrus aan het afleggen was.
Alle gevonden locaties van Reukerwten (Lathyrus) in ons projectgebied werden meermaals onderzocht maar noch eitjes noch imago's werden waargenomen in de buurt. Terwijl in de rest van het land vele waarnemingen werden gedaan, bleef het bij ons tot nog toe rustig in Tijgerblauwtjes-land. Ook van het vorig jaar gevonden Kaasjeskruiddikkopjewerd geen nieuwe waarneming gedaan. Aan de inspanningen en het onderzoeken van de plant zal het zeker niet gelegen hebben. Misschien lusten ze het Waasland nog niet zo ...

Nieuwe lading Blauwtjes op komst ?

Foto: Ruben Meert, copula Kleine vuurvlinder, 10 september 2015, Lebbeke.

Met de recentste mooie warme zomerdagen hebben onze Blauwtjes er van geprofiteerd om een extra generatie los te laten. Vooral het Bruin blauwtje is opnieuw opvallend aanwezig met verse exemplaren en daar zitten soms heel grote bij. De Kleine vuurvlinder (hoort ook bij de Blauwtjes) doet het zeer goed en is alom tegenwoordig in de kleinste bloemrijke graslandjes en bermen. Traditioneel is deze laatste generatie altijd de talrijkste. Vorig jaar was dit uitzonderlijk niet het geval.
Het Icarusblauwtje wordt ook veel gezien met verse mannetjes en wijfjes. Laten we nu hopen dat het weer de komende weken geen roet in het eten gooit. Het ziet er alvast heel wisselvallig uit. Er moeten opnieuw eitjes worden afgelegd alhoewel niet alle rupsen van de vorige generatie zullen verpopt zijn. Het is geweten dat dit verdeeld wordt als overlevingsstrategie. Het is echter nu dat je moet zoeken in bermen en bloemrijke graslandjes.

Zaterdag 14 november 2015. Kom dat zien ...

Foto: 2013, de start van het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Op zaterdag 14 november geven we opnieuw ons jaarlijks overzicht van het project dagvlinders Durme- en Scheldegebied. Save the date ! Wie begaan is met dagvlinders uit onze streek mag deze bijeenkomst van de VVE WG Dagvlinders niet missen. We zijn over halfweg met het project en we krijgen al een zeer goed idee hoe onze dagvlinders het ervan af brengen in dit vierkant van ongeveer 1000 km². En dat is allemaal dankzij jullie vrijwilligers. Maar we hebben nog minstens 2 jaar van jullie diensten nodig om het maximale er te kunnen uithalen. Met al die gegevens en jullie foto's gaan wij dan een mooi boek samenstellen. En het zal geen boek zijn zoals vele standaard werken. Iets om naar uit te kijken !

Komende activiteiten


Zondag 8 november 2015
Zoektocht naar eitjes, rupsen en poppen van de big 3.

In de bossen van Berlare komen al enkele jaren 3 zeldzame soorten voor. Met name de Iepenpage, Grote weerschijnvlinder en Kleine ijsvogelvlinder werden er al meermaals waargenomen. Tijdens deze maanden kan je op zoek gaan naar oa eitjes van de Iepenpage, rupsen van de Grote weerschijnvlinder en de hibernacula van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook de eitjes van de Eikenpage komen zeker aan bod.
Een specialist ter plaatse legt je uit welke technieken je kan hanteren om deze andere stadia te vinden.

start:13h00 aan kerk van Berlare.
einde: voorzien rond 17h00.
meebrengen: botten want het kan modderig liggen. Kledij ngl de weersomstandigheden.
Best inschrijven opdat je kan verwittigd worden mocht dit niet kunnen doorgaan wegens slechte omstandigheden.

 
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 





Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.