Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Supergeneratie van Kleine vuurvlinder!

Foto: Mireille Henry, 31 augustus 2015, Berlare.

Het is een prachtig verhaal geworden. Onze Kleine vuurvlinder maakt een super generatie door. Je kan ze vooral vinden op bloeiende Jacobskruiskruid en Akkerdistel. Bijna ieder bloemrijk perceeltje herbergt één of meerdere exemplaren. Wat een verschil met vorig jaar toen de laatste generatie amper waarnemingen opleverde. Traditioneel is de laatste generatie altijd de grootste maar dit jaar is deze uitmuntend. Wat gaat dat op de verspreidingskaart geven? Deze gegevens krijgen we pas ten vroegste begin November maar op de bijeenkomst van de VVE WG Dagvlinders op 14 November in het BC Molsbroek, krijg je alle info te zien. Een zonnig moment? Ga dan nog even zoeken naar deze prachtige oranje-rode Vuurvlindertjes.

Kleine vos niet, Dagpauwoog en Gehakkelde aurelia wel.

Foto: Jurgen Couckuyt, 20 september 2015, vlinderreservaat de Westlede, Doorslaar.

Dagpauwoog en Gehakkelde aurelia beginnen stilaan meer waargenomen te worden. Verschijnen zij samen met het in bloei komen van menige Asters in de tuinen? Wie weet? Die andere Schoenlapper, de Kleine vos laat zich voorlopig niet zien, buiten een paar uitzonderingen. Om deze soorten nu te zien, kan je best de voortuintjes bekijken waar nog vele bloemen in bloei staan. Binnenkort komen daar de vele Asters bij en daar halen deze overwinteraars hun broodnodige energie uit. Hopelijk komt onze vriend de Kleine vos ook nog op het feest. De meeste Atalanta's zijn reeds aan hun reis naar het zuiden vertrokken maar toch blijven ook bij ons al meerdere exemplaren overwinteren. Degene die je nu nog ziet fladderen zijn waarschijnlijk blijvers. 

Dagvlinder weetjes

Foto: Het telweekend van Natuurpunt was voor de krant 'De Standaard' een reden genoeg om hier een artikel aan te wijden. Ortwin Hoffmann, 1-2 augustus 2015, Waasmunster.




Komende activiteiten.

Zondag 8 november 2015

Zoektocht naar eitjes, rupsen en poppen van de big 3.

In de bossen van Berlare komen al enkele jaren 3 zeldzame soorten voor. Eerst werd de Iepenpage, en de Grote weerschijnvlinder in 2013 gevonden. In 2014 verscheen de Kleine ijsvogelvlinder in de bosranden. Tijdens deze winter maanden kan je op zoek gaan naar oa eitjes van de Iepenpage, rupsen van de Grote weerschijnvlinder en de hibernacula van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook de eitjes van de Eikenpage komen zeker aan bod.
Een specialist ter plaatse legt je uit welke technieken je kan hanteren om deze andere stadia te vinden.

Start: 13h00 aan kerk van Berlare.
Einde: Voorzien rond 17h00.
Meebrengen: Botten want het kan modderig liggen. Kledij ngl de weersomstandigheden.
Best inschrijven opdat je kan verwittigd worden mocht dit niet kunnen doorgaan wegens slechte omstandigheden.

Zaterdag 3 oktober 2015.
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1 te Lokeren.
Programma:
13h15: Ontvangst.
13h30 - 15h00: Project Leptidea (Boswitjes) fase 2 met presentatie website en briefing door Dave Maertens en Sylvain Cuvelier.
15h00: Pauze.
15h30 - 16h00: Van de publicatie 'DNA barcode reference library for Iberian butterflies' (link) tot het EUGENMAP project door Sylvain Cuvelier.
16h00 - 17h00: Reisverslag Alpen 2015 door Sylvain Cuvelier.





 

 

 

 

 

 

 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.