Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Uitbreiding van Kaasjeskruiddikkopje!

Foto: Weer een soort bij in het topgebied Berlare!
Philippe Van de Velde, 27 september 2015, Berlare.


Berlare en Philippe Van de Velde? Ze hebben iets met elkaar, maar dan wel op gebied van dagvlinders. Philippe heeft weer enkele nieuwe vindplaatsen gemarkeerd van het Kaasjeskruiddikkopje, meer bepaald van rupsen die van het goede weer profiteren om zich nog dik te eten van het Kaasjeskruid, de waardplant. We hopen nu dat deze soort zich goed begint te vestigen in ons projectgebied. Het is dus niet ondenkbaar dat er nog meerdere rupsen nesten zich in de omgeving bevinden. Vorig jaar vond Rudi Goossensook al een rups in Baasrode. Een dikke proficiat Philippe!

Nog een warme periode met tal van soorten!

Foto: Door de klimaatsopwarming zien we meer partiële generaties optreden van zomersoorten zoals het Groot dikkopje.
Kurt Jonckheere, vlinderreservaat de Moortels, 10 september 2015, Doorslaar.


Wat een meevaller hebben we met dit nazomerweer! En dat merk je meteen in het veld want o.a. DagpauwoogGehakkelde aurelia en Bont zandoogje zijn volop aan het vliegen en dit in grote getale. Eindelijk zijn ze er door gekomen en het goede weer zal een positief gevolg hebben voor de overwinteraars. Deze soorten kunnen nu veel energie opdoen door van de nog bloeiende planten te drinken. Vooral de tuintjes met Astersmogen veel bezoek verwachten. In het veld kan je nog volop gaan zoeken bij Akkerdistel(de top plant voor dagvlinders!) en Kruiskruid-soorten. Exemplaren van IcarusblauwtjeKleine vuurvlinder en Bruin blauwtje komen ook weer profiteren van het zonnige weer. Zelfs het Groot dikkopje en Boomblauwtje hebben een partiële generatie en kan je lekker vers waarnemen. Dus beste vrijwilligers, profiteer ervan en geef deze komende warme periode nog zo veel mogelijk dagvlinders in. Alvast bedankt!

Wie vindt de Kleine vos?

Foto: Een supervers exemplaar van de Kleine vos.
Jurgen Couckuyt, 26 september 2015, Lokeren.


Hebben we hetzelfde voor als bij onze andere overwinteraars waar we zo lang op hebben moeten wachten of is er iets meer aan de hand? Tot op heden worden bijna geen exemplaren gezien van de Kleine vos in ons projectgebied. We zijn echt benieuwd wat deze dagvlinder nog gaat brengen voor de herfst zijn intrede doet. De laatste jaren zijn we echt verwend geweest door de spectaculaire remonte van deze bijna ooit verdwenen soort in onze contreien. Graag jullie input aub ? In de tuintjes kijken kan al een goede graadmeter zijn. Op de foto is te zien dat ook aangelegde bloemenperkjes in parken voldoende aantrekkingskracht kunnen hebben op deze zeer kleurrijke dagvlinder.

Komende activiteiten.

Zaterdag 3 oktober 2015.
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1 te Lokeren.
Programma:
13h15: Ontvangst.
13h30 - 15h00: Project Leptidea (Boswitjes) fase 2 met presentatie website en briefing door Dave Maertens en Sylvain Cuvelier.
15h00: Pauze.
15h30 - 16h00: Van de publicatie 'DNA barcode reference library for Iberian butterflies' (link) tot het EUGENMAP project door Sylvain Cuvelier.
16h00 - 17h00: Reisverslag Alpen 2015 door Sylvain Cuvelier.

Zondag 8 november 2015.
Zoektocht naar eitjes, rupsen en poppen van de big 3.

In de bossen van Berlare komen al enkele jaren 3 zeldzame soorten voor. Eerst werd de Iepenpage, en de Grote weerschijnvlinder in 2013 gevonden. In 2014 verscheen de Kleine ijsvogelvlinder in de bosranden. Tijdens deze winter maanden kan je op zoek gaan naar oa eitjes van de Iepenpage, rupsen van de Grote weerschijnvlinder en de hibernacula van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook de eitjes van de Eikenpage komen zeker aan bod.
Een specialist ter plaatse legt je uit welke technieken je kan hanteren om deze andere stadia te vinden.

Start: 13h00 aan kerk van Berlare.
Einde: Voorzien rond 17h00.
Meebrengen: Botten want het kan modderig liggen. Kledij ngl de weersomstandigheden.
Best inschrijven opdat je kan verwittigd worden mocht dit niet kunnen doorgaan wegens slechte omstandigheden.
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.