Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Eerste overwinteraar is een feit.

Foto: Een Dagpauwoog houdt het voor bekeken en mikt op de lente in 2016.
Jurgen Couckuyt, 1 oktober 2015, Lokeren.


In een tuinhuisje op het natuurterreintje van Eric Carlier zijn 'blokske', werd de eerste overwinteraar - een Dagpauwoog - vastgesteld. Met de koudere temperaturen 's nachts zal deze periode stilaan beginnen. In een donkere, niet-verwarmde en tochtvrije ruimtekunnen onze Schoenlappers nog overwinteren. In onze streken kan dit ook een Kleine vos of Atalanta zijn. Met de goed geïsoleerde gebouwen tegenwoordig zou dit wel eens een probleem kunnen vormen in de toekomst. Vind je een dagvlinder in je huis tijdens de winter, laat deze dan gewoon buiten. Maar laat ze vooral met rust als je ze ziet hangen en zet geen verwarming op!

Opvallende najaarsgeneratie Klein koolwitje.

Foto: Klein koolwitje geniet in de zon op een Cosmea spec.
Marie-Rose Buyst, 30 september 2015, Lokeren.


Met de recente nazomer valt het op dat er heel veel exemplaren rondvliegen van het Klein koolwitje. Vorige jaren bleek het Klein geaderd witje vooral bij de laatsten der Witjes te zijn. Nu is het zoeken tussen de vele Kleine koolwitjes. Je komt ze dus overal tegen en wie weet zit daar misschien eens een andere soort tussen. We raden aan om toch al wat gedetailleerder naar deze Witjes te kijken. Met het oprukken van soorten uit het zuiden, kan er al eens een Scheefbloemwitje tussen zitten. Pieter Vantieghem vond er onlangs één in het Limburgse Nederland. Deze soort legt haar eitjes vooral af op de tuinvarianten van Scheefbloem. En daar staan vele tuinen vol van. Uitkijken dus!

Vallen we met ons project weer in de prijzen?

Foto Ortwin Hoffmann: in 2013 haalden we met de vondst van de Grote weerschijnvlinder een eerste prijs binnen. De Kriebel van het jaar 2013 ging toen terecht naar Christophe Hillaert en Philippe Van de Velde.

Dit jaar werd Philippe weer geselecteerd met de vondst van het Kaasjeskruiddikkopje. Je kan deze prachtige waarneming belonen met de kriebel van het jaar 2015. Stemmen kan hier. Het onderstreept nogmaals het belang van ons project dagvlinders in de streek waardoor al 4 nieuwe soorten zijn gevonden. En dit zijn niet van de minste! Dus stem op Philippe!

 

Komende activiteiten.

Zaterdag 3 oktober 2015.
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1 te Lokeren.
Programma:
13h15: Ontvangst.
13h30 - 15h00: Project Leptidea (Boswitjes) fase 2 met presentatie website en briefing door Dave Maertens en Sylvain Cuvelier.
15h00: Pauze.
15h30 - 16h00: Van de publicatie 'DNA barcode reference library for Iberian butterflies' (link) tot het EUGENMAP project door Sylvain Cuvelier.
16h00 - 17h00: Reisverslag Alpen 2015 door Sylvain Cuvelier.

Zondag 8 november 2015.
Zoektocht naar eitjes, rupsen en poppen van de big 3.

In de bossen van Berlare komen al enkele jaren 3 zeldzame soorten voor. Eerst werd de Iepenpage, en de Grote weerschijnvlinder in 2013 gevonden. In 2014 verscheen de Kleine ijsvogelvlinder in de bosranden. Tijdens deze winter maanden kan je op zoek gaan naar oa eitjes van de Iepenpage, rupsen van de Grote weerschijnvlinder en de hibernacula van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook de eitjes van de Eikenpage komen zeker aan bod.
Een specialist ter plaatse legt je uit welke technieken je kan hanteren om deze andere stadia te vinden.

Start: 13h00 aan kerk van Berlare.
Einde: Voorzien rond 17h00.
Meebrengen: Botten want het kan modderig liggen. Kledij ngl de weersomstandigheden.
Best inschrijven opdat je kan verwittigd worden mocht dit niet kunnen doorgaan wegens slechte omstandigheden.

Zaterdag 14 November
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1 te Lokeren.
Voorlopig programma:
13h15: ontvangst.
- Malvae (Aardbeivlinder) project Oost-Vlaanderen.
Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied: overzicht 2015 door Jurgen Couckuyt.
Flieflotter 2015: uiteenzetting van de 2de editie van deze fotowedstrijd met in the picture: het Koevinkje.

meer info en inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.