Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Zaterdag 14 november 2015.

Bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Zaterdag 14 november kan je op de bijeenkomst van de VVE WG Dagvlinders het jaar 2015 van het Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied nog eens overdoen. Er wordt dan een zeer ruime presentatie gegeven over het 3de jaar van dit 5-jarige project. Er zijn weer heel wat positieve maar ook negatieve zaken gebeurd. Maar ook heel wat verrassende elementen komen aan bod. Als dagvlinders u boeien, dan mag je deze gelegenheid niet missen! Dit gebied van ongeveer 1000 km² is tevens één van de best onderzochte gebieden van België en dat kan tellen. We hebben hier ook ons stukje Viroin en de Gaume. Verder hebben we het over de Aardbeivlinder in Oost-Vlaanderen en de start van de 2de editie van onze fotowedstrijd (Flieflotter) over dagvlinders. Absoluut een topprogramma. Het zou leuk zijn om een berichtje te laten indien je aanwezig wil zijn. Welkom in het BC Molsbroek te Lokeren. Voor het programma zie hier. Tot dan!

Andere stadia van dagvlinders.

Foto: Bart Lutin-Smet. Een prachtige foto van de pop van het Klein geaderd witje. 4 oktober 2015, Heidebos Moerbeke.

Bart doet er ons aan denken dat het ook belangrijk is om te zoeken naar die andere stadia waarin dagvlinders zich kunnen bevinden. Of het nu als overwintering of voor de volgende generatie is, ook van eitjes, rupsen en poppen willen we veel foto's voor het boek. Er zijn nog veel soorten uit ons projectgebied waar we nog geen foto's van hebben in een andere vorm dan de imago. Dus neem veel foto's de komende 2 jaar, want dan zit dit project er op. 

Wanted ! Adopteer een hok in ons projectgebied !

bron kaartje: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Zoals je hierboven kon lezen hebben we nog 2 jaar te gaan. Er blijven echter zones in het grote vierkant die nauwelijks of niet worden bezocht. Als we de kaart in 4 delen valt op dat het NW gedeelte het meest in het oog springt. De andere 3 delen doen het met veel minder. Vandaar dat we het idee starten om vrijwilligers te zoeken die een hok(ken) willen adopteren en daar minstens 3 keer op het juiste moment in gaan zoeken naar dagvlinders. Dat wil dus niet zeggen dat je nergens anders mag zoeken. Neen, het geeft voor ons een zekerheid dat deze slecht onderzochte hokken ook goed worden opgevolgd en dat onze data completer kan worden. Geef Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan of je kandidaat bent om één of meerdere hokken te adopteren. De gedetailleerde uitleg volgt nadien wel. Je kan eveneens doorgeven in welke omgeving je voorkeur ligt om een hok te adopteren.

Komende activiteiten.

Zondag 8 november 2015.
Zoektocht naar eitjes, rupsen en poppen van de big 3.

In de bossen van Berlare komen 3 zeldzame soorten voor. Eerst werd de Iepenpage, en de Grote weerschijnvlinder in 2013 gevonden. In 2014 verscheen de Kleine ijsvogelvlinder in de bosranden. Tijdens deze winter maanden kan je op zoek gaan naar oa eitjes van de Iepenpage, rupsen van de Grote weerschijnvlinder en de hibernacula van de Kleine ijsvogelvlinder. Ook de eitjes van de Eikenpage komen zeker aan bod.
Een specialist ter plaatse legt je uit welke technieken je kan hanteren om deze andere stadia te vinden.

Start: 13h00 aan kerk van Berlare.
Einde: Voorzien rond 17h00.
Meebrengen: Botten want het kan modderig liggen. Kledij ngl de weersomstandigheden.
Best inschrijven opdat je kan verwittigd worden mocht dit niet kunnen doorgaan wegens slechte omstandigheden.

Zaterdag 14 November
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders.


BC Molsbroek, Molsbergenstraat 1 te Lokeren.
programma:
13h15: ontvangst.
13h30 - 15h00: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied: Wat bracht 2015 ? (Jurgen Couckuyt)
15h00: Pauze.
15h30 - 16h30: Project Pyrgus malvae (Aardbeivlinder) Resultaten van het eerste jaar MRR in het Drongengoed en het militair domein Houthulst. (Jeannine Sempels & Stef Spruytte)
16h30 - 17h00: Flieflotter 2015: uiteenzetting van de 2de editie van deze fotowedstrijd met lancering van de website (Sylvain Cuvelier & Dave Maertens)

meer info en inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.