Het heetste dagvlindernieuws op uw bord !.
Is deze mail niet goed leesbaar?
View it in your browser.

Ook lagere temperaturen t.o.v. vorig jaar.


Bron grafiek: gemiddelde temperaturen voorjaar KMI
Wat een verschil met vorig jaar toen we al enkele weken warmer weer kregen voorgeschoteld. De gemiddelde temperaturen lagen in 2015 hoger dan normaal en dat resulteerde toen al in massa's dagvlinders tijdens de eerste maanden. Dit jaar (rode lijn) is de huidige trend tot op heden als volgt:
Ook nu bevestigt de Citroenvlinder zijn status van vorig jaar als meest waargenomen dagvlinder.
Dagpauwoog is weer goed vertegenwoordigd en is altijd later op het toneel dan bv. Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder (overwinteren allebei in de vrije natuur). De Dagpauwoog overwintert vooral binnen in koude en vochtige omgevingen.
Kleine vos is vooral afwezig en wordt normaal gezien, al heel vroeg verwacht op het jaar bij zonnige dagen. Deze soort heeft echt niet veel nodig om te verschijnen bij de eerste lentedagen. Vermits hij vooral in droge en minder vochtige omgevingen (die dus sneller opwarmen) overwintert. De Kleine vos wordt bij zonnige dagen al op windluwe plaatsen gezien in februari. Dit voorjaar valt de Kleine vos dus vooral op door afwezigheid.
Sporadisch worden al eens vroege Boomblauwtjes en Witjes gezien, maar dat zijn nog niet de hoge aantallen die we wellicht straks zullen meemaken. We zitten bijna op het einde van de vliegperiode van de overwinteraars.
We beleven een normaal voorjaar en dat is al heel lang geleden waardoor het wat abnormaal lijkt. We zitten tenslotte in de maand van de aprilse grillen.

En wie vond de eerste ?


Zondag 3 April en zondag 10 april 2016, waren tot op heden de mooiste dagen om naar dagvlinders te zoeken. Velen hebben dit dan ook gedaan en ondertussen werden volgende soorten gevonden in ons projectgebied:
- Een mannetje 
Oranjetipje (foto) werd gevonden door Luc Gasthuis te Laarne.
- Het 
Groot koolwitje werd gevonden door Philippe Van de Velde te Sinaai, en Wouter Rommens vond een exemplaar te Kalken.
- En het 
Klein geaderd witje werd die zondag zowel door Michaël Crapoen in de Kalkense meersen gevonden als door Dirk De Mesel te Berlare.
Proficiat aan allen! 


De volgende periode zoek je best op Sleedoorn (foto) die al mooi in bloei komt te staan. Vooral overwinteraars zoals Dagpauwoog en Gehakkelde aurelia kan je daar op vinden. Het Boomblauwtje (inzet wijfje) moet je echt gaan zoeken op de onopvallende bloei van Paplaurier. Deze groenblijvende heester is voor deze tijd van het jaar de trekpleister voor dit elegante Blauwtje. Maar ook andere groenblijvende heesters zijn zeer geschikt. Op bloeiende Paardenbloem kan je dit voorjaar ook veel soorten al drinkend vinden.

Voorjaarsstatistieken van de Kleine vos.


Een Kleine vos warmt op in het sinuspad (i.f.v. sinusbeheer) van de vlinderberm te Oostakker (foto Daan Van Eenaeme, 13 maart 2016). Deze echte voorjaarssoort lost echter de verwachtingen niet in. Dat kunnen we voorlopig concluderen over dit voorjaar. Er zijn maar heel weinig exemplaren geteld t.o.v. vorige jaren. Af en toe kon je één enkel exemplaar spotten, zich opwarmend op de grond maar de grotere aantallen van de vorige jaren bleven uit. Wel opvallend zijn de verse exemplaren die steeds gevonden worden en dat kan wijzen op het zeer vroeg in overwintering gaan van de Kleine vos. Regelmatig vind je ze in augustus al hangend aan het plafond in schuilplaatsen. Het is echter slechts een deel van de laatste generatie van vorig jaar die dit hebben gedaan. Het andere deel dat is blijven doorvliegen eind vorig jaar hebben het mogelijk niet gehaald.



Op de bovenstaande grafiek kan je de aantallen overwinteraars Kleine vos zien van de afgelopen voorjaren (januari -april) in ons projectgebied. Voor 2016 reikt de data tot op heden, maar de trend is nu al zeer duidelijk. Het topjaar 2014 lijkt ver weg.
 
Komende activiteiten.
Zaterdag 23 april 2016.

Dagvlinderwandeling voorjaarssoorten - het Oranjetipje.
Waar: omgeving Moeseke Kastel.
Start: 13h00 aan Baasrode veer (kant Kastel)
Einde voorzien rond 17h00.
Meer info.
Inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 15 mei 2016.

Zoektocht rupsen van de Keizersmantel op Bosviooltjes.
Waar: Provenciaal domein Puyenbroek te Wachtebeke.
Start: 14h00.
Einde voorzien rond 17h00.
Meer info.
Inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.
 

ons mail adres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.