headerflash

De Citroenvlinder, topper van het voorjaar 2016!

20160514 1

Foto wijfje: Marleen Paelinckx, 6 mei 2016, Bornem.
Foto inzet man: Carlos Steeman, 6 mei 2016, Sinaai.
Foto inzet ei: Luc Verhelst, 5 mei 2016, Sint-Amands.

Wie dit voorjaar geen Citroenvlinder heeft zien vliegen, is stekeblind. De kans dat je zelfs eitjes hebt gevonden is ook niet onbestaande. Bijna iedere Spork (de waardplant) kan misschien wel enkele opvallende eitjes bevatten (foto inzet Luc Verhelst). De felle groen/gele kleur van het mannetje (foto inzet Carlos Steeman) maakt dat deze dagvlinder een heel opvallende verschijning is. De wijfjes (grote foto Marleen Paelinckx) zijn veel minder opvallend en worden soms verward met het Groot koolwitje, maar wie goed kijkt ziet toch een lichtgele toets in de vleugels. Foto's nemen is de boodschap en dan wordt alles duidelijk. Terecht is dit de dagvlinder van het voorjaar. Het zijn trouwens allemaal overwinteraars van de laatste generatie van 2015. Binnenkort zal de Citroenvlinder weer van het toneel verdwijnen en is het wachten op de nieuwe generatie.

20160514 2Foto Luc Verhelst: Uit een eitje komt een rups. 14 mei 2016, Sint-Amands.

De nieuwe generatie van de Citroenvlinder is zich al aan het voorbereiden. Sommige eitjes zijn al uitgekomen en de rupsen moeten zich nu snel volvreten met Spork om daarna te gaan verpoppen. Velen zullen het echter niet halen vanwege predatie door oa. vogels, sluipwespen en andere parasieten. Maar binnen enkele weken zullen we toch weer kunnen genieten van de eerste generatie. 

Oproep! Zoek in het oosten van ons projectgebied.

20160514 3Bron: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

De rode zone op het kaartje van ons projectgebied is een prachtig gevarieerd landschap met droge en natte bossen, bloemrijke graslanden en dijken. Kortom een unieke plaats met heel veel afwisseling om op zoek te gaan naar dagvlinders. En toch gaat bijna niemand daar zoeken. Dat is jammer want er valt veel te beleven. In de statistieken is echter gebleken dat aan de oostzijde van ons projectgebied de minste waarnemingen komen. Vandaar een oproep om meer in deze zone op zoek te gaan. Het is echt de moeite om daar te gaan zoeken. We kijken er naar uit!

Dagvlinder nieuwtjes.

20160514 4Foto Philippe Van de Velde, 12 mei 2016, Berlare.

Het eerste exemplaar van de Koninginnenpage werd gevonden door Luc Verhelst op 9 mei 2016 in Sint-Amands. Een mooie bijkomstigheid is dat dit in het oosten van ons projectgebied ligt. Daar waar we nog veel meer waarnemingen nodig hebben. Proficiat Luc!

20160514 5Foto Marc Gevers, 4 mei 2016, Sinaai.

Slechts enkele exemplaren van de Distelvlinder zijn vanuit het verre zuiden al tot hier geraakt. Er zit dus al heel wat sleet op. Marc Gevers uit Sint Pauwels is één van de vrijwilligers die zich heeft opgegeven voor een adoptiehok. Er werd samen met ons een vlinderroute uitgestippeld en op deze monitoringsroute heeft Marc het eerste exemplaar gevonden. Proficiat Marc.

20160514 6Foto Kleine vuurvlinder: Tatiana Chibina, 6 mei 2016, Wachtebeke.
Foto inzet Hooibeestje: Jurgen Couckuyt, 4 mei 2016, Waasmunster.
Foto inzet Bruin blauwtje: Daan Van Eenaeme, 8 mei 2016, Smetlede.

Enkele van onze typische kleine graslandvlindertjes zijn ook al gevonden.

Het eerste exemplaar van de Kleine vuurvlinder werd gevonden door Joost Reyniers op 21 april te Mariekerke (ook al uit het oosten van ons projectgebied).

Een supervers mannetje van het Hooibeestje werd gevonden door Jurgen Couckuyt op de gekende vliegplaatsen in Waasmunster op 4 mei 2016.

En ten slotte werd het prachtige Bruin blauwtje al gevonden door Daan Van Eename op 8 mei 2016 in Smetlede.

Aan allen een dikke proficiat!

Te verwachten soorten.

Voor de overwinteraars zoals Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia, Kleine vos en Citroenvlinder is het zo goed als afgelopen. Zij hebben voor het nageslacht gezorgd en het is wachten op hun eerste generatie voor het jaar 2016.

De nieuwe soorten die we binnenkort mogen verwachten zijn oa. het Groot dikkopje, het Icarusblauwtje (die we eigenlijk al hadden verwacht) en misschien al een Oranje luzernevlinder.

Het Kaasjeskruiddikkopje is nog steeds niet gevonden als imago, enkel als rupsen vorige jaren.

Het is wachten op diegene die het eerste vliegend exemplaar vindt!

Komende activiteiten.

Zondag 15 mei 2016.

Zoektocht rupsen van de Keizersmantel op Bosviooltjes.

Waar: Provenciaal domein Puyenbroek te Wachtebeke.

Start: 14h00.

Einde voorzien rond 17h00.

Meer info.

Inschrijvingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 19 juni en Zaterdag 25 juni 2016.

Zoektocht van de 2de doelsoort: het Koevinkje.

Waar: Scheldeboorden tussen Dendermonde en Temse.

Start: 13h30.

Einde voorzien rond 17h00.

Meer info.

Inschrijven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

website: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

ons mail adres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.