headerflash

Lage temperaturen
en veel te veel regen.
Hoe deed onze eerste doelsoort het?

20160603 1Verspreidingskaart waarnemingen Oranjetipje 2016.
® Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

Niet te geloven wat we dit jaar al meemaken! Na een lang, nat en somber voorjaar, hebben we enkele dagen prachtig weer gehad. Soorten konden daarvan sporadisch van profiteren maar al geruime tijd is het alleen maar erger geworden. Ondanks de mindere perioden is er toch veel gezocht geweest naar het Oranjetipje en dat is toch beter mee gevallen dan verhoopt. Vooral super waren de vele waarnemingen in het oostelijk deel na onze oproep. Heel duidelijk ook dit jaar: het Oranjetipje doet het alleen goed in de valleigebieden. Daarbuiten is het armoe troef en dat is volledig te wijten aan het verdwijnen van het typische kleinschalige landschap met veel hagen, houtkanten en bosjes.

20160603 2© mannetje Oranjetipje: Tom Vermeulen, 19 mei 2016, Daknam.

Veel te lage temperaturen maar vooral de overvloedige neerslag zorgen er voor dat soorten als o.a.Groot dikkopje uitblijven. Er zijn slechts een paar individuele meldingen.

De eerste generaties van onze typische graslandvlindertjes hebben het niet breed momenteel. Zij moeten voor het nageslacht zorgen maar dan moeten ze ook zonniger en warmer weer hebben.

Verspreidingskaart waarnemingen Citroenvlinder 2016.

20160603 3® Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

De opvallendste verschijning van dit voorjaar is de Citroenvlinder. Deze laatste heeft een ongeziene sprong gemaakt t.o.v. vorige decennium. Het zijn allen overwinteraars die zich massaal hebben laten zien dit voorjaar en zijn in het ganse projectgebied goed waargenomen door de vele vrijwilligers. Waarvoor dank! Tijdens de bijeenkomst op het einde van het jaar in het BC Molsbroek te Lokeren, zal duidelijk worden wat voor een topjaar de Citroenvlinder meemaakt.

20160603 4© mannetje Citroenvlinder: Martine Macharis, 27 mei 2016, Moerbeke.

Eerste generatie Kleine vos marginaal aanwezig.

20160603 5© Kurt Jonckheere, 27 mei 2016, Zeveneken.

Ze zijn er wel maar met heel weinig. Slechts 3 waarnemingen zijn er ondertussen gemeld. Er werden ook maar heel weinig rupsennesten gevonden. Het is echter geen verrassing dat er niet veel zijn. De recente gouden jaren lijken weeral veraf. Het wordt dus een topper als we er eentje vinden de komende weken. Een opsteker kan zijn dat voor de volgende generatie beter wordt als we een typische Belgische zomer krijgen. Het is algemeen geweten dat Kleine vos het niet goed doet bij hete zomers zoals we vorig jaar hebben gehad. Dat is misschien te verklaren omdat de Kleine vos in de Ardennen het wel goed doet. Dat ligt hoger en dus zijn de gemiddelde temperaturen over het jaar ook frisser. Vooral de rupsen ondervinden nadeel bij te hoge temperaturen. Het eerste exemplaar van deze eerste generatie werd gevonden door Kurt Jonckheere. Proficiat Kurt!

Uitkijken naar ... en het eerste exemplaar gevonden door ...

20160603 6© mannetje Icarusblauwtje: Frank Cornelis, 15 mei 2016, Sinaai.
© Inzet mannetje Groot dikkopje: Marc Gevers, 26 mei 2016, Stekene.

Frank vond het eerste Icarusblauwtje in Sinaai net nadat de vorige dagvlinderflash de deur uit was. Daarin hadden we gemeld dat het opmerkelijk was omdat er nog geen enkel exemplaar was gevonden. Van de Kleine vuurvlinder, Bruin blauwtje en het Hooibeestje werden toen al wel meerdere waarnemingen gedaan. Een uitzonderlijke vroege waarneming van een mannetje Groot dikkopje werd gevonden in het sinus-beheerde gebied de Moortels te Doorslaar op 20 mei 2016.

Het wordt binnenkort uitkijken naar het Koevinkje, onze tweede doelsoort. Maar niet vergeten dat het ook nog allemaal moet beginnen voor het gros van het Groot dikkopje, Kleine vos, Dagpauwoog en Gehakkelde aurelia. Uitkijken is de boodschap. Er is door het slechte weer niet veel trek vanuit het zuiden alhoewel er al meerdere exemplaren van Atalanta en Distelvlinder zijn waargenomen. Van de Oranje luzernevlinder is nog geen sprake.

Komende activiteiten.

Zondag 19 juni en Zaterdag 25 juni 2016.

Zoektocht van de 2de doelsoort: het Koevinkje.

Waar: Scheldeboorden tussen Dendermonde en Temse.

Start: 13h30.

Einde voorzien rond 17h00.

Meer info. (bij inschrijving word je de plaats exacter meegedeeld)

Inschrijven bij Jurgen Couckuyt.

 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

website: Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.

ons mail adres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.