Lage temperaturen en veel te veel regen. Hoe deed onze eerste doelsoort het?
Verspreidingskaart waarnemingen Oranjetipje 2016. ® Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.
Niet te geloven wat we dit jaar al meemaken! Na een lang, nat en somber voorjaar, hebben we enkele dagen prachtig weer gehad. Soorten konden daarvan sporadisch van profiteren maar al geruime tijd is het alleen maar erger geworden. Ondanks de mindere perioden is er toch veel gezocht geweest naar het Oranjetipje en dat is toch beter mee gevallen dan verhoopt. Vooral super waren de vele waarnemingen in het oostelijk deel na onze oproep. Heel duidelijk ook dit jaar: het Oranjetipje doet het alleen goed in de valleigebieden. Daarbuiten is het armoe troef en dat is volledig te wijten aan het verdwijnen van het typische kleinschalige landschap met veel hagen, houtkanten en bosjes.
© mannetje Oranjetipje: Tom Vermeulen, 19 mei 2016, Daknam.
Veel te lage temperaturen maar vooral de overvloedige neerslag zorgen er voor dat soorten als o.a.Groot dikkopje uitblijven. Er zijn slechts een paar individuele meldingen.
De eerste generaties van onze typische graslandvlindertjes hebben het niet breed momenteel. Zij moeten voor het nageslacht zorgen maar dan moeten ze ook zonniger en warmer weer hebben.
Verspreidingskaart waarnemingen Citroenvlinder 2016.
® Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied.
De opvallendste verschijning van dit voorjaar is de Citroenvlinder. Deze laatste heeft een ongeziene sprong gemaakt t.o.v. vorige decennium. Het zijn allen overwinteraars die zich massaal hebben laten zien dit voorjaar en zijn in het ganse projectgebied goed waargenomen door de vele vrijwilligers. Waarvoor dank! Tijdens de bijeenkomst op het einde van het jaar in het BC Molsbroek te Lokeren, zal duidelijk worden wat voor een topjaar de Citroenvlinder meemaakt.
© mannetje Citroenvlinder: Martine Macharis, 27 mei 2016, Moerbeke.
|