--
   
 
 

Een soort van schrale bloemrijke graslanden.


Foto mannetje Zwartsprietdikkopje, Marc Gevers, 23 juli 2016, Stekene.

Het Zwartsprietdikkopje kwam nog niet zo lang geleden overal voor in kruidenrijke en bloemrijke hooilandjes. Deze graslanden zijn vrijwel overal verdwenen en vervangen door overbemeste bloemloze toestanden. Gevolg: het Zwartsprietdikkopje is bijna niet meer te vinden in ons landschap. Enkel langs spoorwegen, op dijken en in sommige wegbermen kan je ze nog aantreffen. Hier en daar kan je ook een zwervend mannetje aantreffen op een braakliggend stukje grond.

Dit prachtig klein graslandvlindertje kan je nu gaan zoeken want wij willen deze ook zo goed mogelijk in kaart brengen.


Foto: De sprieten bij het Zwartsprietdikkopje zijn zwart! Bart Lutin-Smet, 13 juli 2015, Moerbeke.

Om zekerheid te krijgen van je waarneming, neem je best een foto van de onderkant van de sprietknopjes. Als deze zwart zijn dan heb je te maken met een Zwartsprietdikkopje. Zijn de sprietknopjes aan de onderkant echter bruin-geel, dan ben je eerste die in ons projectgebied een Geelsprietdikkopje vindt! Veel succes daarmee.

Een groter dikkopje dat zo goed als uitgevlogen is, is het Groot dikkopje. Deze heeft naar buiten gerichte haakjes aan het uiteinde van de sprietknoppen en de vleugels hebben ook vage vlekjes. Bij de 2 andere dikkopjes is dit niet het geval. Dus vergissen kan niet als je een foto neemt. Met wat geduld kan je een leuke en duidelijke foto nemen.

Probeer verse exemplaren te vinden want bij afgesleten Zwartsprietdikkopjes kan het voorvallen dat de onderkant van de zwarte sprietknoppen wat bruiniger worden.

 
 
 

Komende activiteiten

Zondag 14 augustus 2016
Zoektocht naar het Hooibeestje

Waar: het oosten van het projectgebied.
Meer bepaald de dijken langs de Schelde tussen Baasrode en Temse.
Start: 13h30
Einde voorzien rond 17h00.
Meer details en info met oa startplaats bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Zaterdag 10 september 2016
Bijeenkomst VVE WG Dagvlinders

Programma:
13h15: Ontvangst.
13h30 - 15h00: Reisverslag.
15h00 - 15h30: Pauze.
15h30 - 17h00: Reisverslag.
Meer details en info op de website van de VVE WG Dagvlinders.
of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
 
   


Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.



website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 
ons mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


 
 
 
 
 

 

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.