Wie kreeg de vorige dagvlinderflash niet?
Vorige week werd een dagvlinderflash verstuurd met als hoofdonderwerp 'de Kleine vuurvlinder'. De nieuwsbrief werd echter niet verstuurd via dit kanaal maar via de Wakona website. Op termijn zullen alle toekomstige dagvlinderflash'en via Wakona worden verstuurd omdat dit meer mogelijkheden biedt.
Tot nader order versturen we de nieuwsbrieven op de oude manier tot de problemen zijn opgelost. Wie de vorige flash van de Kleine vuurvlinder toch nog wil ontvangen, geeft best een seintje en dan sturen we die persoonlijk door. Onze excuses voor de ongemakken.
Grote aantallen Landkaartjes spijzen 3de generatie!
Wie regelmatig het veld in duikt, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat het Landkaartje goed vertegenwoordigd is. Normaal gezien heeft deze soort een kleinere partiële 3de generatie, maar net als in 2014 hebben we ook nu grote aantallen. Tijdens dat topjaar konden we echt al van een volwaardige 3de generatie spreken. Misschien wordt dat nu ook het geval.
Het Landkaartje is trouwens één van de soorten die tijdens de Flieflotter 2016 (december) in the picture staat.
3de generatie Landkaartje op schermbloemige, 31 augustus 2016, Sinaai. Raf Demeyer ©.
Welke soorten mag je nu nog verwachten?
Momenteel vliegt de Kleine vuurvlinder en deze 3de generatie is normaal gezien de beste generatie van het jaar. Je kan deze mooie vurige soort vooral vinden in bermen en braakliggende gronden waar Jacobskruiskruid en Boerenwormkruid bloeien.
Ook het Groot koolwitje (en de 2 andere Witjes, Klein koolwitje en Klein geaderd witje) vliegen met grote aantallen rond. Je kan ze overal aantreffen in het projectgebied.
Net beginnen te vliegen zijn de Dagpauwoog, Kleine vos en Gehakkelde aurelia. Allen soorten die als imago moeten overwinteren. Desondanks vinden we nog steeds jonge rupsen en die moeten absoluut verpopt zijn vooraleer de winter intreedt. Met deze mooie nazomerdagen zal dat geen probleem zijn.
Mannetje Icarusblauwtje op Boerenwormkruid, 9 aug 2016, Serskamp. Remy Vanden Berghe ©.
Maar met deze zonnige perioden kijken we vooral uit naar onze Blauwtjes, het Icarusblauwtje en het Bruin blauwtje. Hier krijgen we ongetwijfeld nog een mooie generatie van als dit weer aanhoudt. Binnen de 2 weken zou dit een feit moeten zijn als we er de fenologie-grafiek (zie onder met rode pijl) van de vorige jaren op nagaan.
Koppeltje Bruin blauwtje, 13 augustus 2016, Berlare. Rudy Lauwaert ©.
Fenologie grafiek van het Icarusblauwtje. De rode pijl geeft een kleine nazomer generatie aan. Gegevens vanaf 2009 t.e.m. aug 2016. Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ©.
Opmerkelijke waarnemingen.
Op 1 september 2016 werd door Bart De Keersmaecker een Kaasjeskruiddikkopje waargenomen in Wichelen. Niet zo ver daar vandaan werden vorige jaren op de Scheldedijken al rupsen gevonden. Eitjes worden afgelegd op Kaasjeskruid, dus het is daar op te letten wanneer je op zoek bent naar dit kleine vinnige vlindertje.
Een dikke proficiat Bart!
|