headerflash
 
 

Het heetste dagvlindernieuws op uw bord!|

 
 
 

Dagpauwoog is de dagvlinder van 2016!

20161115 12016-09-25, Kalkense Meersen - Kastermeersen. Tom Vermeulen ©

Vrijwilligers kregen recent de kans om hun keuze te maken voor de dagvlinder die voor hen het meeste indruk heeft gemaakt in 2016. Uiteindelijk won de Dagpauwoog het nipt van de Citroenvlinder. Deze laatste had een enorme piek in het voorjaar terwijl de winnaar van 2016 op het einde van de zomer gigantische aantallen liet optekenen. Dit feit ligt nog vers in het geheugen en gaf heel waarschijnlijk de doorslag. Niettemin ook een terechte winnaar. Bedankt voor de vele inzendingen.

20161115 2

Beide soorten hadden grote aantallen in 2016, maar de Dagpauwoog deed het op het einde van 2016, de Citroenvlinder uit overwintering. Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ©

Vlindertuinen gezocht.

Het jaar 2016 is nog niet voorbij maar toch denken we al aan volgend seizoen. Tijdens de presentatie van het jaaroverzicht 2016, waar veel volk op af kwam, werd al een tipje van de sluier gelicht. Er zal een tuinen meetnet opgericht worden en daarbij mikken we op mensen die een vlindervriendelijke tuin hebben en daar gericht willen gaan inventariseren op bepaalde perioden van het jaar. Nog beter is als men ook een goed zicht heeft op de soorten die in de onmiddellijke omgeving van deze tuin vliegen.

Deze zoekmomenten zullen via deze dagvlinderflash gestuurd worden. Wie zin heeft om deel te nemen, meldt zich hier aan. Later zullen meer details volgen maar we hopen dat we over ons ganse projectgebied een mooie verspreiding kunnen realiseren.

Sla je slag!

20161115 3

Slagwegels die tussen de akkers liggen, kunnen verrassende soorten opleveren! Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied ©

Als gevolg van bovenstaande vraag naar medewerkers met vlindervriendelijke tuinen, kunnen we de accenten verleggen naar de soorten waar het in ons project dagvlinders eigenlijk om te doen is. De 3 doelsoorten (Oranjetipje, Koevinkje en Hooibeestje) en de Blauwtjes (Icarusblauwtje, Bruin blauwtje en Kleine vuurvlinder) kunnen zo beter onderzocht worden op gebied van hun ecologie en verspreiding. In de winter zal de nadruk worden gelegd op het zoeken van hun rupsen. De lente en zomer uiteraard naar de imago's. 'Sla je slag' (verwijzend naar een slagwegel) zal zich hoofdzakelijk afspelen in de vele doodlopende wegels die tussen de akkers en velden liggen. Deze wegels liggen overal verspreid en zijn nauwelijks onderzocht. Bovendien groeien de waardplanten er volop en is er veelal een gunstig micro-klimaat aanwezig. Een combinatie die kan gesmaakt worden door o.a. onze Blauwtjes. Wij zijn dus op zoek naar een vaste groep die hieraan wil meewerken en de slagwegels op de gekende vliegperiode gaat inventariseren in zijn/haar buurt. Schrijf je hier in, details volgen later. Alvast bedankt.

 
 

Komende activiteiten.

Zoektochten eitjes Sleedoornpage en Eikenpage.
Zoektochten rupsen van graslandblauwtjes.

Er staan nog geen datums vast, maar dat er zoektochten zullen georganiseerd worden staat wel vast. Deze zullen aangekondigd worden in een volgende dagvlinderflash.

Flieflotter 2016.
Zaterdag 17 december 2016.

Waar: BC Molsbroek te Lokeren, Molsbergenstraat 1.

Start: 13h30.

De jaarlijkse fotowedstrijd van de VVE WG Dagvlinders die traditioneel doorgaat op de laatste bijeenkomst van elk jaar. Zaterdag 17 december 2016 wordt de winnaar bekendgemaakt. Wie mee wil doen kan op de website van de VVE WG Dagvlinders meer informatie vinden. Het Landkaartje is o.a. één van de onderwerpen dit jaar. Je hebt tijd tot 1 december om je foto's door te sturen. Een mooie afsluiter van het 4de projectjaar!

 
 

Copyright © *2015|* *|project dagvlinders|*, All rights reserved.

  /  website Project dagvlinders Durme- en Scheldegebied / Wakona - Phegea 

  

Wase Koepel voor natuur.studie of kort WAKONA is een gemeenschappelijk, overkoepelend initiatief van verschillende afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt, waaraan ook enkele andere natuurverenigingen (vzw Durme, Ons Streven, JNM) en onafhankelijke werkgroepen meewerken.
Het werkingsgebied omvat het Waasland, Antwerpen-LinkeroeverZwijndrechtHammeZele en Berlare.